În 2019, Asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat. Voluntarii au inventariat 243 de mori. Anul trecut, 160 de voluntari au amenajat trei trasee turistice și au pus în funcțiune 12 mori la Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”. În 2021, Asociația „Acasă în Banat” și Fundația Orange își unesc din nou forțele pentru a pune în valoare patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin. „Hai la Rudăria!” este unul dintre cele șapte proiecte câștigătoare din cadrul concursului „Susține un ONG”, organizat de Fundația Orange, finanțat cu suma de 35.000 de lei. A fost lansat, joi 15 aprilie, la Bastion Theresia.
Proiectul își propune să transforme Rudăria (Eftimie Murgu) într-o destinație turistică modernă care să ofere o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung în această zonă. Toate cele 22 de mori vor fi puse în circuit, astfel turiștii vor putea să le viziteze mult mai ușor pe toate, nu doar pe cele șase – șapte, mai cunoscute.
„Rudăria este o adevărată bijuterie a arhitecturii populare țărănești, însă nu este pusă în valoare așa cum trebuie. Astăzi, turiștii vizitează doar 6-7 dintre cele 22 mori pentru că nu știu cum să ajungă la celelalte. Stau o oră-două, după care se urcă în mașini și pleacă. Noi ne propunem să introducem toate cele 22 mori în circuit, să oferim posibilitatea turiștilor să le viziteze pe toate, să facă drumeții pe jos sau cu bicicleta, să descopere satul și oamenii, să cumpere produsele locului și să aibă toate motivele să stea peste noapte la pensiunile din sat”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației „Acasă în Banat”.
Ce vor face?
- lucrări de întreținere și reparații la morile de apă,
- se vor înlocui acoperișurile de tablă,
- se va amenaja un traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puțin cunoscute din sat
- va fi încurajată dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand – produs la Rudăria și prin comercializarea făinii măcinate aici.
Trei acțiuni cu voluntari
În cadrul proiectului „Hai la Rudăria” vor fi organizate trei acțiuni cu voluntari. Prima va avea loc în perioada 14-16 mai, la Eftimie Murgu, județul Caraș Severin.
„Voluntarii vor face curățenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreținere la morile de apă, vor monta indicatoare, vor participa la ateliere de morărit, panificație, ghidaj turistic etc”, transmit reprezentanții Asociației Acasă în Banat.
A fost lansat și primul apel de voluntari, înscrierile fiind deja deschise AICI. Următoarele acțiuni vor avea loc în vară și vor fi anunțate ulterior.
„Este al doilea an când ne implicăm în renovarea morilor de apă din zona Banatului. De data aceasta însă, abordarea este una integrată și vom ajuta comunitatea locală să transforme Rudăria într-o destinație turistică accesibilă, atractivă și sustenabilă. Voluntarii companiei Orange și nu numai pot să dea o mână de ajutor în trei etape diferite pentru a amenaja zona, a repara morile de apă, a construi podețe și multe altele. Vă așteptăm la Rudăria!”, spune Andrei Amarghioalei, shop manager Orange România.
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean. Este membră a International Molinological Society (IMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume. Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate.
Foto: Asociația Acasă în Banat
(editor Dan Oancia)
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xcum sa vizitezi mori cand guvernul handicapat nu-ti da voie afara?
Drumul de acces in sat este reabilitat sau este in acelasi stadiu ca dupa bombardamente?
-
Si eu sunt curios avand in vedere ca anul trecut se pregateau de asfaltare dupa ce s-a refacut terasamentul…
Tion faceti o stire pana la capat, cum se ajunge acolo, cum este carosabilul… -
Am fost eu la început de aprilie și este turnat asfalt nou.