Pe de o parte, problema câinilor fără stăpân pare a fi mai veche, un cititor Tion spunând că a observat-o încă din luna octombrie a anului trecut. De atunci, cititorul a sunat și a trimis mai multe e-mailuri primăriei și altor autorități, dar încă nu au fost luate măsuri.
„O haită de câini vagabonzi, inițial cinci la număr, care s-a cuibărit pe o parcelă neconstruită din Moșnița Nouă latră amenințător la oameni și e pe cale să atace trecătorii în orice moment. Noaptea latră sub geamuri și nu ne putem odihni. Problema este că primăria nu face nimic în acest sens. Apelez din luna octombrie 2022 la Primăria Moșnița Nouă, la serviciul de ecarisaj și la poliția locală, dar toate aceste instituții își delegă responsabilitatea între ele și invocă diferite motive să nu ia nicio măsura de nouă luni de zile, iar haita de câini este tot aici. Încă nu putem trece decât în mașină prin acel loc, nu putem dormi nopțile si nu știm la cine să mai apelăm”, ne-a scris un cititor Tion.
O altă problemă, de asemenea semnalată de un cititor, ar fi și cea a ambroziei. Potrivit mesajului primit de la acesta, și această problemă a fost semnalată autorităților.
„Doresc să vă relatez situația foarte proastă legată de vegetația din Moșnița Nouă și, totodată, indolența autorităților legată de eradicarea ambroziei, fiind perioada de înflorire și iadul celor care au alergii cauzate de aceasta buruiană. Vă atașez doar câteva fotografii făcute pe strada Lucia, foarte aproape de Timișoara. În urma multiplelor sesizări, autoritățile nu au luat nicio măsura, nici pentru părțile laterale ale drumurilor, care aparțin de primărie, nici pentru proprietarii care nu își îngrijesc parcelele”, spune și al doilea cititor.
Primarul comunei, Florin Bucur, spune că instituția este la curent cu ambele probleme și încearcă, pe cât posibil, să le rezolve sau, măcar, să le țină sub control.
Problema câinilor fără stăpân
Potrivit datelor oferite de Primăria Moșnița Nouă, pe raza județului Timiș ar fi în jur de 2.000 de câini fără stăpân. O parte a acestora, peste 100, au ajuns în ultimii ani în adăpostul public din comună. Firma primăriei încă nu are licență pentru ecarisaj, motiv pentru care activitatea este una restrânsă, însă acest lucru ar trebui să se rezolve în perioada următoare.
„Firma de ecarisaj încă nu este firmă de ecarisaj. Noi avem un adăpost pentru animale în care gestionăm cumva animalele comunitare. Ce facem acolo? Avem în jur de 200 de câini și vreo șapte cai. Îi hrănim, îi vaccinăm, ne îngrijim (inclusiv prin sterilizare – n.r.) de ei. Noi îi luăm de pe domeniul public, dar îi luăm prin angajații SRL-ului. Nu suntem o firmă de ecarisaj, efectiv facem asta ca să diminuăm numărul animale de pe stradă. Am făcut toate procedurile prin consiliul local, pentru a ne autoriza ca firmă de ecarisaj, doar că mai durează puțin. Nu avem personal calificat. Mergem cu oamenii care nu au calificare în așa ceva. Ai nevoie de calificări pentru lucrurile respective. În general, am rezolvat problemele tot cu sprijinul oamenilor (și ONG-urilor de specialitate – n.r.).
Eu unul pot să spun sigur că nu discutăm despre «haite» de câini în Moșnița. Da, sunt câțiva care sunt aciuați prin diferite cartiere, unde tot oamenii contribuie la acea neplăcere, ei îi hrănesc și îi țin acolo. La un moment dat, unii dintre cetățeni au chiar o problemă mare, tot dumnealor ne ajută să îi luăm și ducem la adăpost. Ei sunt familiarizați cu cățeii și ei ne ajută. Așa i-am luat de pe stradă până acum, dar sunt în proces de a deveni, de a avea firmă de ecarisaj. Hotărârile de consiliu local s-au dat, urmează pașii pentru Registrul Comerțului și autorizările speciale de care avem nevoie”, a declarat pentru Tion primarul Florin Bucur.
Potrivit documentelor furnizate de Primăria Moșnița Nouă, numai în 2023 au fost capturați 88 de câini fără stăpân de pe raza comunei. În aceeași perioadă, niciunul nu a fost revendicat, dar 70 au fost adoptați, iar unul a decedat. Dacă ne uităm și în urmă, între 1 noiembrie 2019 și 25 iulie, primăria a ridicat de pe domeniul public și dus în adăpostul propriu 597 de câini fără stăpân, dintre care 466 au fost adoptați, iar trei au decedat. În adăpost ar fi, la data de 25 iulie, 131 de animale.
Problema ambroziei
În ceea ce privește ambrozia, locuitorii comunei Moșnița Nouă au sesizat atât direct primăria, cât și Garda de Mediu, cu privire la terenurile pe care încă se găsește această buruiană. Reprezentanții primăriei susțin că s-au aplicat somații și amenzi în toate cazurile în care s-au impus astfel de măsuri.
„Combatem orice sesizare a cetățenilor, pentru că avem sute de somații, sute de amenzi date, dar asta nu ajută la dispariția ambroziei. Eu trimit un document către persoana respectivă. Dacă persoana respectivă ia în considerare, se întâmplă (tăierea buruienii – n.r.). Dacă nu ia în considerare, doar îmi fac debite la primărie, în rest nimic. Amenda doar ne creează niște debite”, a mai declarat pentru Tion primarul.
În total, potrivit documentelor puse la dispoziție de primărie, ar fi fost identificate 366 de terenuri cu ambrozie pe raza comunei în acest an. Au fost trimise somații în toate aceste cazuri. În 173 de situații, somația fost luată la cunoștință. În 105 situații plicul cu somația s-a întors fără ca somația să fie luată la cunoștință, iar pentru 88 încă se așteaptă confirmare și a fost emis inclusiv un anunț colectiv cu 77 de terenuri cu probleme. Până în 26 iulie 2023, primăria a aplicat 12 sancțiuni, în valoare totală de 30.500 de lei.
De asemenea, ar fi de menționat că de problema ambroziei se poate ocupa și Garda de Mediu. Potrivit reprezentanților comisariatului din Timiș, până în acest moment, toate sesizările primite de la cetățeni au fost înaintate, conform legii, primăriei. Garda de Mediu ar putea amenda administrația locală doar dacă nu ia măsuri cu privire la aceste sesizări. Până în acest moment, însă, nu a fost cazul, a confirmat pentru Tion Luci Mușuroi, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Timiș.
Imaginile ne-au fost transmise de către un cititor Tion, căruia îi mulțumim pe această cale. Dacă și tu ai surprins imagini care pot deveni o știre, le poți trimite pe pagina noastră de Facebook sau pe adresa redactie@tion.ro.
Trimite articolul
XPentru cainii fara stapan singura rezolvare este eutanasia!
pentru ambrozie daca s-ar aplica amenzi primarului si angajatilor Primariei poate s-ar misca ceva!
Este inadmisibil ca in sec.21 sa nu aiba o motocositoare cu care sa intretina aliniamentele stradale.
Daca n-au motocoasa de ce nu pun asistatii social!
-
Eutanasiat ar trebuii sa fi tu si cei cu mintea precum a ta. Caini fara stapan ajung din cauza celor cu stapani spre stiinta ta, de aceea trebuie eutanasiata prostia si nu cainii, cainii pot fi tratati iar anumite organizatii sa se ocupe de gasirea persoanelor care vor sa adopte.
-
Intotdeauna cand apare un om normal la cap care afirma ca trebuie starpiti cainii astia, apar 50 de dobitoci care nu mai pot de mila lor. Si asa ajungi sa-ti fie frica sa mergi pe strada. Vai de tara asta.
cum să pui asistații sociali la muncă… e discriminare.
Este o problema regăsita în to județul, sa nu zic toată tara. Ar putea trimite o sesizare și la stop ambrozie. E ceva site gestionat de cjt, dacă nu ma înșel.
Ca persoana suferinda de rinita alergica, ii înțeleg perfect pe acești oameni.
Mosnita noua, un fel de las vegas cu drumuri de pamant si buruieni, iar unde e asfalt sau pavaj, e pe banul direct al cetateanului.
Ce neghiobi…se muta in camp si se plang de buruieni.
-
Interesant, pe multe dintre câmpurile din Austria, Germania, Franța, nu mai este ambrozie. Ce proști ăia, nu? S-au chinuit sa dea multe amenzi și să cosească până au eradicat planta, sau i-au redus incidența. Dacă erau deștepți, trebuiau doar să se mute mai în centru. Și nici nu contează că polenul de ambrozie e foarte mult și fin și ajunge la distanțe foarte mari dus de vânt 😀
Ii doare pe aia din primarie fix in LUPA (a se ordona literele astfel incat sa rezulte cuvantul cautat, cunoscut in popor si sub denumirea arhaica de ,,stromeleag”) despre cetateni. Pai nu-s in stare sa asfalteze strazile, au nenorocitii aia din sat o adevarata aventura cand ploua, sa ajunga acasa, iar voi vreti sa rezolve problema cainilor sau a ambroziei?
Sa-l citez pe Cheloo: ,,sticla si benzina, carpa si chibrit…” – aceasta ar fi solutia pentru dom’primar si restul babuinilor care graviteaza in primarie in jurul sau.
Se duc cainii de la o localitate la alta de firmele care sunt platite de primarii la alte primarii pentru a fi fortate sa ii cheme si plateasca sa ii prinda si la ei
Se vede in mai multe localitati ca apar haite de caini deodata in localitati care nu aveau deloc, si sa nu zica nimeni ca s-au decis deodata unii sa dea drumul la 5-10 caini odata
daca nu rezolvati singuri problema va meritati soarta.
Simonis, cât ai căutat o ambrozie la care sa-i faci poza?
-
pozele sunt facute de mine si trimise inclusiv primariei
Parca ar fi la Dumbravita
Câinii se pot lichida cu otravă pastile, nu le va simți lipsa nimeni. Ambrozia – noroc cu pozele, acum știu și eu cum arată.
-
Detaliaza un pic cu cainii te rog 😉 Pentru un prieten
-
Le dai pastile pentru potenta, iar cand intalnesc cateaua potrivita…
-
Auzi la ei, somatie… ce somatie sa mai dai cand legea este clara !!! Ai ambrozie pe teren privat = amenda directa si impozitul marit. Nu ai taiat buruiana in maxim 5 zile, dublarea amenzii si tot asa. Somatie… hahahaa va rade planta la geam.