Manifestările gastronomice au fost inițiate în urmă cu doi ani de către Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș cu sprijinul Asociației My Transilvania.
Prima gazdă din 2022 a pasionaților de gastronomie bănățeană a fost tanti Emilia din satul Coșteiu de Sus, comuna Margina.
Oaspeții, majoritatea din Timișoara, însă și câțiva veniți din București, au avut ocazia să savureze diverse aperitive, precum: pastă de leurdă, pâine cu ou, chiftele cu carne și brânză, pârjoale, chec cu murături, brânză cu oțet, carne din untură și altele.
La felul principal s-a servit: sarme cu smântână de casă, ciorbă de vițel cu legume, fasole bătută, cârnați colac, ciulama de pui și alte preparate. La desert, participanții la Banat Brunch au primit turtă neagră, lapte de pasăre, prăjitură tăvălită, cornulețe cu gem de prune, albinuța și gogoși.
„Am pregătit mâncare specifică zonei și anotimpului, totul făcut în casă din gospodăria proprie. Acum sunt la a cincea ediție (n.r. – Banat Brunch). Am avut turiști din Austria, Germania, din țară au venit din București, din Brașov, Alba Iulia, Timișoara, Lugoj”, a spus tanti Emilia Popa din satul Coșteiu de Sus, comuna Margina.
Damaris Sivu, ghid la Centrul Turistic din Margina, a explicat că brunch-urile sunt organizate pe principiul „all you can eat”. De asemenea, manifestările gastronomice includ diverse ateliere, plimbări cu bicicleta sau căruța.
Banat Brunch continuă în Timiș, următoarele evenimente fiind programate până la toamnă.
Program Banat Brunch 2022:
Sat Berini, comuna Sacoșu Turcesc – 7 mai
Sat Bulza, comuna Margina – 21 mai
Casa Ferch, oraș Deta – 4 iunie
Comuna Curtea – 11 iunie
Lanul de Lavanda, sat Zorani, comuna Margina – 25 iunie
Sat Zolt, comuna Fârdea – 2 iulie
Crama Agape Artă&Natură, sat Silagiu, Buziaș – 16 iulie
Urban Brunch Timișoara, Ronaț – 30 iulie
Sat Rudna, comuna Giulvăz – 6 august
Comuna Pietroasa – 13 august
Sat Duboz, comuna Nițchidorf – 20 august
Sat Bulza, comuna Margina – 27 august
Sat Românești, comuna Tomești – 3 septembrie
Sat Zolt, comuna Fârdea – 10 septembrie
Sat Coșteiu de Sus, comuna Margina – 17 septembrie
Sat Sintești, comuna Margina – 1 octombrie
Trimite articolul
XDaca nu ne rupem in figuri nu ne simtim importanti, herr Damaris Sivu, ghid la Centrul Turistic din Margina, ne explică că brunch-urile sunt organizate pe principiul „all you can eat”. Era prea simplu sa zicem > mananci cat poti?!
Mai sunt comentatori sportivi care se rup in figuri in loc de portar utilizând doar englezismul goalkeeper
-
Subscriu la cele scrise.
Dorim sa promovam turismul rural, traditiile romanesti, ne batem cu pumnul in piept cat de patrioti suntem dar avem persoane incapabile sa formuleze un enunt cap coada fara a apela la “englezisme”.
E chiar atat de greu sa gasim sinomie si expresii in limba romana? Se pare ca da. Ma intreb daca e vorba de fite sau pur si simplu vocabular limitat de lipsa de cultura.-
sunt foarte multi care nu sunt asa cum zici, dar mai multi sunt ca tine care se dau foarte destepti si rotunzi, te-ai batut singur pe umar, felicitari, esti tare, esti cult, ai cel mai bogat vocabular.
-
-
Stati sa vedeti cum era ieri la FCU Craiova – UTA: “Respinge Balauru”. Sau acum cativa ani Christian “Frisk” Ghenea: “Portarul Cojocaru nu se poate ridica. I’a cazut Cucu peste picior”. Pacat insa ca retrogradeaza si se desfiinteaza Gaz metain Mediash. Nu voi mai avea la ce r^de tot meciul de “presiune la poarta gazului”. Promoveaza numai sudiste, retrogradeaza numai ardelene, banatene, moldovene. “C’asa’i in tenis”.
,,Gastronomie bănățeană” ; ,,specifice zonei” !!!!!! 😅😅😅 PÂRJOALE și CIULAMA DE PUI !!!