Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este parte a proiectului WELDI, unul cu finanțare europeană, care are drept scop îndrumarea autoritățile locale în găsirea unor abordări pentru primirea noilor veniți. La finalul săptămânii trecute, instituție din subordinea Primăriei Timișoara, a primit și vizita experților internaționali Dirk Gebhardt și Hans Sakkers, în cadrul aceluiași proiect.
La întâlnire, au fost prezenți și peste 30 de reprezentanți ai organizațiilor locale, publice și private, din domeniu. Cu această ocazie, a fost conturat și un Plan Local de Acțiune privind condițiile de primire pentru refugiații și migranții care ajung în Timișoara.
„Timișoara s-a angajat într-un demers amplu de integrare a nou-veniților, refugiaților și migranților, pentru dezvoltarea comunității într-un spirit de deschidere și solidaritate. Pentru următorii 2 ani, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara începe noi colaborări la nivel local și transnațional, într-un Grup de Lucru URBACT în cadrul proiectului WELDI, alături de alte orașe partenere din Franța, Spania, Portugalia, Belgia, Polonia, Italia, Olanda și Croația. (…)
Accentul proiectului va fi pus pe promovarea diversității, incluziunii sociale și dezvoltarea orașului, care se mândrește deja cu o istorie multiculturală de secole. Prin această colaborare, ne dorim să construim un viitor unde toți locuitorii orașului se simt parte a unei comunități unite”, precizează și reprezentanții Primăriei Timișoara.
Printre altele, la întâlnirea de lucru au participat reprezentanți ai celor mai importante organizații locale și naționale cu activități în sprijinul refugiaților și migranților: LOGS Grup de Inițiative Sociale, FITT Timișoara, Salvați Copiii Timișoara și UNHCR România.
Despre WELDI și URBACT
Întâlnirile s-a structura în jurul unui grup de lucru de tip URBACT. De altfel, proiectul WELDI este finanțat prin programul URBACT – IV și cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Teoretic, rețeaua WELDI are scopul de îndruma autoritățile locale să pună drepturile omului în centrul eforturilor de a dezvolta noi abordări pentru primirea noilor veniți. Pentru atingerea acestui obiectiv, orașele partenere din rețea dezvoltă planuri de acțiune locale împreună cu migranții și alți rezidenții, cu partenerii locali, naționali și internaționali.
Pe plan general, programul 𝐔𝐑𝐁𝐀𝐂𝐓 a fost derulat începând din 2002. Acesta, potrivit primăriei, a deschis ușile către schimbare în toată Europa, permițând cooperarea și schimbul de idei între orașe în cadrul rețelelor tematice, prin construirea de noi abilități pentru instituțiile locale în conceperea și implementarea politicilor integrate și participative, prin împărtășirea cunoștințelor și a bunelor practici implementate la nivel local.
foto: PMT
Trimite articolul
XPai nu sunt in stare sa ingreze nici jumate din ei, dar in schimb se pricep la cheltuit bani.
Pierdere de timp si de …multi bani!
Ciuhapii nu pot fi integrati!
iara niste oeNgheuri cu “experti” internationali care vor sa se amestece in politici publice pe-aici? atunci zic ca au destule probleme(ohoho si ce probleme) acasa, sa-i invete pe-ai lor cu integrarea migrantilor si refugiatilor, ca ei chiar au probleme. zic sa mearga si oengheurile noastre sa-i ajute la integrarea alora, sa vada cum se face😂🤣😂🤪
#🤪