„Este foarte clar ca România și Europa se află în prezent într-o situație bulversantă din multe puncte de vedere. Există o nesiguranță economică și socială evidente. În acest context nu este ușor să alcătuiești un buget. Pot să spun că vă prezint astăzi un buget încrezător! Încrezător în potențialul Timișoarei, încrezător că Timișoara va rămâne orașul cel mai dinamic din România. Dacă ne uităm pe o hartă a Timișoarei, vedem că avem câteva sute de hectare în zona de nord a Timișoara în care orașul se va dezvolta foarte mult. Miza în acest an pentru buget este ca dinamica Timișoarei să fie accelerată. Obiectivul nostru este foarte clar: să investim în calitatea de viață a timișorenilor”, a declarat Fritz înainte de a începe prezentarea propunerii de buget.
Bugetul 2022, în cifre
În acest an, bugetul local cumulează un total de 2.016 milioane de lei, fiind împărțit pe două dimensiuni: bugetul de funcționare și bugetul de dezvoltare.
Pentru bugetul de funcționare au fost alocați circa 901 milioane de lei, sumă care reprezintă 44,7% din totalul bugetar. Salariile administrative, spațiile verzi, cultura, sportul, sănătatea, dotarea școlilor și reparațiile străzilor sunt câteva dintre ariile ale căror cheltuieli sunt acoperite în cadrul bugetului de funcționare. Bunurile și serviciile reprezintă 36% din cele 901 milioane de lei, pe când pentru personal a fost alocat un procent de 25,2%; subvențiile subsumează 22,2%.
Bugetul de dezvoltare, care cuprinde proiectele de investiții și achiziții, reprezintă peste 1 miliard de lei, vorbind procentual de 55,3% din totalul monetar alocat bugetului din acest an. Bugetul local acoperă 44,6% din această sumă, iar 35,95% din fonduri vin pe filieră europeană. Din bugetul de stat a fost alocat un procent de 10,4%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferind un credit ce acoperă 9% din totalul bugetului de dezvoltare.
„Vedem o creștere și pe partea de venituri. Aceste venituri suplimentare sunt și din bugetul local, cu suplimentare din partea de fonduri europene și din bugetul de stat. Din bugetul local avem cam 82 milioane de lei în plus”, a transmis edilul.
Priorități
„Prima prioritate e să începem serios să absorbim bani din fonduri europene”, spune Dominic Fritz, fiind necesară absorbția a 503 milioane de lei proveniți de la Uniunea Europeană. Banii ar urma să asigure dezvoltarea și modernizarea Timișoarei.
Infrastructura de bază a cartierelor ocupă locul doi pe lista administrației Fritz, care intenționează să concentreze o parte din resursele bugetare pe termoficare, apă-canalizare, linii de tramvai, infrastructură rutieră și velo, rețeaua de iluminat public și parcări.
Locul trei împarte investițiile între sănătate și educație, pe când accelerarea investițiilor în infrastructură și pentru proiecte culturale este prioritizată pe poziția a patra, ca parte a pregătirilor pentru Proiectul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”.
Sprijinirea proiectelor și inițiativelor comunității locale este, de asemenea, o direcție de acțiune evidențiată în schema bugetară, alături de luarea unor măsuri menite să atenueze actuala criză energetică.
O ultimă prioritate o reprezintă pregătirea proiectelor pentru accesarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și din Programul Operațional Regional (POR).
Marile șantiere din 2022
Pentru anul 2022 este planificată începerea execuției mai multor proiecte multi-anuale, planificare vizată în construcția bugetului. Pentru Podul ILSA/ISHO, anul acesta vor fi alocați 3 milioane de lei, dintr-un total de 49 milioane de lei. De asemenea, se începe execuția Pasajului Solventul, din totalul de 125 milioane de lei fiind alocați anul acesta 45 de milioane de lei.
Pentru Bulevardul Stan Vidrighin vor fi cheltuiți 27 de milioane de lei în 2022. Este prevăzută cheltuirea a 82 milioane de lei până la finalul lucrării, care include și construirea de piste pentru bicicliști și trotuare.
Spre sfârșitul anului este plănuită începerea investiției pentru noua maternitate de pe strada Balta Verde, cu o sumă de start de 1,5 milioane de lei din totalul de 357 de milioane de lei.
Fondurile europene ocupă și anul acesta o pondere semnificativă în cadrul bugetului, proiectele pentru care sunt alocate cuprinzând domenii precum mobilitate și transport (202 milioane de lei), educație (80 de milioane de lei), sănătate (28,5 milioane de lei), termoficare (70 de milioane de lei), social și cultură (35 de milioane de lei). Astfel, vorbim de un total de 503 milioane de lei din bugetul local venit pe filieră europeană.
„Este o ambiție, pentru că nu este simplu să jonglăm cu atâtea proiecte în același timp. Dar credem că este o ambiție realistă”, a transmis Fritz.
Creditul de 100 de milioane de lei oferit de BERD va fi parte integrată din fondurile alocate pentru reînnoirea flotei de tramvaie, reabilitarea Căii Bogdăneștilor, studiul de optimizare a rețelei de transport și actualizarea planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Creditul permite administrației plătirea părții neeligibile pentru aceste proiecte construite pe fonduri europene.
„Este un credit foarte ieftin. Nu vreau să spun că sunt bani gratis, dar dobânda este «enorm» de mică, mult mai mică decât orice am găsi piața liberă”, a mai declarat Fritz.
Cum sunt împărțiți banii cetățenilor, care sunt proiectele strategice care vor fi demarate și alte informații puteți afla AICI. Puteți transmite recomandări, sugestii sau contestații prin completarea unui formular, atașat proiectului de buget.
Propunerile și întrebările cetățenilor sunt așteptate până la data de 20 februarie 2022, urmând ca în data de 21 februarie, de la ora 17, să fie organizată dezbaterea publică online. Cei care vor să participe la dezbaterea online, sunt rugați să comunice adresa lor de e-mail și recomandările la: camelia.crisan@primariatm.ro.
foto: Tion
Trimite articolul
XSuntem in 2022! Nu ma asteptam la vreo fabrica de avioane , noi inca vorbim de inlocuit de conducte sparte si de plantat cosuri de gunoi .
Timisoara e o ruina , zic de zona centrala si asa zisele zone istorice , fala banatenilor…
Cine e capabil sa faca si sa deruleze proiecte cu fonduri eiropene, sa fim la nivelul Clujului – de ex ?
Calea ferata, tramvaiele, cladirile ponosite ar trenui sa fie o amintire .
In cat timp se va dezvolta nordul ? ?
In fine ……nu am mari pretentii , ma bucur cs in permanenta ii amintiti pe biciclisti si pistele lor de zici ca sunt rampr de lansat sateliti !
Pana la dezvomtare m – as multumi si cu o samponare, ca tot orasul miroase a vechi si murdar !
-
Nu stiu la ce te astepti.
Tramvaiele raman. Sunt cele mai utile mijloace de transport in Timisoara, au culoar dedicat in cea mai mare parte. Nu degeaba se cumpara cele noi. Aici suntem peste nivelul Clujului, ei nu au asa ceva.
CFR lucreaza la modernizarea caii ferate, pe bani europeni, in cadrul proiectului TEN-T.
Visele cu calea ferata de tranzit care sa ocoleasca Timisoara sunt exact asta. Vise. Chiar daca ar incepe azi (si nu are cum, nu exista finantare), nu ar fi gata nici in 20 de ani la cum se misca treburile.
Da, orasul este plin de mizerie. Asa este de ani de zile. Nu poti schimba foarte repede nici povestile astea. Contractele sunt semnate pe ani de zile.
La ce va asteptati de la aceste creaturi ptr care cetatenii nu exista ?
Nu vrem proiecte serioase! Vrem panselute,transport pe Bega si alte chestii simple.Traiasca Robu si robulanii!
-
Orasul Florilor?
-
Ce vrei tu e treaba ta, altii vor proiecte serioase: parade, tot felul de maculatura cu denumirea de studii(prin incredintare directa neaparat), vrem un strat serios de jeg pe strazi nu numai 10 cm ca acum, vrem multi stalpisori sa facem slalom cu bicicleta printre ei, vrem natura salbatica in loc de parcuri ingrijite, si daca anul trecut a fost bagat Coldtermul in insolventa poate anul asta reusim falimentul, ocazie cu care digitalizam si scoala si sanatatea, sa fie numai online, vrem taxe uriase oentru orice, brem 4 organigrame la primarie. Astea chestii serioase, abia asteptam.
N-a fost Robu stralucit nicicum, dar pe langa cuplul fatal fritz+latcau = dezastru, Robu a fost luceafar.
Cat mai primesti pentru trolling, primesti de un covrig pe zi?
-
ALEX daca tacea bine era! Sau nu primeai laudele de la prea iubitul si idolatul tau primar Donimic Frig??Mai bine panselute si caldura in case,mai bine vaporase decat tramvaie noi care zac in depou ca astia nu sant in stare sa le puna in circulatie.Asa ca de 100 de ori il prefer pe Robu decat pe acest parvenit care ne a ABURIT in campania electorala
-
Bine ai zis, Traiasca….
Ca ce au venit dupa…vai si amar
Am vazut ce s+a realizat cu bugetul “record” de anul trecut. In spiritul transparentei, o primarie de sticla etc, unde putem vedea scrisa executia bugetara pe anul trecut, poate nu vad eu bine realizarile prin oras.
Eu ma gandesc la cine a ales terenul de pe str Balta Verde pentru o maternitate, in conditiile in care strada e o fundatura care nu comunica auto cu bd Cetatii, este la 2 pasi de blocurile din zona Mircea cel Batran in care toate stradutele sunt inguste si cu sens unic si cu masini parcate pe ambele parti ( sensul unic fiind solutia ” geniala” gasita de autoritati ca sa asigure locuri de parcare in zonele de blocuri)?? Cum asiguri un circuit cat de cat ok al salvarilor la un astfel de spital, ca doar avem norme obligatoriul de indeplinit???? Sa nu mai zic ca peste drum de terenul ales sunt case, normale sau maxim cu un etaj, care saracele vor avea un mastodont cu vreo 5 nivele in fata ( viitoarea maternitate) si blocurile din Mircea cel Batran in spate….saracii oameni…. strada Balta verde e ingusta, cu 2 benzi si trotuar doar pe o parte la ora actuala….. dar ce conteaza ….primaria are teren liber acolo si a decis sa faca o astfel de cladire. Oare daca terenul era privat si cineva voia sa faca asa o imensitate acolo primea avizele necesare? FARA PILE, SIGUR NU….
Pe hartie arata asa bine, dar tot degeaba. Orasul este mizerabil, mult praf, groaznic.
4 ani pierduti alaturi de Fritz.
Un singur lucru nu rezulta. Cum rezolva problema termoficarii, tine de functionare?
Fritz cand iti dai demisie de onoare. Incompetent
Șpriț nu mai îcetează sa bată câmpii despre situația dificila din Europa și din Romania … În primul rând să rezolve problema termoficării și după să mai repare din străzile care în curând nu o să mai poată fii circulate ,abia apoi sa delireze despre spitale municipale noi ,despre stadioane lego etc.
Sa mergeti pe calea buziasului, lugojului, modern…etc..Timisoara e praf…mizerie, nisip, noroi, cratere in asfalt, borduri rupte, lucrari efectuate si neterminate lasate in voia sortii..etc, sa nu mai zic de frig in case, spitale, scoli..etc.
Asta a ales poporul, sper ca le place!
„Prima prioritate e să începem serios să absorbim bani din fonduri europene”
Din planul prezentat de Fritz, 35,9% sunt fonduri europene din 1,114 miliarde de lei, adica circa 400 de milioane de lei sau, la cursul actual, circa 80 de milioane de euro. Totalul bugetului este de peste 2 miliarde de lei ceea ce face ca fondurile europene sa fie circa 19,84% din acest buget. Chiar sunt curios daca o sa ajunga la acest procent. Nu de alta insa, daca ne uitam la cata competenta si pragmatism a dovedit primaria Fritz in circa 1,5 ani, personal, nu mai am nici cea mai mica speranta.
-
Si caldura cand se plateste ca sa poata merge copiii la scoala si sa nu mai stea bolnavii in frig in spitale? Cred ca astea sunt mai urgente. Desigur de la invetitii se poate fura prin comisioane de la castigatorii licitatiilor, pe cand de la scoli si spitale nu iese nimic. Rusine! Iesiti la proteste!
Super projecte, mai terminati si centrura sudului care e la 45% si pun stampila pe voi cu siguranta. Spor la munca!
Curățenia orașului intra la funcționare? Pentru că e sublima de lipsește cu desăvârșire!
Și iarăși nici o propunere la parcări subterane și la pasaje denivelate în intersecțiile mari???
La articolul cu Forumul german s’au inchis deja comentariile, dupa doar unul. Singurul individ bizar aprobat vorbeste iar despre “dezbinarea romanilor”. Nu am absolut nimic in comun cu acela si nu mai cred nici in unire deja de la 1859. A propos, s’a mai gandit cineva vreodata? “_Alianta pentru Unirea_ Romanilor”. “Noi din _startu’ inceputului_” si “ca _exemplu da mostra_” (Gyuri in “Asociatia crescatorilor de animale mici fara frontiere).