Cu un total de aproape 5.000 de locuri aparținând operatorilor privați de multiplexuri, Timișoara se situează pe locul al doilea din țară, după București, ca număr de locuri în cinematografe.
Cu toate acestea, în ultimii ani, producțiile de divertisment independente și din zona art house nu s-au bucurat de aceeași susținere. Deși există public interesat de acestea, inclusiv străini care ne vor vizita în contextul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană, acest segment nu poate fi atras fără a avea spații de proiecție adecvate.
Astfel, Cinema Victoria, Cinema Dacia, Cinema Studio, Cinema Timiș și Cinema Freidorf urmează să găzduiască proiecții de filme, concerte și expoziții anul viitor, când Timișoara își va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii. Toate se află acum în diferite faze de modernizare.
De strategia care vizează introducerea și continuitatea cinematografelor în circuitul social-cultural se ocupă Centrul de Proiecte din Timișoara, iar spațiile au fost gândite în așa fel încât să nu stea mai mult închise, ci să fie și huburi culturale, să aibă săli adecvate pentru conferințe, spectacole, concerte, ateliere educative, festivități etc.
Cinema Victoria
Până la redeschiderea Cinema Victoria, Timișoara era singurul mare oraș din România care de mai bine de 10 ani nu avea niciun cinematograf de artă funcțional.
În februarie, anul acesta, Cinematograful Victoria de pe strada Ciprian Porumbescu (din zona Bălcescu) aștepta ultimele avize pentru a se deschide publicului. Din primăvară, de când s-a redeschis sub o nouă înfățișare – cu echipamente și facilități moderne, dar păstrând o linie clasică – cinematograful a găzduit o mulțime de proiecții și evenimente, printre care „Festivalul Ceau, Cinema!” sau „Festivalul Filmului European”.
Cinema Victoria are o sală multifuncțională cu 200 de locuri, ecran retractabil și un sistem de sonorizare potrivit pentru filme, concerte sau piese de teatru. Aici, publicul poate participa la:
- Teatru
- Teatru independent
- Improvizație
- Teatru studențesc
- Stand-up comedy
- Cinema arthouse
- Cinematecă
- Dans contemporan
- Arte performative
Costul lucrărilor s-a ridicat la 11 milioane de lei, cu TVA, echivalentul a 2,2 milioane de euro.
Cinema Timiș
Cinematograful din centrul Timișoarei, care urmează să fie gata pentru TM2023, va avea un aspect industrial, o sală multifuncțională, un bar, trei săli interactive, dar și o grădină verticală, înaltă de șapte metri, pe o suprafață de aproape 90 de metri pătrați.
Proiectul tehnic adoptat prevede păstrarea și recondiționarea travertinului roșu de pe pereții și stâlpii din foaier și de pe stâlpii de pe holurile de evacuare, iar sala de spectacole va avea aceeași formă, dar scaune noi.
Sălile de proiecție, aflate pe etaje diferite, sunt izolate fonic încât să poată găzdui simultan evenimente diferite, fără ca acestea să interfereze și participanții să fie deranjați. Spațiul este indicat pentru:
- Muzică și spectacole pentru public larg
- Concerte de jazz, blues, rock, world music, trupe locale, dar și concerte mari
- Spectacole diverse pentru publicul larg
- Repetiții și miniconcerte
- Premiere de film
De reabilitarea Cinema Timiș se ocupă asocierea de firme Audiotech Multimedia Group (lider) – Codo Solutions SRL, iar startul oficial al lucrărilor a fost dat în februarie 2022. Până acum, acestea sunt în grafic, transmit reprezentanții municipalității.
Pentru transformarea Cinema Timiș, Primăria Timișoara a pus la bătaie aproape 20 de milioane de lei, cu TVA.
foto: Tion
Cinema Studio
Cinema Studio urmează și el să fie gata pentru anul în care Timișoara va fi Capitală Culturală. Pe șantier se lucrează de zor, acesta fiind al treilea cinematograf al primăriei care a intrat în șantier, după Dacia și Victoria.
Lucrările la Cinema Studio au început în iunie 2021, de acestea ocupându-se asocierea Audiotech Multimedia Gruoup – Mist Lider Construct SRL. Transformarea cinematografului costă peste 14 milioane de lei.
Cinema Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tipul art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas. Domeniul principal de activitate va fi cinematografia, cu proiecții de filme europene independente, de artă sau de autor.
Viitorul cinematograf de artă al Timișoarei va avea două săli de proiecție, una mare, de cca. 200 de locuri, și una mai mică, de cca. 50 de locuri, cea din urmă fiind concepută ca un spațiu multifuncțional, care va putea fi folosit, de exemplu, pentru ateliere și dezbateri sau ca studio foto ori galerie.
În podul actual al clădirii va fi creat un hub modern, dedicat educației și producției de film. Tot acolo vor fi și spațiile administrative.
Pe noul acoperiș va fi un bar cu terasă pentru aproximativ 80 de persoane, urmând ca aici să fie montat și un ecran retractabil, pe structură metalică, precum și o scenă pentru evenimente mici, dotată cu sistem de sonorizare, mixer și proiector.
foto: Tion
Cinema Dacia
Lucrările la Cinema Dacia, demarate în prima parte a anului 2021, sunt gata în proporție de aproximativ 70%, conform dirigintelui de șantier. De modernizarea cinematografului se ocupă societatea TT & Solaria Grup – Euras, pentru care primește peste 2,5 milioane de euro.
Clădirea din zona Dacia se afla într-o stare avansată de degradare, iar sala de spectacol a fost folosită ultima dată la finalul anilor ′90.
Și aici, cinematograful a fost gândit încât să nu se rezume doar la proiecții de filme, ci sala de spectacol să aibă mai multe funcții. Cu o capacitate de 382 de locuri, Cinema Dacia va putea găzdui:
- Evenimente educative
- Proiecții de film pentru elevi și liceeni, documentare
- Concerte educative
- Proiecții de operă, tururi de muzee
- Teatru de păpuși
- Conferințe
- Cinema european și românesc de public larg
- Festivaluri de film pentru copii
Pe unul dintre pereții exteriori urmează să fie amplasat și un ecran de dimensiuni considerabile, împreună cu un sistem audio agrementat pentru exterior, astfel încât copiii să poată viziona filme în aer liber, direct din parcul aflat în apropiere.
foto: Tion
Cinema Freidorf
Documentația pentru transformarea Cinema Freidorf într-un centru cultural este gata, însă mai sunt câțiva pași de urmat înainte ca lucrările propriu-zise să poată demara. Înainte de toate, Consiliul Local Timișoara urmează să dezbată și să voteze documentația; dacă aceasta va obține un vot favorabil din partea consilierilor locali, primăria va demara licitația pentru găsirea unui executant.
Modernizarea cinematografului părăsit din Freidorf ar urma să coste aproape jumătate de milion de euro. Este greu de crezut că spațiul va putea găzdui evenimente culturale și sociale din 2023, deși deschiderea oficială, conform planului inițial, a fost gândită pentru noiembrie 2023.
Odată ce Cinematograful Freidorf va deveni Centrul Cultural și Educațional Freidorf, aici vor fi susținute și organizate
- Proiecții de film pentru publicul larg sau art house/documentare cu moderare
- Concerte educative
- Spectacole și ateliere de circ, dans, muzică, teatru forum
- Programe educaționale diverse pentru comunități vulnerabile
- Centru pentru consilierea persoanelor cu dependențe, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara
Viitorul Centru Cultural și Educațional Freidorf de pe str. Nicolae Andreescu nr. 97 va cuprinde o clădire pe două niveluri cu toate echipamentele și dotările necesare.
„Centrul Cultural și Educațional va oferi servicii culturale și servicii sociale de tip Centru de zi pentru asistență[ integrată (informare și consiliere psiho-socială, consiliere familială, consiliere vocațională, terapie ocupațională, educare și socializare, grupuri suport, servicii medicale de bază etc). Prioritate vor avea persoanele cu domiciliul/reședința în zona Freidorf”, spuneau reprezentanții municipalității la finalul anului 2021.
Trimite articolul
XȘalariu de bugetar, o zi de proiecție pe saptamina, sa tot lucrezi în domeniul culturii…
N-ai cum dle sa ai o sala destinată unor multitudini de evenimente care dpdv acustic au cerințe total diferite!
Dar Timisoreni! Cand la iarna o sa fie frig in scolii,gradinite,spitale,locuinte nici o problema.O sa mergeti la cinematografele facute prin grija primarului DOMINIC FRITZ. Ca caldura este un “MIZILIC” important este ramba tamba a Homo si les
-
Sunt incepute de pe vremea lui Robu
-
Dar pe timpul lui Robu nu ai stat in frig ca acuma pe timpul “IDOLULUI” tau de FRITZ
-
Si cei ce si-au luat credit doar cu buletinul au trait bine, pana a venit nota de plata. Nu trebuie sa fi geniu sa faci datorii, mai greu cand trebuie sa le si platesti.
-
-
-
Eu nu inteleg afirmatiile de genul “o sa murim de frig la iarna pentru ca asta da banii pe cinematografe”. Investitiile trebuie sa mearga in mai multe directii in oras. Asa este normal sa functioneze administrarea unui oras. Iar banii deja planificati/ alocati pentru cultura/ spatii verzi/ evenimente (si altele considerate de unii “inteligenti” ca fiind inutile pentru oras) nu au de ce sa mearga la incalzire, ca se numeste deturnare de fonduri.
Nu sunt fan Robu sau Fritz (hoti si incompetenti au avut toate administratiile), dar las-o dracu’, e musai ca timisorenii sa arate ca si-au pus creierul pe pauza sau sunt mai prosti decat e legal permisibil?-
E populism și socialism. Prinde la oameni cu IQ de lubenita. Nici ei nu știu ce spun; se plâng pe internet și primesc o doza de dopamina și cam atât..
-