Investiția se ridică la peste opt milioane de lei, TVA inclus, și va crește considerabil calitatea serviciilor oferite de unitatea sanitară. Banii provin din bugetul Consiliului Județean Timiș.
Lucrările de refacere și modernizare au început în 2018, însă cei doi ani de pandemie au încetinit lucrările.
Astăzi, spațiul clinicii este redat medicilor și pacienților complet refăcut. Sunt în total 25 de saloane, respectiv 22 de saloane pentru Urologie cu 64 de paturi și trei saloane cu opt paturi destinate transplantului renal.
La evenimentul de deschidere au fost prezenți foștii președinți ai Consiliului Județean Timiș Titu Bojin și Călin Dobra, prefectul Mihai Ritivoiu, subprefectul Sorin Ionescu, fostul manager al Spitalului Județean Raul Pătrașcu, rectorul UMF Octavian Crețu, primarul Timișoarei Dominic Fritz și actualul președinte al CJ Timiș Alin Nica, acesta trimițând o „săgeată” edilului urbei de pe Bega spunând că l-a invitat la evenimentul de deschidere al clinicii pentru a vedea cum se face o reabilitare de succes.
Doctorul Marius Craina, fost director al Spitalului Județean Timișoara, a spus că ziua de astăzi i se datorează profesorului Viorel Bucuraș, fost șef al secției de Urologie, care a murit cu doi ani în urmă, din cauza unei lungi suferințe. Acesta a făcut în 2015 un stop cardiac, când se afla la lucru, la Spitalul Județean Timișoara.
Toate saloanele au fost modernizate, au grup sanitar propriu cu toaletă și duș. Au fost amenajate și saloane speciale pentru pacienții cu dizabilități. De asemenea, a fost înlocuită întreaga instalație electrică și fiecare pat în parte are propria stație de oxigen. Au fost prevăzute instalații moderne pentru semnalizarea și monitorizarea incendiilor, iar zona compartimentului de transplant renal este dotată cu aer condiționat laminar.
Tot aici au fost montate circuite separate pentru donator și primitor și saloane amenajate special pentru tratamentul post transplant.
„Toate saloanele au, la ora actuală, grup sanitar propriu. Avem saloane de trei paturi, două paturi sau un pat, nu mai sunt cele cu cinci paturi. Condițiile de cazare sunt excelente. Noi nu am putut niciodată să oprim activitatea în secție, iar din punctul acesta de vedere am avut o colaborare excelentă cu constructorul pentru că ne-a permis să-i oferim puncte de lucru etapizat, așa încât întotdeauna am lucrat la 30-40 la sută din capacitate. (…)
Numărul de proceduri s-a menținut aproape constant, chiar dacă numărul de locuri l-am redus semnificativ în perioada renovărilor, prin reducerea perioadei de spitalizare. Am ajuns la o durată de spitalizare de 3,1 zile, media, față de 7,5 zile, cât era înainte de a începe lucrările”, a spus Alin Cumpănașu, șeful secției de Urologie de la Spitalul Județean Timișoara.
Cele aproximativ 75 de paturi sunt gestionate de o echipă formată din 12 medici specialiști și primari secondați de 20 de medici rezidenți. Cel mai tânăr asistent medical are 25 de ani. Este parte a unui colectiv care funcționează după norme etice medicale înalte, instruit să trateze toate afecțiunile care implică tractul urinar, masculin și feminin și organele de reproducere masculină.
Clinica de Urologie a Spitalului Județean este singura din județ care practică chirurgia aparatului reno-urinar și genital masculin. Cea mai frecventă patologie tratată este cea litiazică și afecțiunile oncologice, respectiv tumorile vezicale și cancerul de prostată.
De altfel, secția–clinică deservește toate județele limitrofe Timișului. De regulă, sunt tratate aici mai bine de 300 de cazuri pe lună. În perioada ianuarie – iunie 2022, Urologia a tratat și externat 1.400 de pacienți.
Clinica de Urologie a Spitalului Județean din Timișoara funcționează în spital din anul 1974. În 1980, echipa medicilor de atunci, a pus la punct, în premieră, procedura realizării primului transplant renal de la un donator în moarte cerebrală. Din anii 90′ și până în anii 2000, clinica are în portofoliu peste 25 de transplanturi.
La secția de Urologie, marți, 5 iulie, erau internați 35-40 de pacienți, aproape jumătate din capacitate.
Aer condiționat există însă numai în unele saloane…
„În saloane sunt practic stațiile de oxigen la fiecare pat, sunt instalațiile de apelare soră în caz de urgență. Fiecare pacient are buton, apelează, asistenta medicală vede apelul din salonul respectiv cu semnalizare la ușa salonului. Sunt instalațiile de detecție și prevenire a incendiilor. Dotările le avem la blocul operator, sala de operații. E foarte important suportul universității (n.r. – de Medicină și Farmacie) și al spitalului pentru că avem echipamente de top.
Din păcate, instalația electrică a spitalului nu suportă o capacitate atât de mare. Noi avem un consumator foarte mare pe compartimentul de Transplant, instalație de aer laminar pe hol, peste tot, ca să menții temperatura pentru că alea sunt standardele. Consumă enorm de mult. Avem la câteva saloane instalațiile de aer condiționat, dar din punct de vedere tehnic, a pune aer condiționat peste tot însemna o putere instalată mult peste ce este la ora actuală disponibil la spital”, a spus șeful secției.
Secția-clinică Urologie are și un cabinet ce funcționează în sistem Ambulatoriu, la parterul clădirii principale a unității sanitare. Abordarea medicilor în toată patologia specifică Urologiei este dublată de aparatură modernă.
„Sunt bucuros că vedem secția redeschisă în totalitate. Am trecut cu bine peste perioadele delicate și iată-ne într-un spațiu total refăcut și mult mai luminos. Suntem prezenți alături de pacienți și ne preocupăm pe mai departe de confortul lor și de calitatea actului medical”, a declarat prof.dr. Alin Cumpănaș, șeful secției de Urologie a Spitalului Județean din Timișoara.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCum baga Nica capul in poza. Degeaba renoveaza cladirea pt ca medici competenti nu mai exista.
-
Pot să te contrazic. Dr. Cumpănaș este un doctor foarte bun care există! Ți-o spun din experiență de pacient operat în condițiile dinainte de renovare.
-
Si ajungi la el pur si simplu? Daca e bun toti vor la el. Ca mai exista exceptii e adevarat.
-
“….președinte al CJ Timiș Alin Nica, care i-a trimis o „săgeată” edilului urbei de pe Bega spunând că l-a invitat la evenimentul de deschidere al clinicii pentru a vedea cum se face o reabilitare de succes.” ce imi place asta, mai ales ca domnul Nica uita ca termenul de finalizare a fost depasit cu 2 ani, si ca in perioada cand ei au redus si chiar sistat lucrul, chinezii faceau un spital in 10 zile…. Deci cand alti trageau sa faca sa modernizeze spitale pe tinpul pandemiei, la noi s-a stat.
Dl Nica mai bine nu ziceai nimic…