„Sunt multe de văzut și de vizitat în Caraș-Severin. Majoritatea locurilor, de la Băile Herculane, la cascada care se va „regenera” Bigăr, Ochiul Beiului (în același areal), Cheile Carașului, Eftimie Murgu cu morile sale, sunt locuri deja cunoscute și „umblate” de turiști. Dar ați luat vreun sat la pas, cu dealurile sale? (…)
Puteți ca în drumul spre Băile Herculane să vă abateți și să o luați spre Oravița, Bozovici, practic, drumul spre Cascada Bigăr. Veți da de Iablanița, locul unde oprește trenul și de unde călătorii, uneori, merg pe jos până, spre exemplu, la Lăpușnicel sau în alte localități. Globul Craiovei este un sat „în curbă”, Petnic este și el în drum, iar la capătul unui drum cu serpentine, pe marginea căruia este și un izvor cu apă rece (care, spun unii, nu s-a „stricat” nici după doi-trei ani) sunt localitățile Lăpușnicel și Șumița, „capăt de drum” printre dealuri. Aici, la Lăpușnicel, puteți explora dealurile, de unde urcați chiar din centrul satului, strada care pornește din dreptul cabinetului medical, sau puteți urca spre cimitir și alte dealuri verzi, pe drumurile care „urcă spre cer” din dreptul bisericii. Peisajele sunt superbe, iar turiștii le calcă rar, pentru că în afară de cei „de-ai locului”, bătrâni, nepoți, nu prea știu mulți de aceste așezări”, scrie în articolul din săptămânalul Agenda.
Continuarea acestui material, împreună cu alte articole interesante, o puteți citi în Agenda.
Săptămânalul Agenda îl găsiți la chioșcurile de ziare din Timiș, pe Internet (unde puteți citi Agenda online) sau în cutia poștală (vă puteți face abonament: Redacţia Agenda, Piaţa Ionel I.C. Brătianu nr. 1 (intrarea din Piaţa Ţepeş Vodă), O.P. 1, C.P. 265, Timişoara, e-mail: agenda@informmedia.ro, tel 0256/221 549).
Trimite articolul
Xevadezi unde mai exact? In noxe de ATV-uri? Romanii sunt retardati. Daca vrei aer curat la munte mergi in Austria unde nu se plimba toti frustratii cu ATV-uri si “henduro”.
Povesti ieftine de umplut spațiul redacțional de către jurnaliști de mucava, copiate de pe alte bloguri… Situația pe teren e alta: dacă apare vreo stînă în calea voastră, tre uie sa faceti cale întoarsă, dacă nu vreți sa fiți mușcați de haitele de câini ciobănești lăsate libere de proprietarii primitivi a acestora. România turistica pe poteci a devenit PERICOL PUBLIC. Dați pe google”turisti mușcați de câini ciobanilor
-
Total de acord.Risti sa fi devorat de cainii ciobanesti!
-
50 de Ron am dat pe teaser.Nici o problema cu acei caini agresivi.Dar na,trebuie sa fim plangaci.Vizionare placuta in continuare pe Netflix.Imi este asa scârbă de oameni prosti ca voi
-
:):)
-
-
Evadare… ce mai poezie pe “jurnalismul” modern… Prezentati si de ce spatiul in care isi petrec zi de zi viata oamenii se simte ca o inchisoare, din care ar fi nevoie sa “evadeze”. Zilele saptamanii se numara, in asteptarea celor libere – visam sa vina weekendul, apoi trece ingrozitor de repede, si o luam de la capat. Orele zilei se numara, pana ajungem sa punem capul pe perna – trece noaptea repede, si o luam de la capat, oftand cand ne trezim dis de dimineata. Numaram zilele ramase pana la concediu, unde mergem bou si ne intoarcem vaca, cu mai putini bani in buzunar si parca si mai obositi, si o luam de la capat… si tot asa. Pai traind viata numai din numaratori inverse dinastea, clar ceva e grav in neregula cu lumea in care traim!
Cat despre “turismul” asta campestru, majoritatea se dau jos din masina, fac o tura printre tufe si pe pajiste, mananca undeva – de regula prost si scump, si fac stanga imprejur, ca e lungutz drumul si se circula prost… Nu prea ai cu ce te delecta, decat daca iti spui singur povesti si te imbeti cu apa rece cu treburi gen inspir aer curat, traiesc clipa, sunt una cu natura etc. Altfel, ocolesti zonele prea izolate, ca nu stii peste ce dai, ocolesti “statiunile”, ca arata exact ca orasul din care ai evadat, doar ca totul e mai scump, platesti parcarea exorbitanta si holbezi ochii la altii care trec pe atv-uri, la castele private, la cabane kitsch amestecate cu altele care parca au fost teleportate de prin Elvetia… si tot asa. Cand tragi linie, ca turist obisnuit, esti doar un fraier bun de scuturat de bani, in schimbul carora primesti ce ai lasat si acasa, doar ca in deplasare mai si platesti pentru ele. Multumim celor care au stricat mare, munte, lac, statiuni cu ape minerale – unde practic a ajuns sa nu mai conteze atractia naturala, sufocata de etalarea oferita de nenumaratii speculanti care si-au trantit hoteluri, pensiuni si cabane pana in buza apei sau a pesterii… De exemplu, cei care merg la mare dar nu vad lumina soarelui pe plaja, ca ziua dorm si noaptea sunt in cluburi (dar care au motivat oribilitatile urbanistice de pe litoral… cica, prezenta lor ce sa colcaie “investitorii”), de ce nu puteau ei lasa in pace marea si sa isi faca o padure de cluburi la Ramnicu Valcea, Sarat sau mai stiu eu unde, la Jimbolia, ca e local, asa? De ce au ruinat ce insemna litoralul si marea? Nici macar logica nu au, e doar o bataie de joc.
-
Ionele, îți fac cinste cu niște beri, tihnă și bucurie în prietenie virtuală. De mult nu mai comentez pe Tion sau aiurea căci n-ai cu cine. Comentariu tău a inclus tot ce era de spus, incusiv “autosugestionarea” că totul e bine, totul e ok, eu mă simt bine indiferent de gloata din jur și inconștiența ei. Ai scris nu doar din suflet, ci și cu un intelect frumos structuat pe care din păcate gloata nu-l înțelege și îl sufocă => efectul goatei este degenerarea acestui neam de traistă care strică, fură și distruge tot ce atinge, de la natură și societate, la principii și valori.
-
@Ionel Unde exista cerere, va aparea si oferta. Deci nu are exista cluburi daca nu ar fi doritori care sa mearga acolo.
M am nascut si copilarit in zona Almajului acum locuiesc in Canada dar acele peisaje Ramin de neuitat.Merita sa fie explorate