282 de elevi cu diferite deficiențe învață în 25 de clase la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu”. Cei mai mulți sunt din Timiș, dar școala este frecventată și de elevi din județul Caraș-Severin.
Aproximativ 100 de elevi sunt cazați gratuit la cele două internate, pentru fete și băieți. De asemenea, și cele patru mese pe care le primesc zilnic toții elevii de aici sunt gratuite, la fel și transportul cu microbuzul școlar.
Pe lângă partea teoretică, adolescenții învață o meserie căutată pe piața muncii. Practica se desfășoară atât în atelierele școlii, dotate corespunzător, cât și la firme din Timișoara.
Prof. Valeria Angelica Bagherea, directorul Liceului Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu”, ne-a declarat că programa școlară este adaptată elevilor cu deficiențe.
42 de cadre didactice specializate în învățământul special se ocupă de educația elevilor de la Atanasiu. Cu tot cu personalul auxiliar, școala are 100 de angajați.
„Școala a fost înființată în anul 1885 de către Karl Schäffer pentru elevii surzi. Din acel moment, școala s-a dezvoltat și nu avem doar elevi surzi în momentul de față. Avem elevi cu diferite deficiențe medii, ușoare și asociate. Noi ne intitulăm liceu, dar suntem liceu ciclu inferior, mai mult avem clase de profesională. Avem șapte domenii de calificare: construcții, instalații și lucrări publice, calificarea profesională zugrav, ipsosar, vopsitor-tapetar; industrie textilă și pielărie, calificarea confecționer produse textile; tehnici poligrafice – calificarea tipăritor offset; fabricarea produselor din lemn – calificarea tâmplar universal; estetică și igiena corpului omenesc – calificarea frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist și turism și alimentație – calificarea cofetar-patiser și bucătar.
Fiind o școală profesională, copiii au venit aici să învețe o meserie, iar noi lucrăm în colaborare cu agenții economici. Practica se desfășoară la agentul economic, care cunoaște potențialul elevilor, și unii dintre ei chiar au fost angajați. În ceea ce privește tehnicile poligrafice, avem elevi chiar din primul an de autorizare al domeniului care lucrează la tipografie”, ne-a spus prof. Valeria Angelica Bagherea, directorul unității școlare.
Pe lângă cursuri și practică, elevii sunt implicați în diferite activități. Astfel, Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” are o trupă de teatru, o formație de dansuri populare, cor și elevi care participă la olimpiade sportive.
Liceul dispune de o bibliotecă dotată, unde mobilierul a fost realizat de elevi la atelierul de tâmplărie.
De asemenea, la Atanasiu funcționează un cabinet medical, altul stomatologic, precum și un cabinet de kinetoterapie. Școala colaborează cu patru psihologi, care se ocupă de recuperarea lor.
„Ne dorim ca în anul școlar viitor să avem o nouă specializare, și anume horticultura. Am avut un proiect, Grădina mobilă, cu Universitatea Științele Vieții „Regele Mihai I”, și am observat că elevilor le place foarte mult să lucreze cu mâinile în pământ, ceea ce este o formă de terapie. Anul acesta am reușit să achiziționăm un solar și sperăm să acredităm secția în martie 2023”, ne-a declarat directorul Valeria Angelica Bagherea.
Elevii și poveștile lor
În atelierul de frizerie am găsit forfotă mare, elevii exersau de zor, ca într-un salon de înfrumusețare.
Maria, o elevă în vârstă de 17 ani, ne-a spus că după absolvire își dorește să lucreze ca manichiuristă-pedichiuristă deși este în clasa de frizerie.
„Este al patrulea an în care mă ocup de elevi. În clasa a IX-a învață despre organizarea locului de muncă, consilierea clientului, îngrijirea facială și îngrijirea părului, în clasa a X-a avem tunsoare femei și bărbați, în clasa a XI-a avem pigmentarea și depigmentarea părului și în clasa a XII-a adaptarea tunsorii la caracteristicile clientului plus manichiură și pedichiură. Pentru fiecare ramură avem tot ce ne trebuie, practica este comasată”, ne-a spus Maria Claudia Cem, instructor-maistru estetică și igiena corpului omenesc.
Un elev de la Atanasiu, Radu Casian, în vârstă de 21 de ani din Timișoara, pasionat de pregătirea preparatelor culinare, a participat la emisiunea „Chefi la cuțite” de la Antena 1. Soarta nu a fost prea blândă cu el. Abandonat de părinți, a fost crescut de bunică până la 15 ani, când aceasta a decedat. Acum locuiește în chirie cu fratele său mai mare, lucrează la diferite evenimente și se chinuie să răzbească în viață. În vacanța de vară, a lucrat pe șantier și la un depozit de materiale de construcții.
„La început a fost un hobby, care s-a transformat în meserie. La „Chefi la cuțite” am trecut de preselecție, dar nu am ajuns prea departe în competiție, mai am nevoie de experiență. Le-am pregătit chefilor o rețetă reinterpretată de mine, un fel de cordon bleu, dar cum făcea bunica atunci când eram mic. De la bunica am învățat să gătesc când eram mic, dar experiența mi-am făcut-o singur. Visul meu este să îmi deschid un restaurant. Nu mă las învins așa ușor. Școala m-a ajutat din punct de vedere profesional”, ne-a spus Radu.
Ambiția și talentul său sunt confirmate de către diriginta sa, Mărioara Topciov, profesor-inginer de alimentație publică.
„Este încântat de meserie, drept dovadă a mers la „Chefi la cuțite” și a făcut niște pași acolo față de mulți alții care au abandonat din prima”, ne-a spus profesoara lui.
Pe aceeași temă:
FOTO. Sala de sport a Liceului Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” va fi renovată – Tion
Trimite articolul
XAcest articol este formulat total greșit.Copii aceștia sunt cei care cresc și se dezvolta într-un mediu sănătos și prietenos și cu o educație de viata asa cum ar trebui pentru toți copii.FELICITARI tuturor care fac posibil acest lucru.Multumesc!