12 eleve din clasele IX-XII de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara și doi absolvenți din promoțiile anterioare au pictat fațada clădirii în care își desfășoară activitatea grădinița din satul timișean. Elevii au fost coordonați profesoara Camelia Mirela Hîrjea.
De joi până sâmbătă, evenimentul Color the Village a reunit peste 400 de voluntari din țară și străinătate, care au reabilitat 30 de fațade ale caselor din Fărășești, inclusiv gardurile și porțile acestora.
Satul Fărășești a fost ales de către reprezentanții Asociației Acasă în Banat deoarece mai păstrează case cu fațade frumos ornate, o moară de apă și diverse construcții din piatră. Localitatea are aproximativ 200 de locuitori.
„Au fost peste 400 de participanți din întreaga țară, dar și din Republica Moldova, Columbia, Spania, Ungaria, India și Pakistan. Eu am lucrat la o casă construită în urmă cu 120 de ani. A fost un eveniment deosebit”, ne-a declarat Patricia Manole, o timișoreancă ce a participat la Color the Village.
András Tamásy are 21 de ani și este student la Arte Vizuale în Budapesta și a venit în Fărășești ca voluntar să dea o mână de ajutor la zugrăvirea caselor.
„Am găsit aici, în Timiș, oameni prietenoși și amabili. Nu vorbim aceeași limbă, dar ne-a fost ușor să colaborăm și să muncim împreună. A fost foarte plăcută această experiență și sunt recunoscător pentru Uniunea Europeană, care a făcut-o posibilă”, a afirmat András Tamásy.
Voluntarii au avut parte de mese gătite tradițional și s-au bucurat de produsele locale, prin intermediul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș. Mai mult, au plantat 100 de flori de sezon pentru a schimba aspectul satului.
„A fost o atmosferă extraordinară, intensă, cu foarte multe emoții. Am zugrăvit 30 de case în trei zile. Au fost câteva zeci de voluntari și din localitate, de la primărie, biserică, școală, grădiniță. Tot ce s-a întâmplat aici va ajuta satul Fărășești și, per ansamblu, această zonă foarte frumoasă a județului Timiș”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației „Acasă în Banat”, care a inițiat demersul.
Proiectul Color the Village, pus la cale de Asociația Acasă în Banat, și-a propus să pună în valoare arhitectura tipică din zonă. Inițiativele precedente s-au desfășurat la Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019).
Foto: Patricia Manole
Pe aceeași temă:
FOTO. Color the Village: Trei zile de reparații și renovări în Fărășești, județul Timiș
Citiți principiile noastre de moderare aici!