Peisaj dezolant în zona centrală a orașului, cu jardiniere pline de pământ, dar fără flori. Florile de vară n-au mai fost sădite de angajații Horticultura, iar timișorenii se plâng de acest lucru pe rețelele de socializare, unde spun că orașul arată urât fără flori.
„Trecătorii prin administrația municipală au lăsat goale sute de ghivece și jardiniere. Acum, Timișoara își poate schimba renumele de oraș al florilor, în oraș al ghivecelor goale. Cică n-ar fi bani pentru flori! Dar pentru toți neisprăviții strecurați, cu sârg, prin consiliile de administrație de la regiile subordonate primăriei, ori ca și consilieri personali, sunt bani?”, a scris un timișorean pe Facebook.
Consilier local: Au lăsat florile să moară
A atras atenția și consilierul local Roxana Iliescu, de la Pro România, care spune că reprezentanții primăriei nu vor să respecte o decizie luată de fosta administrație.
„Primăria a aprobat încă de anul trecut o cantitate de aproximativ 400.000 de flori care urmau a fi plantate în jardinierele rotunde mari/mici din fontă în formă de pălărie (…) și în cele din beton care sunt plasate la Podul Termal, Complexul studențesc, la Catedrală etc. Din cele 400.000 de flori s-au plantat aproximativ 300.000. În mod halucinant, deși serele erau pline de flori, executivul primăriei a transmis societății Horticultura, în luna februarie, că renunță la diferența de 105.000 flori”, a transmis Iliescu.
Consilierul local susține că jardinierele ar fi trebuit umplute cu flori până la sfârșitul lunii mai. Numai că nu s-au mai pus, iar o parte din florile din serele Horticultura s-au uscat.
„Au mai rămas vreo 50.000 de flori în sere, care, dacă nu sunt plantate urgent în jardiniere, o să moară și astea! Angajații societății Horticultura pot umple jardinierele cu cele 50.000 de flori rămase în două zile. (…) Nu știu ce păzește noul CA proaspăt învestit la Horticultura, dar să lași să moară peste 100.000 de flori din rațiuni politice și interese obscure mi se pare o iresponsabilitate crasă”, a mai spus Roxana Iliescu.
Primăria vrea plante perene
Primăria Timișoara are însă alte planuri. O să umple în perioada următoare jardinierele cu petunii și panseluțe, dar numai până la toamnă. De atunci vor doar plante perene, care să reziste mai mult.
„În jardiniere vor fi plantate din nou, în perioada următoare, panseluțe și petunii. Din toamnă însă, intenția noastră este să se treacă la plante perene, care să nu necesite atât de des înlocuire. S-a cerut conducerii Horticultura să propună un plan în acest sens”, a declarat Bogdan Marta, consilier personal al primarului Dominic Fritz.
Societatea de spații verzi a primăriei se ocupă de câțiva ani buni de întreținerea spațiilor verzi din zona centrală a orașului. Caietul de sarcini pentru contract a fost aprobat în iunie 2020, în plenul consiliului local, și spune că societatea trebuie să asigure „flori anuale în ghiveci Ø 7-8 cm”, „flori bienale în ghiveci Ø 7-8 cm”, „flori perene în ghiveci Ø 12-14 cm”, dar și „bulbi de diferite specii”.
Ce spune contractul cu Horticultura
Conform contractului dat prin încredințare directă, valabil patru ani, Horticultura trebuie să planteze, în fiecare an, cel mult 500.000 de plante anuale, 450.000 de plante bianuale și 10.000 de plante perene. Trebuie să întrețină și 1.000 de jardiniere/an și să scoată 23.000 de „flori trecute după sezon”.
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, municipalitatea a comandat mult mai puține plante anul acesta: 288.000 de bucăți. Horticultura trebuie să lucreze doar la comanda primăriei, iar acum ar vrea să impună achiziția a încă 100.000 de plante.
În baza acordului cadru, societatea de spații verzi va primi maximum 19 milioane de euro până în anul 2024, iar anual se pot plăti cel mult 22,49 de milioane de lei. Contractul se referă la „întreținerea și amenajarea parcurilor, scuarurilor, spațiilor verzi, sistemelor de irigare, locurilor de joacă și canisitelor, tăieri de corecție, elagare și defrișare arbori din zona centrală de pe domeniul public al municipiului Timișoara»”.
Horticultura are în grijă următoarea zonă: Calea Circumvalaţiunii – Calea Aradului – str. Aristide Demetriade – str. Mihail Kogălniceanu – str. Dacilor – str. Ştefan cel Mare – str. Pestalozzi – str. Ofcea – str. Daliei – str. Cornelia Sălceanu (Fagului) – str. Cluj – Bd. Eroilor de la Tisa – Bd. Victor Babeş – Bd. Mihai Viteazu – str. Virgil Madgearu – str. Alexandru Odobescu – Bd. 16 Decembrie 1989 – Bd. General Dragalina – Bd. Republicii şi Bd. Simion Bărnuţiu, inclusiv Calea Lugojului, până la ieşirea din oraş.
Conform raportului societății, anul trecut, au fost plantate 390.839 de plante anuale, 286.149 de plante bianuale și 107.085 de plante bulboase. Directorul societății, Andrei Drăgilă, îl acuza pe viceprimarul Ruben Lațcău că l-a intimidat să-și dea demisia din funcție, ca să aducă „oameni noi în conducere”. Replica edilului a fost că nu i-a cerut demisia, dar dacă tot a fost adus subiectul în discuție, „cred că ar trebui să meargă la pensie”. Lațcău să plângea că Horticultura nu-și face treaba așa cum trebuie. Detalii, AICI!
foto: facebook/ Roxana Iliescu, Sergiu Miat
Pe aceeași temă:
FOTO: Parcul Rozelor, iar ca o junglă urbană. Primăria Timișoara „a dispus remedierea problemelor”
Trimite articolul
XNu avem nevoie de ghiveciuri cu flori ci de iarba verde si copaci care sa tina umbra, sa curete aerul, sa aiba copiii si animalele unde sa se joace, v-ati ticnit la capac cu ghivecele astea, cine sa aiba grija de ele, cine sa le ude…
Fritz si USR o sa ne fure si zaharul din ceai…
-
Și pe măta din bucătărie
-
Dar nu gandesti deloc.Dece sa iti fure zaharul iti fura ceasca cu tot.Deviza USR totul este al nostru
În sfârșit cineva cu cap, câți bani aruncați aiurea in fiecare an pe replantări de plante ce țin o perioada scurta. Orașul trebuie umplut de plante perene și conifere. Din toamna târziu până în primăvară orașul arata dezolant, din cauză că nu mai este nimic verde.
Cum este primaria,primarul asa si jardinierele DEZOLANT.”De atunci vor doar plante perene, care să reziste mai mult.”In clartext pina la toamna cum da domnul. Se vor putea folosi pe post de cos de gunoi???
Foarte bine. Atata au bibilit pana acum zeci de oameni de zeci de ori niste panselute si s-au plimbat cu cisterna de sute de ori sa le ude, iar pomii adevarati au murit. Faceti ce-i important si folositor, nu panselute in ghiveci. Sunt frumoase, nu zic nu, dar cine le vrea, nu are decat sa le planteze si sa le ingrijeasca cu mana lui. Ne trebuie pomi zdraveni, umbra multa, oxigen, aer curat, iarba verde, parcuri, nu palmieri si floricele in ghivece prin care sa se sifoneze milioane de lei. Este seceta extrema in oras, udati pomii plantati in ultimii ani, nu mai gadilati maruntisuri.
-
Da, vine Sahara peste noi, or sa fie 50 de grade la umbra, ne trebuie copaci cu radacini puternice care sa reziste la furtuni, la 100 km/ora vant, copaci cat casa care sa mai atenueze vremea capricioasa, nu de floricele in ghiveciuri oricat de mult le plac doamnelor chestiile astea, de aia a plantat Robu floricele , pentru femei dar eu spun copaci nu floricele ca o sa murim de cald, mai ales pentru femei si copii trebuie iarba verde, nu gazon scump, si copaci -stejari, fagi, …
Puneti flori de plastic si nu mai aveti bataie de cap cu ingrijirea lor, la spala ploaia de praf si cu asta basta. Oricum Tjmisoara s-a trandformat din orasul florilor in orasul groazei. Cand iesi pe strada iti vine sa vomiti.
Corect cu plantele perene, in plus sa aleaga soiuri potrivite climei actuale din aceste locuri, mai ales caniculei din timpul verii. Si mai frumos ar fi sa vanda acele jardiniere degeaba printr-un eveniment public si din banii adunati sa puna un arbore, o tufa cu flori parfumate, ceva, simbolic, intr- un loc sin oras unde sa o poata vedea tot omul ca exista si e ingrijita
Fritz te-a batut soarele in cap ?
Eram anti-Robu, dar parca nu mai obderv nimic pozitiv in orasul asta…
-
Cam asa suna si comentariul meu. Huh! USR-ul dezamageste pe zi ce trece.
Vrem un oras magic cu bani cersiti din stanga si din dreapta 😉
Articolul lasa foarte putin spatiu explicatiilor date de primarie, daca au fost intradevar cerute, asa cum obliga deontologia jurnalistica. Hmm… De Robu numai de bine, chit ca a lasat o gaura neagra numita Colterm.
Jardinierele de pe pod erau un obiectiv turistic pentru multi tineri intelectuali din vestul Europei ..pacat foarte mare pacat..nu mai vin nemtii sau francezii sa distruga aceste minunate jardiniere..
Fritz n-are timp de chestii din astea marunte, el ii cu Banca Mondiala, cu Ursula, cu Guvernul, cu Bucurestiul, cu presedentia Romaniei. Se mai intampla sa-si coboare ochii la muritori, dar oamenii nu intra in categoria lui de interes,el ii cu animalele, cu porumbeii, cu catzeii si pisicile-n tramvai. Flori va trebuie voua in orasul florilor?
-
Poate ați uitat de toți pomii tăiați, ciuntiți și schilodiți în ultimii ani, încă dinainte de a se schimba primarul, de către purtătorii de drujbă, țapinarii de la Horticultura, conduși de directorul pensionar Andrei Drăgilă,
Inclusiv florile s-au cam rărit în ultimii ani. Vor fi fost ele multe flori, dar doar pe hârtie, pe facturile date în plată, însă nu și-n realitate.
S-au ocupat îns din plin, cei de la Horticultura, de palmierii fostului primar Lae Robu, de-am ajuns de râsul României, ca Palmișoara.
Iar acum ce face slugoil lui Robu ? Lasă jardierele de pe bulevardele circulate goale, să vadă oamenii că primarul nu se îngrijește de flori.
De flori ar trebui să se ocupe Horticultura, ei au contractat acest serviciu cu primăria, nu primarul. Nu le mai convine, să renunțe la contract, pa și pu. La revedere !
-
Chiar, unde or fi palmierii? Pariu ca decoreaza curtea vreunui horticultor destoinic si le lauda cu ei cand vin paparuzi in vizita?
-
vad tot mai des expresia asta “Primaria vrea” dar pana la urma cine ar trebui sa vrea, cetatenii sau primaria?
Mintii bolnave,avem rasaduri de flori,avem palmieri,avem personal la Horticola,dar mai bine lasam sa arate Timisoara ca dupa o tornada.Orasul florilor PE DRACU ORASUL NEPASARI a noi conduceri din primarie
E o prostie mare cu panselute si flori ne-perene, la fel cu jardinierele alea ieftine de plastic! Se pot pune flori perene, avem specialisti in horticultura care pot da solutii mai ieftine de intretinere. Se pot face aranjamente florale cu flori perene, eu personal as opta pentru includerea trandafirilor care sunt plante foarte versatila si pot da din nou numele de orasul trandafirilor. As merge mai departe, primaria sa aiba grija de tot spatiul verde de pe domeniu public care nu e in zona rezidentiala
-
iarba verde simpla si copaci solizi, nu avem bani de trandafiri, aranjamente florale, panselute…, spatiu verde unde sa se joace copiii, unde sa faca miscare oamenii, ca toti trag spre 100 de kile, nu aranjamente, nu bibelouri tiganesti sau germane gen Muhle…romaneste frate, simplu, iarba verde naturala si copaci cat casa, stejari si udati din cand in cand si gata,
in sfarsit le-a venit un pic mintea la cap. Plante perene din flora locala!!
Modelul creaturii din sectorul 1 Bucuresti este promovat de neomarxisti pas mcu pas in toata tara.
-
Da, am fost la Bucuresti-o gramada de cladiri in paragina, murdare- cand m-am intors in Timisoara, in Gara de Nord mi-am spus ca semanam din ce in ce mai mult cu Bucurestiul si din ce in ce mai putin cu Viena- oras in top 10 cele mai bune locuri de locuit de pe planeta, avem profesori de la care sa invatam la 300 de km de noi dar ata tot la Bucale ne trage, inclusiv germanul Fritz, ce cauta asta la Bucuresti nu pricep
-
Ai măcar o bruma de idee ce sunt neomarxistii și ce vor ? Și care sunt pct de tangenta dintre Fritz și asa zișii neomarxisti ? ( nu sunt) Sau ți se pare ca suna frumos, ca orice slogan, Fritz = neomarxist ? acum un an era Soros, se pare ca nu mai e la moda, sau propaganda sovietica a schimbat placa.
-
Acestea sunt creaturile lui soros care promoveaza decadenta si ne impun starea de anormalitate, ca normalitate.
-
Deci,daca cititi comentariile veti vedea ca asta e vointa poporului.Bravo Fritz.Poporul te-a votat si tu faci ce vrea el.Continua tot asa si cel de-al 2-lea mandat e ca si cistigat.Asta daca nu ai ambitii mai mari pe la Bucuresti.
-
Il au pe Nicusor, nu le mai trebuie altul, il adoptam noi, daca nemtii nu l-au mai vrut, Fritz, am un joc de sah pe nume Fritz 🙂
-
Iarba verde si copaci, pentru asta l-am votat pe Fritz, pentru asta a ajuns primar, ca Hidalgo la Paris, daca e destept poate face ce vor cetatenii, cu bani putini, sa pui niste iarba, sa plantezi niste copaci nu costa mult iar oamenii te vor vota si la al doilea mandat, dar daca betonezi, asfaltezi, pui borduri de juma de metru, ii incurajezi pe cei care otravesc aerul(masinile vechi diesel ar trebui interzise in oras), apa , pamantul, oamenii se vor intoarce impotriva lui si nu va sti cum sa scape mai repede de aici, din Timisoara si din Romania
contracte din astea frauduloase cu statul is la multe firme daca nu ar avea un contract cu statul, obtinut cum sa obrinut, firmele astea capusa ar disparea peste noapte ca ele nu traiesc in concurenta daca era o firma competitiva chiar daca disparea contractul cu primaria firma mergea in continuare
Puneti flori din plastic Fritz si nu mai trebuie sa va faceti probleme le puteti vopsi cu spray-ul cand se decoloreaza :))mari puturosi mai sunteti ….toata iarba e uscata nu mai uda nimeni pe squar -uri
-
Da, sunt mai preocupati sa si-o traga unii altora decat de iarba verde si de copaciii din oras, Fritz sa apucat sa schimbe oamenii si a inceput razboiul, o sa se blocheze tot
Dar tot nu inteleg ce vina au plantutele alea,animalele de la gradina zoo,caini de la Daniflor dece trebuie sa moara ca la Primaria Timisoara sant numai capete patrate care se ocupa de problema porumbeilor si calatoritul in transportul comun al animalelor??
-
Fac ce pot, altii nu avem, oamenii capabili nu vor sa intre in politica asa ca…