De miercuri, 23 august, la Timișoara sunt disponibile trei defibrilatoare externe automate (DEA) în zona centrală a orașului. Acestea sunt amplasate în următoarele locații:
- sediul Primăriei Timișoara (Bd. C.D. Loga 1)
- Direcția de Evidența Persoanelor (Bd. Mihai Eminescu 15)
- Sala Sporturilor „Constantin Jude” (fostă Sala Olimpia, pe Aleea Ripensia 7)
Valoarea investiției se ridică la 37.857 de lei, cu TVA inclus, adică aproape 8.000 de euro. Pentru anul viitor, municipalitatea și-a propus să achiziționeze încă trei defibrilatoare, care vor fi montate în locuri ușor accesibile.
„Încercăm să prevenim tragedii în centrul Timișoarei. Dotăm mai multe clădiri publice cu defibrilatoare automate și instruim angajații să le folosească, pentru ca să putem salva vieți. Este un gest de normalitate și vrem să reducem, dacă e posibil, și cu câteva minute, răspunsul la situații de urgență de acest gen”, anunță primarul Dominic Fritz.
Defibrilatoarele HeartSave AS se utilizează în caz de urgență medicală, respectiv stop cardio-respirator. Avantajul unui astfel de defibrilatorul extern automat este că orice persoană, fără studii de specialitate, poate interveni în situații de urgență, adică atunci când vede o persoană inconștientă, care prezintă simptomele unui stop cardiac. ,
Aparatul ghidează utilizatorul prin procesul de resuscitare cu instrucțiuni acustice și vizuale. Defibrilatorul măsoară ritmul cardiac al pacientului și decide dacă este indicată sau nu defibrilarea. Selectarea și încărcarea energiei are loc automat atunci când este indicată defibrilarea, iar aparatul declanșează automat procesul.
Defibrilatorul are și un mod pediatric, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat și în cazul pacienților cu vârste cuprinse între 1 și 8 ani sau cu o greutate corporală sub 25 kg. Aparatul este prevăzut cu electrozi speciali în acest sens.
Atenție! Defibrilatorul HeartSave AS trebuie utilizat în situația în care pacientul prezintă simptome de inconștiență, nu respiră normal și nu există semne de circulație vasculară.
Un ofițer de specialitate de la Centrul de formare și pregătire descarcerare și intervenție medicală de urgență al ISU Banat le-a explicat angajaților acestor instituții cum se folosesc defibrilatoarele în cazul unor urgențe medicale.
foto: PMT
Trimite articolul
XRoadele vaccinarii anti carcalac 19 incep sa se vada cu ochiul liber, dar desigur, nu poate fi de la seruri – tineti-o tot asa si mergeti la urmatoarea doza.
-
Imediat vor sări spălații pe creier să te acuze că ești conspiraționist, șoșocar, aurist etc.
Unii, din păcate, nu văd realitatea nici acum la 2 ani după așa-zisa pandemie.-
doi ani de la ce mai exact? ca nu s-a terminat, reincepe acum. ma rog, se incearca…
cat despre aceste AED uri, se repeta si la noi greseli facute si de altii mai avansati, care acum studiaza de ce nu sunt folosite sau de ce daca totusi rar sunt folosite, in 95% din cazuri sunt folosite incorect. imi aduc aminte de niste comentarii referitoare la manevre cpr in caz de accident auto de ex si ma ia durerea de cap.
-