De astăzi, 22 aprilie, Domul Romano-Catolic din Timișoara este pregătit să găzduiască din nou ceremonii religioase după o pauză de peste patru ani, timp în care aici au avut loc lucrări intensive de renovare, conservare și reabilitare. Acestea au fost necesare deoarece clădirea se afla într-o stare avansată de degradare și nu a beneficiat niciodată de reparații capitale.
Prin acest proiect, s-au făcut lucrări de restaurare nu numai în interiorul lăcașului de cult, ci și în curtea interioară și pe aleile de acces. A fost restaurată inclusiv cripta de sub sanctuarul Domului, precum și pietrele de mormânt ale personalităților care își au locul de veci aici: episcopii de Cenad, începând cu Nikola Stanislavich, canonicii catedralei, începând cu Carlo Tazzoli, demnitari austrieci, comandanți ai cetății, dar și binefăcători ai Domului.
Valoarea investițiilor depășește 22,4 milioane de lei, cca. 4,5 milioane de euro. O mare parte din bani, 21,3 milioane de lei, reprezintă fonduri nerambursabile venite prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și bugetul de stat.
Sâmbătă, de la ora 10, a început Sfânta Liturghie Pontificală de Binecuvântare a Domului „Sf. Gheorghe”, oficiată de Excelența sa Miguel Maury Buendia, Nuntiu Apostolic în România și Republica Moldova.
„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm și să ne veselim în ea. O zi mult așteptată, o restaurare mult dorita. Numai prin ajutor divin și cu voia lui Dumnezeu putem admira această renovare, darul Său pentru noi. Ne amintim de toți cei care s-au dedicat cu totul acestui lăcaș. Când am semnat contractul de finanțare în 2017, totul părea un vis îndrăzneț, însă a meritat așteptarea, sacrificiile și toate obstacolele neprevăzute. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot. În ADR Vest am găsit un partener de nădejde. La fel și în autoritățile statului. Le mulțumim și domnilor deputați de Timiș care ne-au susținut”, a spus Nicolae Lauş, directorul Cancelariei Diecezane a Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara.
„Este o onoare mare pentru mine să vă transmit felicitările și mulțumirile tuturor timișorenilor, dar este și o bucurie imensă pentru mine personal. Acum exact 20 de ani, acolo sus, proaspăt venit ca voluntar din Germania în România, un tânăr de 19 ani, pentru prima oară, din cor, am participat la o Liturghie și dacă la începutul anului am putut înțelege doar partea germană, din ce în ce mai mult am înțeles și predicile din română. Am înțeles că această clădire nu este doar un monument emblematic pentru Timișoara, probabil una dintre cele mai pozate obiective din Timișoara, ci este un loc unde devine palpabil concret spiritul Timișoarei, acest spirit mut și de multe ori nu știm unde se află acest spirit.
Aici este un loc unde putem simți că trăim acest spirit, este un loc unde romano-catolicii vorbesc mai multe limbi și se roagă împreună și unde creștinii de mai multe confesiuni se întâlnesc aici. Este un loc unde intră oameni din țări diferite și se lasă copleșiți de frumusețea și spiritul locului. Această biserică a fost renovată cu fonduri europene, cu banii europenilor, cu banii lor de taxe și impozite, și pentru mine asta înseamnă că acest loc are această misiune de a întări crezul european și creștin că fiecare om contează și diversitatea noastră ne poate face uniți. (…) Sper ca această clădire să continue să inspire generații de tineri timișoreni și oamenii care vor ajunge aici să contribuie la o mică parte din veșnicie”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Mâine, 23 aprilie, de la ora 11, în dom va avea loc o Sfântă Liturghie pontificală, în sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Aceasta va fi celebrată de către episcopul diecezan Iosif Csaba Pál și de distinșii oaspeți prezenți, în trei limbi.
Domul din Timișoara va fi introdus în circuitul turistic național și internațional prin tururi ghidate și colaborări, pentru consolidarea activităților în domeniul cultural. Ținta este creșterea numărului de vizitatori ai Domului Catolic cu minim 6% în primul an de la deschidere, de la 19.800 la 20.988.
foto: Tion
Istoria și bijuteriile Catedralei Romano-Catolice din Timișoara
Domul Romano-Catolic sau Catedrala Romano-Catolică este unul din monumentele emblematice ale Timișoarei, fiind construit între anii 1736 și 1774. Istoria sa se întinde pe parcursul a peste 280 de ani.
Edificiul poartă hramul Sfântului Gheorghe și reprezintă, din punct de vedere religios, o continuare a vechii catedrale „Sf. Gheorghe” din Cenad, scaunul episcopilor acestei dieceze începând cu Sf. Gerhard de Sagredo.
Domul a fost făcut după planurile arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcții, fiul cunoscutului Johann Bernhard von Erlach, arhitecți ai curții imperiale vieneze, la începutul sec. XVIII. Planurile fațadei și secțiunile sunt semnate de Inginerul Administrației Provinciale Carl Römmer, în a doua jumătate a sec. XVIII.
„Planimetria Catedralei evidenţiază o navă centrală cu o singură deschidere, terminată înspre est cu absida (poligonală în exterior şi circulară în interior) altarului principal.
Planul Domului schiţează o cruce latină, cu două sacristii – a episcopului (Nord), respectiv a Capitlului (Sud) adosate laturilor transeptului, fapt evidențiat de istoricul Hans Diplich.
Spre vest, la baza faţadei se află corpul ce asigură accesul principal, ediculul, cu o intrare principală, monumentală (uşă în două canaturi) spre piaţă şi alte două intrări pe uşile laterale (fiecare tot în două canaturi).
Porţiunea centrală a faţadei vestice, de deasupra ediculului este curbată (tipic barocului) având un fronton triunghiular şi se închide la partea superioară cu un al doilea fronton circular, la înălţime apropiată de a celor două turnuri laterale”, explică specialiștii.
Printre cele mai importante elemente artistice care se remarcă în acest edificiu se află „Lumina Veșnică” sau candela mare de argint, confecționată la Viena de bijutierul imperial Josef Moser.
Altarul principal este și el deosebit, cu coloane compozite dublate de pilaștri adosați. În dreapta și în stânga altarului se află statuile supradimensionate ale Sfinților Theresia de Avila şi Carol Boromeus, patronii împăraților Maria Theresia şi Carol al Vl-lea. Aceste statui în lemn sunt opera sculptorului vienez Johann Joseph Rössler. Statuile au fost aurite de meşterul vienez Anton Bössinger. Tablourile altarelor au fost făcute în 1772 de pictorul vienez Johann Nepomuk Schöpf.
Balconul din lemn sculptat și baldachinul sunt decorate în stil baroc, cu elemente sculpturale, în mare parte aurite, înfățișând grupuri de putti, ghirlande, volute, efigii etc. La baza amvonului se află o statuie reprezentându-l pe Profetul Isaia și una pe Moise cu Tablele Legii.
Dintre vechile clopote ale Domului s-a mai păstrat clopotul episcopal, care este și cel mai mare, turnat la Buda (Ofen) de către Josef Steinstock în anul 1763.
Actualul orologiu datează din 1893, fiind realizat la München și completat de ceasornicarul Bollmann din Timișoara în perioada interbelică.
Orga care se flă acum în Dom este opera meșterului timișorean Leopold Wegenstein, fiind un instrument cu 24 de mutații dăruit de episcopul Alexander Dessewffy.
„Domul din Timișoara este Catedrala Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, dieceză care în 2030 va sărbători 1000 de ani de la înființarea ei. Fiind catedrală, Domul reprezintă totodată inima Diecezei care cuprinde județele Timiș, Arad, Caraș Severin și o parte mică din Mehedinți.
Catedrala vrea să slujească pe toți locuitorii din Timișoara și pe toți oaspeții Timișoarei care vin să o viziteze. Dorim să fie un loc de pace, unde oamenii se pot întâlni
cu Dumnezeu, iar această întâlnire să-i conducă spre înțelegere între popoare, etnii și confesiuni, un aspect definitoriu al culturii Timișoarei”, transmite Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara.
Domul Romano-Catolic “Sf. Gheorghe” se află înscris în Lista Monumentelor Istorice din România (L.M.I. 2015) la poziţia nr. 152, având codul TM-II-m-A-06176, fiind amplasat în judeţul Timiş, municipiul Timişoara, Piaţa Unirii, nr.12, cvartal nr.8, din situl urban „Cetatea Timişoara”, Regiunea Vest.
Pe aceeași temă:
Domul Romano-Catolic din Piața Unirii se deschide la finalul lunii aprilie
Trimite articolul
X“Loc de pace” + discürsul lui frigz nu se potriveste. Nici cenzurarea comentariilor critice la adresa lui discürsului lui frigz nu face sa fie “loc de pace”. Nu-i nimic, revenim.
In rest, Doamne-ajuta.
-
In sufletul tau se pare ca nu este “loc de pace”…
-
iaca: Mai Frigz mai, de mult n-am mai auzit asemenea imbecilitate si nesimtire de discürs ca al tau mai frigz. “cu banii europenilor, acesti crestini bla bla si diversitate”. Frigz, cati bani produsi in romania zboara prin “optimizari fiscale”, invartelile unor ioropeni “cinstiti” care-i corup pe niste politruci romani, legi facute peste granita si impuse cu ajutorul ambasadelor prin santaj ordinar, abuzuri de pozitie dominanta pe piata, intelegeri de tip cartel menite sa distruga capitalul romanesc, clauze abuzive ale bancilor, distrugerea sistemului energetic in numele cretinatatii de green deal, cea mai mizerabila forma de neocolonialism care forteaza pe cei saraci sa ramana saraci(tu erai la partidul verzilor, nu? ).
Ah, vai ce buni is ioropenii, si ah, nationalismul e câh, doar ala francez si german e bun, eventual temporar ala ucrainean, ala romanesc ne pute, sa multimim ioropenilor pentru ca ne-au permis sa le fim colonie economica! O atitudine cu adevarat crestineasca, varianta ioropeana, cam ca a misionarilor din colonii care propovaduiau supunerea fata de colonizatori. schmenghen? pentru ce? dar banii pentru EADS au fost buni!si ai neobrazarea sa vii sa spui ca uite, din taxele ioropenilor(ale romanilor nu, ca romanii nu-s ioropeni “si au drepturi”, ca parca romania nu cotizeaza la ue) ne arunca un procent inapoi din cat jefuiesc, cat sa mentina sistemul de extragerea plusvalorii din colonie. sa fim uniti, da, dar ce-ar fi sa nu fie sub forma neocolonialismului?!?Du-te bai obraznicatura unde si-a intarcat mutu’ iapa!
iar pentru spalatii pe rumegus carora le place sa fie slugi, nu am sa va zic decat atat:
#🤪
-
-
Ti-au cenzurat comentariul, tovarase? Ai dat cumva inca o data dovada de putin rasism in comentariile tale?
-
Uite deasupra ca in final nu era nimic de cenzurat. imi dai te rog un link la un comentariu de-al meu care sa fie rasist? Nu gasesti? inseamna ca esti…SIMPATIC!
ps. de ce mananci cu polonicul, poate fiindca tu esti rasist? SIMPATICULE! 🤪#🤪
-
Era și cazul să se redeschidă, după atîta amar de vreme…