Muzeul Național al Banatului împreună cu Consiliul Județean Timiș a organizat cea de-a III-a ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, care a avut loc în perioada 16 – 18 iulie. Evenimentul a reînviat atmosfera Evului Mediu timp de trei zile, în vechiul parc al castelului.
„Mii de timișoreni şi turişti au participat, la finalul săptămânii trecute, la ediţia de anul acesta a Festivalului Medieval al Castelului Huniade din Timișoara. Fără doar şi poate, anul acesta, festivalul medieval de la Timișoara, ajuns la cea de-a treia ediție, a avut cea mai mare amploare de până acum”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului pe Facebook.
Festivalul a început cu o paradă medievală pe străzile Timișoarei. Cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe, războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lăncieri destoinici, trimiși ai vestitului Ordin Templier au pornit de la Castelul Huniade și trecut prin Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Unirii.
Nu au lipsit nici turnirurile cu întrecerile oștenilor de rând, dar și a Cavalerilor. Acestea s-au încheiat cu parada cavalerilor și retragerea mirilor. Participanții au putut admira expoziția interactivă de spade și săbii autentice și participa la atelierul de principii de scrimă.
„Atmosfera medievală a fost asigurată, pe parcursul celor trei zile, de peste 150 de cavaleri și domniţe de la diferite trupe de re-enactment din România. Aceștia au încântat publicul cu lupte cavalereşti, turniruri, dansuri, spectacole cu foc, şcoli de lupte, ateliere pentru copii, muzică medievală, tir cu arcul, păsări de vânătoare, ateliere de gastronomie medievală, de artă textilă, fierărie, pielărie, dulgherie, caligrafie. Artiştii – profesionişti sau amatori, meşteşugarii şi angajaţii Muzeului Național al Banatului au interacţionat cu vizitatorii, i-au integrat în spectacole, s-au fotografiat cu ei, au oferit explicaţii şi i-au ajutat pe cei prezenţi să facă o interesantă şi agreabilă călătorie în timp”, spun organizatorii.
Cele mai apreciate momente de pe parcursul festivalului rămân spectacolele cu cai și cele cu foc, care au făcut ca aleea de acces să fie neîncăpătoare.
editor Dan Oancia
Foto: Muzeul Național al Banatului
Citiți principiile noastre de moderare aici!