Stația de transformare inaugurată marți, 4 aprilie, de E-Distribuție Banat la Dumbrăvița este complet digitalizată și funcționează în sistem de Telecontrol, cu echipamente eficiente energetic. O parte dintre acestea au fost produse chiar în România.
Valoarea stației se ridică la 23,59 de milioane de lei, urmând ca alte 27 de milioane de lei să fie investite în rețelele de medie tensiune conectate la stația de transformare. Valoarea totală a proiectului trece de 10 milioane de euro.
Noua stație va deservi Dumbrăvița și zona de nord a Timișoarei, aflate în continuă dezvoltare. Potrivit directorului regional E-Distribuție Muntenia Alin Crăciunescu, stația de transformare va susține 5.300 de consumatori casnici și non-casnici din zonă, precum Aeroportul Internațional Timișoara, hale, centre comerciale, logistice etc. Acesta a mai spus că cu cât vorbim despre un proiect mai complex, cu atât este mai mare efortul interinstituțional.
La rândul său, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a lăudat deschiderea investitorilor și a menționat că dezvoltarea trebuie să urmeze o anumită viziune.
„Relațiile dintre investitori și autorități s-au îmbunătățit in ultimii ani și datorita deschiderii de care ați dat dovadă. E o mare realizare. De fiecare dată când un dezvoltator vine într-un județ nou, cere acces la drum și electricitate. Timișoara și județul Timiș s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani și capacitatea nu s-a dezvoltat în același ritm; dezechilibrul s-a putut vedea și în modul de dezvoltare – lucrurile s-au dezvoltat în jurul facilităților și nu invers. Viziunea nu trebuie să urmeze dezvoltării. […] Împreună trebuie să găsim acele oportunități care să facă din zona noastră una cât mai atractivă. Vorbim de o perioadă foarte dificilă, în care se pune presiune pe umerii furnizorilor de energie”, a precizat Alin Nica.
foto: Tion
Beneficiile noii stații
Noua stație inaugurată în apropierea Timișoarei are o capacitate totală de 50 MVA (Mega Volt Amper), asigurată de două transformatoare 110/20 kV. După finalizarea rețelelor de medie tensiune, capacitatea rețelei de distribuție se va mări, ceea ce înseamnă implicit creșterea nivelului de siguranță în alimentarea utilizatorilor casnici și non-casnici.
„Noua stație permite, în funcție de ritmul de dezvoltare din zonă, creșterea capacității până la 80 MVA, astfel făcând posibil un număr mai mare de racordări la rețeaua de distribuție și un consum mai ridicat de energie electrică, pentru alte aproximativ 4.500 de locuințe sau peste 30 de clienți industriali”, precizează cei de la E-Distribuție Banat.
Stația este alimentată din linia electrică de înaltă tensiune, de 110 kV, din apropiere. Racordul este făcut printr-o linie electrică subterană, introdusă în sistemul Telecontrol al companiilor E-Distribuție, ceea ce permite operarea și efectuarea manevrelor de la distanță, din dispecerat. Teoretic, vorbim despre timpi reduși de intervenție și îmbunătățirea calității serviciilor.
„Stația de transformare de la Dumbrăvița este un proiect deosebit de important care susține eforturile noastre constante de digitalizare și creștere a rezilienței rețelelor de distribuție, cu scopul de a ne atinge țintele de decarbonizare și electrificare, toate în beneficiul clienților. […] Suntem mândri de acest proiect, de acest moment care încununează o muncă de mai mulți ani și efortul depus de echipele multiple. Vom putea susține nu numai clienții din zonă, ci și să contribuim la extinderea viitoare”, a declarat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuție.
Transformatoarele cu care este dotată noua stație au pierderi reduse, conform standardelor europene. Acestea au 22 de celule cu protecții de ultimă generație, cu posibilitatea de extindere pentru încă 12 celule, la care se pot conecta atât producători, cât și consumatori.
Subprefectul de Timiș Sorin Ionescu a remarcat că stația „nu a fost construită pentru anul 2023, ci pentru viitorul Timișoarei. Avem nevoie de un efort integrat, de dezvoltare rutieră, care să vină în sprijinul infrastructurii pe care o construim aici. Timișoara și Dumbrăvița dezvoltă zone noi, iar aceste investiții duc la creșterea confortului și a calității vieții. Suntem într-o zonă în care industria este un plămân economic, de aceea trebuie să îi sprijinim pe investitori”.
Începând din 2005, E-Distribuție Banat a realizat investiții de peste două miliarde de lei în modernizarea și digitalizarea rețelei electrice, în retehnologizarea stațiilor și posturilor de transformare și în înlocuirea echipamentelor de măsurare. E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Sud Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea. Rețelele electrice operate de către cele trei companii E-Distribuție numără 286 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare. În 2022, acestea au distribuit 15,5 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie și joasă tensiune.
„Calea spre viitor este o cale spre electrificare. […] Trebuie redusă dependența de combustibilul fosil. Este nevoie de surse regenerabile de energie, iar rețelele viitorului sunt unele capabile să se susțină energetic. Poate părea ceva îndepărtat, dar se întâmplă deja în România. De exemplu, prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice a fost instalată de Enel la Aeroportul Internațional Timișoara. […] Decizia clienților poate influența viitorul industriei energetice. Astăzi, la nivel global, cca. 20% din toată energie pe care o consumăm este energie electrică. Conform directivelor europene, acest procent trebuie crescut de la 20% la 50%, iar asta implică din ce în ce mai multe rețele de distribuție. Este nevoie de modernizarea infrastructurii existente și de extindere”, a speciicat Carlo Pignoloni, CEO & country manager Enel România.
foto: E-Distribuție
Trimite articolul
XExcelent. Bravo.