Îmbrăcați în costume de epocă, replici ale uniformelor ofițerilor și soldaților austrieci de acum trei secole, și înarmați cu replici ale armelor, având în frunte drapelul familiei de Savoya, membrii asociației au mărșăluit pe traseul Bastionul Theresia-Piața Unirii-Piața Libertăți-Piața Victoriei, până în Parcul Scudier, unde se află bustul lui Eugeniu de Savoya. Aici au depus o coroană.
Ziua de 18 octombrie a fost declarată în 2011 de către Consiliul Local zi de importanță locală.
Asediul Timișoarei a început la sfârșitul verii lui 1716, pe 28 august, când imperialiștii și-au stabilit tabăra la Beregsău, în apropierea Timișoarei. Pe 16 septembrie, Eugeniu de Savoya le-a adresat turcilor o somație de predare, care însă a rămas fără răspuns. La 1 octombrie 1716, s-a desfășurat asaltul decisiv asupra cetății. După 48 de zile, pe 13 octombrie 1716, comandantul turc al cetății, Ahmed Aga, s-a predat armatei cuceritoare conduse de Savoya. Trupele otomane au părăsit Timișoara pe 17 octombrie 1716, prin Poarta Belgradului, iar intrarea triumfală a lui Eugen de Savoya în cetate a avut loc pe 18 octombrie, chiar de ziua sa de naștere.
După mai bine de un secol și jumătate de dominație otomană, începea un nou capitol pentru orașul de pe Bega, sub egida Casei de Habsburg.
Trimite articolul
Xhai sa zicem “cucerit”, e mai corect decat “eliberat”🤪
O știre frumoasa!
Cinste lor!