Reprezentanții Primăriei Timișoara se laudă cu faptul că a fost finalizat primul proiect din cadrul campaniei de bugetare participativă din acest an. Acesta, însă, nu este neapărat unul foarte impresionant: au fost asfaltați 250 de metri pătrați de trotuar pe strada Polonă. Nici costul investiției nu s-a dovedit a fi prea ridicat: 32.000 de lei, fără TVA (aproximativ 38.000 de lei, cu TVA). Inițiatorii, în primă fază, estimaseră un cost de 70.000 de lei, cu TVA.
„Un prim proiect votat de timișoreni în cadrul campaniei «Timișoara Decide!» 2023 a fost finalizat – «Reparații trotuar strada Polonă». Această inițiativă face parte din proiectul pilot dedicat dezvoltării cartierelor defavorizate, având ca obiectiv îmbunătățirea condițiilor de viață în zonele marginalizate ale orașului. Lucrările în valoare de 32.000 de lei, fără TVA, au fost executate pe parcursul lunii decembrie și au presupus asfaltarea a circa 250 de mp de trotuar”, transmit reprezentanții primăriei.
Ar mai fi 11 proiecte
În 2023, campania de bugetare participativă „Timișoara Decide!” a ajuns la a doua ediție, noutatea față de prima ediție constând într-o categorie dedicată proiectelor pentru zonelor defavorizate: Kuncz, Fratelia, Polonă și Ronaț. Bugetul total a fost de 4,2 milioane de lei – 1,2 milioane de lei strict pentru zonele defavorizate –, fiecare proiect primind maximum 500.000 lei, cu TVA. Timișorenii au depus, în total, 117 proiecte, dintre care 41 au fost declarate eligibile, iar 12 au fost selectate pentru finanțare, în urma votului public.
Acestea ar fi:
- Amenajare spațiu recreere Balta Lacului;
- Restaurare EchoPeisagistică Lunca Aurora-Lacul Balaurul;
- Întinerirea Complexului Studențesc;
- Amenajare teren multisport și zonă relaxare Ciarda Roșie;
- Facilitarea mersului cu bicicleta în Timișoara;
- Cartier Plopi: reabilitare corp clădire „Școala mică” (faza expertize și DALI);
- Zona Lunei Vrea Parc Verde;
- Parc Kuncz – dezvoltarea unei zone recreative pentru locuitorii zonei Kunz – etapa 1;
- Parc de joacă pentru copii si loc de recreere pentru vârstnici – Taborului (Ronaț);
- Ecogradina 13 – Șagului-Steaua-Fratelia;
- Sistem de supraveghere pentru toată zona Polonă;
- Reparații trotuar strada Polonă.
Dintre toate, doar proiectul pentru facilitarea mersului cu bicicleta are un cost estimat mai mic decât proiectul de pe strada Polonă, finalizat acum. Teoretic, proiectele votate în cadrul campaniei ar trebui finanțate din bugetul local în anul în curs sau în următorul.
foto: PMT
Trimite articolul
Xohoooo parcari noi pentru roaba mea, va multumesc, pe aciasta cale tin sa multumesc si prietenului mieu de la politia aia locala ca ma intelegeste si pe mine, ca platesc si eu o gramada de taxe si impozite si tre sa mai urc si eu putin masina pe trotuar, doar am lasat loc sa poa sa triaca unul om daca vre sa treaca, daca nu sa ma ocomeste el la mine :)) si le multumesc si la nenea de la politia rutiera ca sta in birou mult ș au si mult de treaba pe acoloșa si nu vin ei sa ma amendeze ca blochez eu statia de firobuz 10 minute, ca doar o blochez ca am treaba acolo ca doara nu de prost nu? hai va pup si va respect atat de.mult incat ma respectati si voi pe noi oamenii de rand care va platim voua salarilii :))
Incredibila realizare… La 2 m lățime, stimabilii conducători au pus asfalt pe vreo 120 metri liniare ( trotuare existente dar deteriorate). Vai și amar…și ne și laudam