„Un management inadecvat al deșeurilor conduce la contaminarea apei, solului și atmosferei, având un impact serios și asupra sănătății publice. Substanțele chimice ajung în apele subterane prin intermediul precipitațiilor și a scurgerilor de apă. Prin urmare, monitorizarea pânzei freatice devine o sarcină importantă”, transmit reprezentanții Apelor Române Banat.
Gospodăriile sunt generatoare de deșeuri periculoase, din această categorie făcând parte produsele de curățare și înălbire, bateriile, vopselele, pesticidele, lipiciul, medicamentele și alte produse farmaceutice.
Programele de monitorizare a corpurilor de apă subterane au fost stabilite în concordanță cu prevederile Articolului 8 (1, 2) al Directivei Cadru Apă, cu scopul de a evalua și cunoaște starea acestora.
Există astfel o monitorizare cantitativă și una chimică. Programele de monitorizare a apelor subterane trebuie să furnizeze o imagine cât mai exactă asupra stării acestora.
„Hidrogeologii din cadrul ABA Banat efectuează periodic observaţii şi măsurători ale nivelului hidrostatic (în cazul acviferului freatic) şi ale nivelului piezometric (în cazul acviferelor de adâncime) în forajele aparţinând Reţelei Hidrogeologice Naţionale.
Colegii noștri de la Laboratorul de Calitate a Apei al ABA Banat monitorizează chimic apa din foraje. Programul de supraveghere este necesar pentru: clasificarea corpurilor de ape subterane, furnizarea informațiilor pentru evaluarea tendințelor pe termen lung ale concentrațiilor poluanților, atât ca rezultat al variației condițiilor naturale, cât și ca rezultat al activităților antropice”, transmit reprezentanții ABA Banat.
Frecvenţa de monitorizare a forajelor situate în apropierea granițelor este cea stabilită prin convenţiile şi acordurile internaţionale la care România este parte.
Foto: Facebook / Apele Române Banat
Citiți principiile noastre de moderare aici!