La Casa Maghiară din Timișoara, achiziționată de Asociația Bastionul în 2022, cu sprijin financiar din partea Guvernului Ungariei, continuă investițiile. Acum a fost inaugurat și un magazin cu bunătăți tradiționale.
„Am adus produse foarte interesante, valoroase din Ungaria și din Ardeal, aici, în Casa Maghiară. Evident, la început va fi foarte greu și nu visăm la câștiguri, dar cel mai important a fost pentru noi să aducem aici produse de valoare, articole artizanale, specialități din Ungaria și Ardeal. Sunt foarte mândru de partea cu vinuri; mie îmi plac foarte mult vinurile, iar aici avem inclusiv vinuri de colecție, vinuri legendare.
Avem și câteva vinuri din Ardeal, sunt vinuri excelente. […] Oferta se va diversifica în funcție de cerere. Noi sperăm să devină un punct de atracție pentru comunitatea noastră și nu numai. Vom avea diverse cercuri, am organizat deja două cercuri literale. Este un punct unde vrem să arătăm cultura maghiară, dar împreună cu români, germani, sârbi, cu toate naționalitățile”, a spus a spus Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timișoara.
Potrivit Ritei Metz, administratorul Casei Maghiare, la magazinul Ambrózy Delicatess and Café se regăsesc peste 800 de produse „Hungarikum” – o marcă înregistrată acordată de Ministerul Agriculturii din Ungaria – de la ciocolată, miere, sucuri și ceaiuri la zacuscă, vinuri, bere, pălincă, mezeluri, cașcaval, condimente și uleiuri aromate. Tot aici, într-o a doua încăpere, se găsesc și cărți și reviste ungurești. Pe viitor vor fi aduse și produse de îngrijire și cosmetice.
Numele magazinului este un omagiu adus baronului Ambrózy, care în anii ’30 a contribuit semnificativ la construirea Casei Maghiare.
„Cu inimă grea povestim că am avut foarte mult de lucru aici; am investit foarte mult. Totul a trebuit refăcut și am conlucrat pentru realizarea acestui spațiu. Am investit mult și suntem bucuroși că suntem aici”, a adăugat consulul onorific al Ungariei la Timișoara.
Ambrózy Delicatess and Café se află pe Bd. Revoluției din Timișoara și este deschis de marți până sâmbătă, între orele 10 și 17:30 (excepție făcând ziua de sâmbătă, când magazinul se închide mai devreme, la ora 16).
Istoria Casei Maghiare
Istoria Casei Maghiare începe în anii ’20, când s-a luat decizia înființării sale cu scopul de a servi intereselor maghiarilor din Banat. A urmat o perioadă în care s-au strâns fonduri de la comunitatea maghiară din România. În 1929 a început construcția imobilului cu trei etaje – după planurile arhitectului Laszlo Szekely. În 1930, Casa Maghiară din centrul orașului a fost terminată.
La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost acaparată de ruși. Ulterior, a fost sediul Partidului Muncitoresc Român, apoi sediu al ziarelor din perioada comunistă. Prin decretul semnat de fostul președinte Ion Iliescu în februarie 1990, Uj Szo, un ziar maghiar, a primit un spațiu aici. Clădirea a fost apoi privatizată, ajungând în patrimoniul Timpress SA. A fost recuperată de cei de la Asociația Bastionul abia în 2022, contra sumei de cca. 2,3 milioane de euro.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!