Autoritățile locale, alături de ONG-uri și comunitate își dau mâna într-un proiect de punere în valoare a Canalului Bega: „Ecluze pe Bega”. Scopul este de a redescoperi canalul. În weekend puteți participa la proiect și să ajungeți la Uivar cu vaporul Pelicanul.
Vaporul Pelicanul va fi, timp de două zile, în 17 și 18 iunie, gazda autorităților, academicienilor, ONG-urilor și artiștilor locali pe canalul Bega. Toți aceștia se adună ca să-și spună punctul de vedere și priceperea pentru a valorifica cei 44,5 km navigabili de la Timișoara până în Serbia.
În cele două zile din iunie – 17 și 18 iunie – vor fi realizate conferințe, workshop-uri și sesiuni de discuții la care vor lua parte profesioniști din domenii precum arhitectură, urbanism, peisagistică, autorități locale sau companii private, care au experiență în protejarea arealului navigabil.
Vaporul va pleca de la Pontonul D arc către ecluzele de la Sânmihaiu Român și de la Uivar, iar persoanele implicate vor avea o privire de ansamblu asupra problemelor din zonă, dar și posibilități de a proiecta idei bune care să ajute la revitalizarea canalului.
„Rolul proiectului este de a repune în discuție Bega, ajutați de specialiști. Incluzând Pelicanul, încercăm să trecem ecluza de la Sânmihaiu Român. Vrem să vedem ce înseamnă acest sistem hidrotehnic care a stat la baza dezvoltării regiunii. Pentru unii înseamnă doar transport urban. O să citim astfel cartierele și vom vedea altfel orașul. Vom face și hărți de evoluția și etapele importante de dezvoltare a Begăi”, declară Bogdan Demetrescu, arhitect și coordonator al proiectului.
Sâmbătă, 18 iunie, la pontonul D’arc pe Mal, va fi organizată o sesiune de discuții libere, deschisă oricui. Începând tot cu ora 10 se vor prezenta concluziile conferinței din ziua precedentă și se va colecta feedback din partea membrilor comunității.
Pe toată durata discuțiilor de sâmbătă doritorii vor putea lua parte la ture pe Bega cu Pelicanul. Participarea este gratuită, dar înscrierile sunt obligatorii și se pot face AICI. Cei care doresc pot opta pentru una dintre cele două ore de plecare (10:00 și 14:00), durata unei ture fiind de aproximativ două ore și jumătate, iar pe traseu nu se vor face opriri.
Cele două seri ale evenimentului se vor termina tot la D’arc pe Mal, alături de artiști din România și Serbia.
Programul manifestărilor este următorul:
- 𝟭𝟳 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 – ora 19.30
- 𝗗𝗝 𝘀𝗲𝘁 – Silvana – Timișoara, RO
- 𝗟𝗶𝘃𝗲 𝗮𝗰𝘁 – Lepša Brena – Novi Sad, RS
- 𝟭𝟴 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 – ora 19.30
- 𝗟𝗶𝘃𝗲 𝗮𝗰𝘁 – We Are Creepz – Timișoara, RO
- 𝗟𝗶𝘃𝗲 𝗮𝗰𝘁 – Grave for Sale – Timișoara, RO
- 𝗗𝗝 𝘀𝗲𝘁 – Discotecă’s #RomPopTimeMachine w/ Sillyconductor + Rekabu – București, RO
Ecluze pe Bega e un proiect comunitar al biroului de arhitectură D Proiect, clubul D arc Timișoara și Fundația DALA. Proiectul e finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului „ImpulsÎnComunitate”.
Vă reamintim, ABA Banat a terminat lucrările de reabilitare, începute în 2017, la barajul stăvilar și la ecluza de la Nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român, în cadrul proiectului transfrontalier „Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”, care a beneficiat de finanțare europeană prin IPA Interreg CBC România-Serbia. Proiectul s-a încheiat la finalul lunii aprilie și a avut o valoare de 13 milioane de euro.
Următorul obiectiv ar trebui să fie realizarea punctului de frontieră, de ambele părți ale canalului, pentru a fi posibilă trecerea pe uscat și naval. Canalul Bega are o poziție strategică și face posibilă legătura dintre partea de vest a României cu Marea Nordului (prin canalul Rin-Main-Dunăre) și cu Marea Neagră pe Dunăre.
Pe aceeași temă:
Ecluze pe Bega: un nou proiect prin care canalul să fie revitalizat și valorificat
Trimite articolul
XDar acesti invitati vor putea vedea ceva?Ca balariile de pe malul Begai sant mai inalte decat un bloc cu patru nivele!
pute
Doamne-ajuta ca exista persoane deosebite in acest oras care vad si altceva in canalul Bega decat un simplu canal. Trebuie pus in evidenta deosebita aceasta cale navigabila, mostenita din trecut si care trebuie data mai departe urmasilor in conditii deosebite, pentru turism si alte manifestari.
Dar si timisorenii trebuie treziti din nepasarea in care se afla de prea multi ani!
-
Inainte de acesti ani, erau timisoreni.
-
S-a inventat tirul, trenul, avionul, sa lasam canalul Bega sa doarma in pace, nu merita bagati bani in el.
-
Cu unii atat de avansati in gandire, chiar merita niste tir. Sportiv.
-