Ediția aniversară a Eufonia Festival a însemnat succesul incontestabil al celor șapte concerte din cadrul festivalului. Acesta se datorează profesionalismului și seriozității organizatorilor, prezenței anuale a unor muzicieni consacrați ai marilor scene ale lumii, dar și implicării din acest an a Filarmonicii Banatul din Timișoara în organizarea evenimentului.
Music Outside the Box a însemnat o serie de premiere, de la introducerea unei secțiuni dedicate muzicii baroce până la aranjamente muzicale speciale, precum compoziția lui Modest Mussorgsky, Tablouri dintr-o expoziție – Remake, în varianta lui Yaron Gottfried pentru ansamblu de muzică de cameră și trio de jazz, interpretare aplaudată minute în șir de 500 de spectatori ridicați în picioare la concertul aniversar din 18 septembrie, de la Sala Capitol.
La Eufonia Festival au fost prezenți 14 artiști de renume internațional din Statele Unite ale Americii, Germania, Rusia, Turcia, Slovenia, Polonia, Norvegia, Rusia, Austria și România. Aceștia au confirmat, și de această dată, înalta calitate și varietatea pentru care festivalul este renumit.
De asemenea, aprecierea evenimentului vine și din faptul că participanții la cursurile de măiestrie interpretativă nu doar că sunt pregătiți de muzicieni excepționali, dar și din faptul că studenții participă la cursurile muzicoterapeutului Angelica Postu, care, în prezent, profesează la Spitalul Universitar de Psihiatrie Charité din Berlin.
O disciplină atât de importantă și apreciată peste hotare, muzicoterapia câștigă tot mai mult teren și în România. Astfel, muzicienii sunt pregătiți și consiliați în procesul de protejare a sănătății emoționale, prin înțelegerea și gestionarea emoțiilor, a prezentării pe scenă, dar și a temerilor legate de carieră.
Eufonia Baroque Academy și Eufonia Masterclasses
Music Outside the Box a fost o ediție structurată pe două capitole: Eufonia Baroque Academy și Eufonia Masterclasses.
În cadrul primei secțiuni, dedicate muzicii baroce, au fost organizate trei concerte în spații unice din punct de vedere al semnificației pe care o au pentru festival, dar și din perspectiva acusticii și arhitecturii locului: Biserica din Ofsenița (aproximativ 120 de spectatori), Sinagoga din Cetate (aproximativ 200 de spectatori), Bastionul Maria Theresia (aproximativ 100 de spectatori). Invitatul special al primei săptămâni a fost Bernhard Fork, concertmaistru de peste 20 de ani al Academiei de Muzică Veche din Berlin. Alături de el, talentatul clavecinist austriac Andreas Stöger.
Eufonia Masterclasses, cea de a doua secțiune, a reunit un număr record pe participanți înscriși la cursurile de măiestrie interpretativă, aproximativ 80. În cadrul acestei a doua părți a Eufonia Festival au fost organizate patru concerte, desfășurate în Centrul Reformat Noul Mileniu (peste 100 de spectatori), Bastionul Maria Theresia (aproape 100 de spectatori), Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara (100 de spectatori) și Sala Capitol a Filarmonicii Banatul (aproximativ 500 de spectatori), gazda concertului aniversar.
Parte a ediției aniversare a Eufonia Festival – Music outside the box, a fost și un flashmob cu ansamblu de corn, în Piețele Libertății și Unirii, la care s-au oprit peste 100 de trecători ca să îi asculte pe Johannes Lamotke, cornist al Berliner Philharmoniker, una dintre cele mai renumite orchestre ale lumii, Daniela Onițiu și Cosmin Cobasa – membrii ai Orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul din Timișoara, Cosmin Chifan – membru al Operei Naționale Române din Timișoara și Cosmin Elisei – membru al Filarmonicii din Brașov.
„Odată cu această ediție aniversară, ne-am și întors puțin în timp și am rememorat clipele frumoase petrecute împreună, în cadrul unei expoziții foto ce a ilustrat cei cinci ani de Eufonia Festival. Am ciocnit un pahar de șampanie în cinstea muzicii de calitate, a artiștilor de mare valoare, a prieteniei și a valorilor pe care le împărtășim cu publicul nostru. Și, cu încrederea pe care aprecierea de care am avut parte ne-o insuflă, privim încrezători spre următoarea aniversare, cu promisiunea că vom fi mai buni pe an ce trece”, au transmis organizatorii.
Proiectul a fost demarat de Asociația Trib’Art, organizator fiind Filarmonica Banatul din Timișoara.
Proiectul a fost finanțat din bugetul local al municipiului Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!