Vă reamintim, Parcul Botanic este închis în perioada 22 august – 28 octombrie, pentru siguranța cetățenilor, aici desfășurându-se lucrări la iluminatul public.
La final, Parcul Botanic se va bucura de 219 stâlpi de iluminat de tip felinar – ceea ce nu a avut niciodată în ultimele aproape patru decenii, de la deschidere – dar și de extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari.
Lucrările se află în grafic, iar primul stâlp de iluminat a fost deja montat. Au fost făcute și săpăturile pentru realizarea rețelei electrice subterane (LES). După ce totul va fi gata, zona verde va fi refăcută.
De lucrări se ocupă Elbi Energy Projects SRL, o firmă din București, care are la dispoziție șase luni pentru finalizarea acestora. Contractul pentru extinderea iluminatului public a fost semnat în septembrie 2021, la 14 luni de la lansarea licitației.
A durat atât de mult pentru că în primă fază au fost depuse cinci oferte, dar s-a lăsat cu contestații. Prima a fost depusă de o firmă din Iași și a fost respinsă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). În decembrie 2020 a fost anunțat câștigătorul, dar a fost depusă o altă contestație, de data aceasta admisă de CNSC.
Prin urmare, licitația a fost reluată. Elbi Energy Projects SRL, firma câștigătoare, este aceeași care a contestat în iarna anului 2020 procedura începută de primărie. Aceasta s-a angajat că face lucrarea cu 2,4 milioane de lei cu tot cu TVA, puțin peste 500.000 de euro.
Proiectul pentru introducerea iluminatului public în Parcul Botanic se face cu fonduri europene, fiind finanțat prin POR 2014-2020. Contribuția primăriei este de doar 2%.
Iluminat cu consum energetic redus
Parcul Botanic se află în zona de protecție a unui monument istoric (TM-II-s-A-06095 Situl urban Cartierul „Cetatea Timișoara”), așa că pe parcursul proiectării au avut loc consultări cu Direcția Județeană pentru Cultură.
Potrivit reprezentanților municipalității, „se va realiza un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței cetățenilor”.
Corpurile de iluminat de tip felinar vor distribui lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare va fi prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii. Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat vor dirija circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare. În restul parcului, iluminatul va fi diminuat. Acesta poate fi reglat în funcție de datele din teren.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
Accesul interzis în Botanic, de luni. Parcul va avea iluminat după 36 de ani de la deschidere
Parcul Botanic, închis timp de două luni. Se lucrează la iluminatul public
Trimite articolul
XDoamne ajuta cu Fritz! Multa sanatate la acest primar minunat care are grija de Timisoara si de timisoreni!
-
Tot proiect pe tava de la Robu, cu finantare cu tot si cu firma castigatoare, nu a trebuit decat sa inceapa lucrarile.
-
Administratia Robu are meritele ei in acest proiect, a obtinut finantare europeana lucrand cu ADR Vest. Meritele sunt insa manjite cu intentii dubioase. Finantarea lui Robu era de 3,4 milioane, cu 1 milion mai mult decat proiectul actual (+41%). In conditiile in care toate materialele s-au scumpit, capuseala e evidenta. Sa ne amintim:
– septembrie 2012 (da, acum 10 ani!): promisiuni ca Parcul Botanic va avea iluminat public
– iulie 2020 (ce coincidenta, inainte de alegeri): se demareaza licitatia, se ofera 3,4 milioane pentru lucrare (majoritatea bani europeni); de 4 ani parcul este lasat in plata Domnului, bazinele sunt dezafectate, iar Robu ameninta din cand in cand ca-si va face fantana cantatoare acolo, ba chiar si o linie de metrou cu statie sub spitalul din colt. Licitatia este contestata, solutionarea dureaza aproape un an.
– septembrie 2021: dupa solutionarea contestatiilor la licitatie se atribuie lucrarea pentru 2,4 milioane, iar proiectul e modificat ca sa nu se taie radacinile copacilor. Firma castigatoare are la dispozitie 10 luni ca sa intocmeasca proiectul si sa faca lucrarea.-
deci proiect lăsat pe tavă de robu, fiind nevoie doar de demararea lucrărilor. alea cu “s-a modificat proiectul” si “cu 41% mai mult” nu se pun. dacă se modifica proiectul, se modifica si suma finală. mai puțin de lucru, mai puțini bani. dar voi useristii vedeți numai căpușeli… la alții
-
-
mai mergeti mah la somn cu proiectele lui robu .. ala a primit pe tava alte zeci de proeicte mostenite si s-a dus la fiecare bordura montata ca sa taie pamblica … tot robu sus, robu jos … acolo nu aveati internet ca sa comentati sau ce ???
-
Doamne cate a făcut Robu asta! Ma minunez de fiecare data când aud aceeași placa! Daca a avut atat de bune proiecte de ce nu le-a pus in practica? Ca si acest proiect, promisiuni din prima candidatura, la finele celei de-a doua aceeași promisiune…dar ghici ce nu a făcut Robin 2 mandate? Doar a lărgit 2 pasaje, punct! Toti primarii perindat prin Timisoara au avut proiecte, dar de ce oare nu au fost duse pana la capăt? Unul a stat 16 ani, si nu a reușit sa implementeze nici un proiect!!!!
-
Robu când i se spunea că proiectul pentru Piața Unirii s-au Pasajul Michelangelo sunt moștenite de la administrația Ciuhandu, răspunsul era ca important este să faci lucrarea nu proiectul. Acum sa înțeleg că s-a schimbat axioma.
-
da pe tava, a tinut tava pregatita 10 ani pentru fritz :))
-