Grădina urbană a fost împărțită în mai multe spații: pentru relaxare, pentru plantări sustenabile și pentru mici activități legate de agricultură. Aici a fost plantată și o cultură de salcie, care mai târziu va fi valorificată pentru diferite confecții și împletituri cu artiști plastici. Peisagiștii care au lucrat la această grădină spun că și-au dorit un ecosistem în jurul unei comunități. Au fost implicați și arhitecți, meșteri, artiști plastici, dar și profesori și studenți.
„Ne uitam la curțile universităților, pentru că toate au devenit spații reziduale și ne-am gândit că trebuie să fie deschise publicului, natura să fie o platformă de întâlnire, așa că ne-am gândit să facem o primă grădină care să activeze locurile acestea. (…) Am încercat să angrenăm partea de meșteșug cu partea de natură. Avem această salcie. Meșterul împletitor Dinu Perva, cel mai bun împletitor de nuiele din zona noastră, va recolta salcia și va face workshopuri cu împletituri”, spune Alex Ciubotă, peisagist al grădinii urbane.
În perimetrul grădinii urbane se regăsesc spații pentru evenimente în aer liber, un amfiteatru și culturi de arbori, fructe și legume. S-au făcut și mixuri între plante consumabile și plante protectoare care înlătură dăunătorii în jardiniere înălțate.
„Conceptul peisager a avut nevoie și câteva obiective. Ne-am dorit ca conceptul nostru să puncteze obiectivele legate de schimbările climatice și poluare. Am compus un ecosistem care integrează și partea de educație prin locurile mobilate cu aceste structuri de lemn, însă am creat și zone productive: în sensul de resursă pentru diferite activități care ne dezvoltă creativitatea, dar și ca hrană. Am propus o livadă care va departaja grădina de vecinătate, să dăm jos gardul care face parte din structură gri și o înlocuim cu o livadă: specii de măr și păr și arbuști fructiferi, precum și grădinile înălțate”, a explicat peisagista Raluca Rusu.
De asemenea, un psiholog a chestionat comunitatea UVT despre imaginea spațiilor exterioare înainte de realizarea grădinii, iar acesta va urmări percepția lor după amenajarea grădinii. Conceptul de grădină urbană este tot mai întâlnit în preajma întreprinderilor.
În perioada 31 mai – 4 iunie 2021, Universitatea de Vest din Timișoara organizează „UVT GREEN WEEK 2021: Economia Circulară în context european”. Universitatea este partener oficial în cadrul evenimentului organizat de Uniunea Europeană: „EU GREEN WEEK 2021”.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XFac gradini si lor le pusca tevile in camine
ce-i asta, ma? ce plm e asta? “plantatii sustenabile”? ce se vede acolo pot sa dau eu singur gata intr-un weekend, ratatilor. “sustenabile”… vai de pl voastra de comunisti subnutriti si cu iq 0.
-
@Tibi Sustenabil = supravietuieste fara ingriji speciale. Nu se refera la faptul ca te sustine ca si mancare.
Afara din oras cu gradinile, vreau iarba verde si copaci pentru mai putin praf si pentru racoare