Primăria Timișoara nu dă prea mulți bani pe curățenia stradală. Fie că vorbim despre gunoaiele aruncate pe lângă pubelele de la blocuri, fie de cele lăsate lângă clopotele în care se colectează sticla, fie că vorbim de rampe clandestine de deșeuri sau de ambalaje ori mucuri de țigară aruncate la tot drumul ori de nisipul adunat la marginea carosabilului, peisajul din Timișoara este tot mai deprimat. Lucru sesizat tot mai des de timișoreni pe rețelele de socializare. Mai mulți cititori Tion ne-au scris în ultima perioadă să ne întrebe de ce este tot mai murdar orașul.
Despre bani, noua organigramă și educație
Iar mizeria se vede cu siguranță și din birourile de pe C.D. Loga, pentru că reprezentanții PMT spun că nici ei nu sunt mulțumiți de curățenia din oraș. De vină ar fi obiceiurile timișorenilor, care erau obișnuiți cu tradiționalele campanii de curățenie, dar și faptul că… a fost suspendată noua organigramă. O problemă sunt și banii, explică city managerul Matei Creiveanu.
„Nu suntem mulțumiți, avem o restricție în primul rând de bani, bugetară. Am început anul cu datorii foarte mari la prestatorul de salubrizare stradală, pe care le-am stins. Acum suntem la zi, dar nu lucrăm la capacitatea maximă sau lucrăm la un nivel mediu de salubrizare. Dincolo de asta, avem ceva nemulțumiri, adică atât cât se contractează și se comandă, cum se execută și la ce calitate. E un proces în lucru, de aceea am întărit acest nou serviciu de salubrizare din primărie. Vor lucra mult mai mulți oameni acolo, misiunea lor principală, a celor mai multor dintre ei, va fi să facă teren, să facă constatări în teren și să urmărească salubrizarea. Noua organigramă urmărea, printre altele, să optimizeze procesele administrative din primărie și departamentul de salubrizare era unul dintre principalele vizate, prin întărire, prin mărirea numărului de angajați”, ne-a declarat administratorul public al orașului.
O altă explicație pentru mizeria din oraș, spune Creiveanu, o reprezintă și șantierele.
„Stratul acela de nisip nu vine de nicăieri, el vine de la șantiere. Sunt șantiere pe care le amendăm în mod curent, sunt volume foarte mari de amenzi aplicate. Fără să exagerez, e o luptă zi de zi. Marile păcate originare au fost aceste curățenii de primăvară și de toamnă care au creat acest reflex absolut toxic de a scoate maldăre de gunoaie pe stradă, în fața casei, pentru că cineva le va ridica. Învățul acesta va trebui să aibă și dezvăț, pentru cine nu se poate conforma prin educare, se va conforma prin amendare”, a mai explicat Matei Creiveanu.
Ar trebui să avem curățenie de peste 20 de milioane de lei/an
De salubritatea stradală se ocupă societatea româno-austriacă Brantner Servicii Ecologice, cu care Primăria Timișoara a semnat în 11 februarie 2019 un contract pe patru ani. S-a angajat că face acest lucru cu 86,61 de milioane de lei cu tot cu TVA, suma anuală „dedicată” curățeniei fiind stabilită prin contracte subsecvente, în valoare de 21,5 milioane de lei. Durata unui contract subsecvent este de 12 luni sau poate fi încheiat ori de câte ori va fi nevoie, în funcție de necesități și fonduri, iar acordul-cadru nu poate fi reînnoit.
Principala problemă o reprezintă banii, iar noua administrație pare să ne spună că… merge și așa. În primăvară se vorbea despre „anul curățeniei în Timișoara” și o viziune cum n-a mai fost până acum, cu măturat manual, măturat mecanizat, spălat manual și spălat mecanizat.
„Adesea se spunea că se face spălat mecanizat, dar de fapt se făcea doar stropit. Stropit înseamnă doar a uda strada, spălatul mecanizat este spălatul cu jet sub presiune, în special la rigolă. Acum chiar se face spălat sub presiune, exact în zonele unde măturăm mecanizat. Apoi vine partea aceasta de detaliu, spălat manual, care înseamnă și trotuare, spații verzi, cele care tot timpul rămân neatinse, care scapă uneori”, ne spunea city managerul Timișoarei la finele lunii aprilie.
Cum confundă primăria stropitul cu dezinfectatul
Numai că viziunea s-a împotmolit puțin. Sau cel puțin asta spun câteva documente care au ajuns în posesia Tion, via surse din instituția de pe C.D. Loga.
O adresă transmisă de Brantner către Primăria Timișoara în 16 iulie 2021 ne arată că societatea de salubritate a trimis municipalității un program de stropit mecanizat gândit pentru zilele cu temperaturi ridicate, „pentru o mai bună desfășurare a serviciului de salubrizare stradală”, stropit care, potrivit aceluiași document, ar fi inclus în contract.
Răspunsul PMT a fost dat în 9 august și spune clar că nu se va pune în aplicare operațiunea de stropit.
„Urmare a adresei dumneavoastră, vă comunicăm faptul că, pentru moment, nu se va pune în aplicare operațiunea de stropit mecanizat, dar vom analiza propunerea dumneavoastră și, în funcție de evoluția pandemiei, dacă va fi necesară dezinfecția stradală, vom discuta oportunitatea întocmirii unor grafice de spălat cu dezinfectant/detergent”, se arată în răspunsul transmis în 9 august de Georgeta Bădicu, la acea vreme șef Birou Salubrizare.
Georgeta Bădicu este acum șefa Serviciului Managementul Deșeurilor și Salubritate din noua organigramă a primăriei, delegată prin dispoziție de primar până la organizarea concursului. Ea s-a întors recent la primărie de la Poliția Locală.
Corespondența a continuat, pentru că cei de la Brantner au fost nevoiți să explice că ei nu fac referire nici la pandemie și nici la dezinfectarea străzilor.
„Solicitarea noastră nu a avut precizări în sensul «dezinfecției stradale», a «spălatului cu dezinfectant/detergent». Facem precizarea că aceste activități (…) nu fac obiectul contractului cu Brantner Servicii Ecologice SRL. Orice activitate de acest gen se poate realiza prin comandă sau, după caz, prin semnarea unui act adițional.
Activitatea de stropit a carosabilului face parte din tot complexul de lucrări privind salubrizarea stradală și conduce la eficientizarea activității în general, prin evitarea formării prafului, acel praf care este prezent în foarte multe sesizări către societatea Brantner, venite din atât din partea dvs., cât și direct de la cetățeni, opinie publică, presă.
În activitatea de salubrizare a Mun. Timișoara aferentă anului 2021 nu s-a efectuat activitatea de stropitul carosabilului după data de 1 aprilie și până în prezent (10 august – n.r.)”, se arată în răspunsul la răspunsul primăriei transmis de Brantner către PMT, conform documentului ajuns în posesia Tion.
Trebuie să menționăm că primăria plătește servicii de spălat manual și mecanizat, dar pentru un număr foarte mic de străzi. De altfel, pe site-ul PMT este făcut public doar programul de spălat manual, unde apar, în medie 4-5 străzi pe zi.
Transparență de fațadă? A dispărut harta cu utilaje prin GPS
Mai rămânem puțin la spălatul străzilor și vă reamintim că noua administrație, care mai puțin și face un an de când s-a instalat pe C.D. Loga, ne-a anunțat încă din luna februarie că „transparentizează serviciile de salubrizare și deszăpezire”. Practic, de atunci orice timișorean putea urmări zilnic, pe pagina https://www.primariatm.ro/mediu-2/#curatenie, utilajele de salubritate și deszăpezire, grație GPS-ului care înregistra traseele exacte ale utilajelor și spunea chiar și când șoferul avea motorul oprit. Pagina de pe site-ul primăriei pe care administrația locală ne trimitea în februarie ne duce acum spre o HARTĂ cu parcurile orașului, nicidecum spre harta care arăta frumos unde găseam fiecare utilaj trimis să curețe străzile orașului. În spiritul transparenței, mai ales că harta care urmărea utilajele prin GPS era prevăzută încă din caietul de sarcini.
Problema coșurilor de gunoi
Trecem mai departe la un alt aspect: lipsa coșurilor de gunoi din oraș. Conform contractului, societatea Brantner trebuie să golească și coșurile stradale. Tot în 10 august, Brantner mai trimite o adresă primăriei, prin care îi informează pe mai-marii de pe C.D. Loga 1 că „activitatea de salubrizare este grav afectată prin insuficiența coșurilor stradale din toate zonele, atât rezidențiale, cât mai ales în zonele cu aglomerări zilnice și trafic pietonal intens”.
„Acest fapt conduce (…) la consecințe deosebit de grave asupra salubrizării domeniului public, a sănătății cetățenilor, precum și a afectării mediului înconjurător prin depuneri de deșeuri necontrolate.
Activitatea de salubrizare stradală, așa cum este definită de legislația specifică și de către documentația aferentă Acordului Cadru 17/11.02.2019, presupune înlocuirea coșurilor stradale deteriorate, precum și montarea altora noi în toate zonele cu trafic pietonal intens, zone rezidențiale, zone de promenadă etc, iar în acest sens, Autoritatea Contractantă – Primăria Municipiului Timișoara – și-a asumat în mod expres (contractual) că va pune aceste coșuri la dispoziția societății contractate în vederea montajului acestora.
Facem precizarea că de la demararea activității – respectiv 3 aprilie 2019 și până în prezent – adică pe o perioadă de 27 luni calendaristice, Primăria Municipiului Timișoara nu a pus niciodată la dispoziția Brantner Servicii Ecologice coșuri stradale pentru colectarea deșeurilor.
Din aceste motive, luând în considerare și numeroasele adrese emise de către noi în acest sens, multitudinea sesizărilor înregistrate, fără a avea un răspuns instituțional din partea dumneavoastră, ne simțim obligați să vă solicităm respectuos rezolvarea acestei situații într-un timp cât mai scurt posibil.
Vă solicităm să informați opinia publică, prin toate mijloacele pe care le aveți la dispoziție, asupra stării reale de fapt, precum și asupra modului în care considerați că se se vor rezolva în cel mai scurt timp posibil acestea”, se arată în documentul intrat în posesia noastră.
Vă reamintim, Primăria Timișoara a vrut să cumpere 1.000 de coșuri de gunoi stradale, pe care era dispusă să plătească cel mult 154.604 lei cu tot cu TVA, adică 154,60 lei pentru un coș de gunoi cu o capacitate cuprinsă între 45 și 60 de litri, cu „sistem de prindere pe stâlp cu trei coliere de prindere cu garnitură de cauciuc, corp fix, sistem de golire prin deschiderea trapei inferioare cu cheie triunghiulară”. Nu a găsit nicio firmă interesată de contractul pus la bătaie, astfel că licitația a fost anulată, cu gândul de a fi reluată.
Nu se plătește pentru curățenie, nu este curățenie
Problemele cu banii de care amintește city managerul Timișoarei par să se fi rezolvat totuși în luna martie, când s-au plătit ultimele facturi pe anul trecut. PMT a plătit într-adevăr din urmă, astfel că în luna ianuarie a acestui an încă se achitau facturi din septembrie 2020.
Pe luna septembrie a anului trecut au fost achitate trei facturi către Brantner, de 886.762,48 de lei, pe octombrie 2020 tot trei, în valoare de 1.696.421,57 lei, pe luna noiembrie 2020 o singură factură de 1.226.378,78 lei, în timp ce pe decembrie s-au achitat două facturi, în valoare totală de 1.117.639 lei.
Ultimele facturi pentru anul 2020 s-au achitat așadar în luna martie, iar pentru anul 2021 primăria a plătit serviciile prestate de Brantner cu 4,7 milioane de lei, doar pe lunile ianuarie-martie. Astfel, pe luna ianuarie s-au plătit servicii către Brantner în valoare de 1,9 milioane de lei, pe februarie în valoare de 1,003 milioane de lei și pe martie în valoare de 1,79 milioane de lei. Trebuie să menționăm că în unele luni s-au achitat și servicii de deszăpezire, iar unele facturi apar de două ori în lista primăriei. Surse din instituția de pe C.D. Loga spun însă că facturile pentru curățenie au fost destul de mici: în jur de 400.000 de lei pe ianuarie, iar luni următoare sub 1 milion de lei. Ultima factură mai mare ar fi fost aferentă lunii iulie, de 1,1 milioane de lei. Reamintim, valoarea contractului subsecvent încheiat cu Brantner, pe un an, depășește 20 de milioane de lei.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XModelul Clotilde regina sobolanilor. Asta ne da USR. Niste incompetenti.
-
Iar trogloditii din Timisoara, venituri si bastinasi deopotriva, arunca cu nesimtire totul pe jos ( chiar daca au cos la 5m )
Asa ca , las-o mai moale si vezi daca nu cumva esti si tu din categoria de mai sus.-
Total de acord, am fost si in alte tari ai nu am vazut sa aiba cosuri cate sunt in tm dar culmea nu erau gunoaie pe jos. Culmea ce am vazut ii unul care sia golit scrumiera la semafor pe asfalt. Ce ar trebui? Sa fie non stop unul cu maturica pt fiecare nesimtit. Peoblema ii ca nici nu se spala strazile doar ploaia.
-
-
Modelul Clotilde, regina murdariei si sobolanilor, este componenta importanta in programul de guvernare a neomarxistilor si se implementeaza in toate comunitatile.
-
Ăia cu reflexe de pensionari comunisti, adunati pe la generalul izmenar UNPR, apoi AURiferii tari în slogane…
N-am votat USR, dar mie îmi place de madam Clotilde, ca are vînă cit 10 barbati flaușati oportunisti…
Măcar de ar fii și FRITZ ca ea😉 ori CityManageru de pe Dimbovita. Sa dea Dzeu.
Altfel ne conduc tot “ULTRAcompetentii” lui Robu cu stagii de sinecuri pe la Politia Locala, precum duduia asta
Din nefericire are dreptate nea Robu pe facebook: “administratia Fritz=administratia ZERO proiecte”.
-
Mai murdara era Timisoara pe vremealui Robu- papagalul pnlist
-
Marsh ma la Fritz al tau. Intr-un an de zile nu a facut absolut nimic. Nici macar un proiect. El doar se cearta cu toti ca sa isi puna el oamenii lui slab pregatiti in functii.
Numai cei cu IQ sub 100 au putut vota asa un specimen primar. Dar… se stie ca astia sant votantii USR. Probabil toti cei cu 8 clase facute prin Oltenia-
Dalea păguboase ptr buget ca ROBU și gașca lui liberală, care s-au apucat imediat sa sifoneze pe unde au putut la fiecare contract și numiri dubioase de directori cu masterat în deturnat banul public. Sunt sute de trepăduși ca duduia de la Salubrizare, funcțională de o prostie crasă, care trag prin prestatia ei INVOMPETENTA orasul in jos. La privat ai dadeau afară după PRIMA LUNĂ, garantat!
-
-
Nu-i adevarat. Nici nu se compara. Asa dezastru n-a fost nici pe vremea lui Ciuhi.
-
🤦🏽♂️
-
-
Vai de noi,arata Timișoara ca în Oltenia😆😆😆😆Sa-u mutat Olteni în Timișoara, e clar treaba
-
Se vede ca esti lingau de al lui robu, nu esti blocat pe Facebook 😂😂😂
-
Vrei sa fie ca tata robu? Ce a visat noaptea robu sa se faca. Si la privat sa faci un proiect dureaza mai mult de un an. Tragem linie dupa un mandat macar. Comentam din peincipiu ca tot timpul altul e de vina.
“Învățul acesta va trebui să aibă și dezmăț”??
Vai de capul ( DACA AVETI) vostru si modul de gestionare a problemelor orasului sunteti la nivelul de curatenie al orasului. Cei ce au votat cu voi pot fi mandrii
.
-
I-am votat, am zis că tot o fi puțin mai bine, că mizerie a fost și înainte. Acum regret, mai ales când văd schimarea de discurs referitoare la problemele rămase la fel ca pe vremea vechiului primar. Polticianism grețos, USR a reușit să arate că reprezintă aceeași clasă politică de care vroiam să scăpăm.
O intrebare catre city managerul Matei Creiveanu.sau mai multe
1 Cine va participa la o licitatie pentru cosuri de gunoi stradal la suma de 31 de euro cand unul casnic normal costa mai mult si la pretentile pe care le aveti in caietul de sarcini
2 Tramvaiul asta turcesc a fost descarcat cu mare fast de insusi DONIMIC FRITZ seara pe ploaie si au trecut aproape 2 luni si tot in probe este???
3 Ati inceput marea lucrare pe Bogdanestilor si Cetatii si se lucreaza de parca nu se lucreaza.Sau se respecta zicala voi va faceti ca platiti noi ne facem ca muncim.
4 Asa mizerabil nu a aratat orasul niciodata este adevarat nu au fost atitia sefii.Ca am inteles ca in primarie pina si femeia de serviciu nu se mai numeste femeie de serviciu ci sefa de matura
Asta am votat asta avem.Dar repet nu USR si Fritz au castigat alegerile ci Robu lea pierdut a fost un vot impotriva lui Robu.Asa cum a fost Laie a si facut ceva pentru oras.Dar voi zero,numai angajari,strategii,proiecte,audit de tot felul,concursuri de tot felul si bani aruncati pe toate”PASARELILE”MAESTRULUI FRITZ
-
Asa mizerabil nu a aratat orasul niciodata?Serios?Uiti ca pe vremea lui Robu nu a existat curatenie stradala o gramada de timp?
-
Voi usr-iști sunteți orbi? Vă place cum se curăță orașul? E mizerie să o iei cu lopata, nu cu mătura.
-
-
Nu te mai lasa victima peopagandei pnl, nu uita ca pnl e in alianta cu usr dar se poarta ca in opozitie. Fritz deranjeaza multe interese si e o propanganda continua pe internet cu aceleasi mesaje. Asteapta sa ae termine primul mandat si fa propria analiza nu ce scriu jurnalistii cumparati. Vezi tu vreun jurnalist sa atace mafia imobiliara? Tm are cea mai mare mafie imobiliara tare presa tace malc.
poate ca doar din masina nu se vede gunoiul din oras. stai si te intrebi daca asta e politica primarilor usr, sa doreasca schimbarea operatorului de curatenie cu o firma favorita.
Este o mizerie crunta in tot orasul , porneste si de la lipsa educatiei si a bunului simt… daca gasim raspuns la cele de mai jos atunci mai avem o sansa …
-cat poate fi de greu sa duci cu tine un pet gol sau un ambalaj pana la un cos care nu este plin ?
-este un efort grozav sa aduni mizeria pe care o lasa animalele de companie ?
-se face educatie ecologica undeva, isi educa parintii copii in acest sens ?
-sunt parintii educati in a fi respectuosi cu mediul , ce sistem de valori transmit copiilor?
-ce calitate a educatiei au cei care se stabilesc in oras ?
-sunt camere de supraveghere prin oras ?
-aplica cineva amenzi pentru nesimtiti ?
-se platesc amenzile , pot creste in valoare ?
-esti un bun gospodar , daca nu iti aduna nimeni gunoiul din fata blocului/casei te apleci tu sa il ridici si sa il pui la tomberon?
-iti tunzi iarba din fata casei sau astepti sa vina cineva sa o tunda ?
Orasul poate fi considerat o casa cu curte , toti locuim in el … fi un menbru de familie responsabil
De multe ori este si vina timisorenilor. Foarte putini sunt cei care dau cand vad un gunoi, il ridica si il pun la cos. Putini sunt cei care isi ingrijesc fata casei. E ca si iarna cand ninge si nimeni nu curata.
Majoritatea prefera sa stea in jeg, sa comenteze ca de ce nu face nimeni nimic, decat sa curete 5 minute pe saptamana.
Ia mergeti cateva ore mai la vest (Ungaria, Austria) si vedeti cat de impecabile sunt zonele din fata caselor sau a blocurilor.
-
Da Alex, asta e adevarul- multi ramasi corijenti la educatie, civilitate si bun simt
Cum e posibil sa nu fie bani sa achite facturile pentru compania care face curatenie? actuala administratie sparge 40 mii euro intr-un weekend ca sa inchida trei strazi si nu are bani? cateva zecii de mii de euro pe festifal homo, apoi a sifonat un milion de lei pe motive culturale, sparge zeci de mii de euro pe studii care sa certifice ca nu avem parcari? deci sunt sau nu sunt bani pentru curatenia orasului?
-
Dar sutele de mii de europarai sparte de Marele Ctitor in mandatele sale de trista amintire, cu studii de fezabilitate pt proiecte fantasmagorice de genul metrou si fantani arteziene pe Bega, in timp ce noi innotam in gunoaie prin oras. La astea nu te scandalizezi, aud?
-
20 milioane de lei= 4 milioane de euro, au fost 10000 de lei pt parada lgbtq, si pt cultura ar trebui tot timpul investiti bani, ca ajung banii la non-artisti si la lipitori asta e alta problema. Nu mai cititi printre randuri!
Cu o subventie de 100 ron/ bloc/luna, primaria ar putea sa scape de spalatul la rigola. Asociatiile de proprietari ar putea incheia acte aditionale cu firmele cu care deja au contract, iar acestea sa spele jegul si noroiul de la borduri, sa adune din pamantul in exces ce se gaseste pe insulele de verdeata dintre trotuar si strada.
O operatiune pe luna ar fi arhisuficienta, odata indepartat grosul.
Ineficienta splataului/stropitului mecanizat e notorie si de batjocura, iar de maturatori, ce sa mai vorbim, lucra in doru’ lelii desi au zgripturoi platit din bani publici dupa ei.
Sa nu uitam ca primaria a impus cu ani in urma o taxa de salubrizare stradala asociatiilor de proprietari, si cam atunci a disparut si “voluntariatul” cetatenilor. Sau poate atunci partial au devenit nesimtiti.
Oare cat e taxa acuma?
Pe de alta parte, in zonele de blocuri care chiar au pomi maturi, nu avem ce face cu frunzele toamna, degeaba le strangem in saci. Asa ca multe blocuri nu le matura, se strang in straturi groase care in timp se macina si contribuie la cresterea mizeriei si a particulelor de praf din atmosfera.
Chiar nici o solutie nu sunteti in stare sa luati?!?
Curatenia in parcuri, colectatul din cosurile de gunoi, mentenanta la sistemele de irigatii poate fi facute de 2 oameni pe parc, cum naiba dati 10-20 de milioane de Eur pe an pe asa ceva?!?
Ce tot dati vina pe primarie si firme de curatenie, pai pune dracu gunoiu unde trebuie ca doara sunt pubele si centre pentru toate. Cati ati luat in punga petu sau resturile din urma voastra sa-l duceti acasa la pubela. Cati ati maturat in fata casei sau blocului? Fara cultura si civilizatie nu va fi curat in orasul asta in veci
O vorbaraie cat o zi de post, care vrea doar sa acopere incompetenta, scumpiri si nesimtenie! Cand strici si ce functiona, permiti cresteri de cost si flotile de consilieri si manageri si plimbatori de hartii si gadilatori de software aiurea – mai bine taci din gura! Mizeria se vede cu ochiul liber, mai nou a inceput si la ridicarea gunoaielor din tomberoane – vin rar, lasa o dara si mai mare de murdarie pe jos dupa ei, cei cu masina de colectare! Asta pentru ca la primarie au crescut fumurile in capetele unora, mai ceva decat cu Robu, se pare… si lipsa de experienta se vede si ea. Platesti un serviciu, sau obligi populatia sa il plateasca si permiti scumpiri – pai cu compania care il presteaza trebuie sa fii atat exigent cat si in relatii bune – mana de fier in manusa de catifea! Ca daca ii lasi sa faca ce vor li se urca la cap – ca viseaza atat banii de taxe la cetatean, cat si amenzi, ca asa le permite naiba “aleasa” de cetateni… si le este clar ca nu vor păți nimic daca isi bat joc. Abia apoi ai legitimitatea de a cere oamenilor cutare si cutare lucru, nu in timp ce le bati obrazul cu colectare selectiva, la tomberon se vede ca nici cea clasica nu mai e rezolvata de retim! Situatia se vede si in alte parti – sectorul 1 Bucuresti, o cucoana ce face revolutie pe spinarea cetatenilor si pe sanatatea lor (gunoaie neridicate, sobolani, gongi, preturi nerezolvate, scandal, minciuni), Alba Iulia, citeam chiar ieri – gunoaie neridicate de cand cu tamtamul cu colectarea selectiva – oamenii zic ca a devenit selectiv CÂND mai binevoieste firma sa ridice gunoaiele, poate saptamana asta, poate cealalta, nu se mai stie deja… Pana la urma sunt la fel de “merituosi” si astia noi ca si aia vechi – politicienii- deci te uiti sub care se face treaba si preturile stau cum erau (ca de reduceri le mai face naiba, astia nu servesc asa ceva pentru cetatean, nu au refus costul benzinei cand petrolul ajunsese la pret de dumping, orice scadere de cost la nivel de baza se duce la ei in buzunare, aia am inteles deja). Dar ce vedem acuma e ca nu pot nici macar pastra cum era – oferind in schimb un carnat de justificari gângave. Hai, pa… ca pe om nu il asculta nimeni cand nu mai poate, noi de ce sa va ascultam pe voi, vorbind pe salariile alea babane care oricum va intra in cont?!
Si totusi, de ce nu erau bune acele campanii de curatenie de primavara si toamna? Din cate inteleg, problema era ca se umplea orasul de gunoi in jurul acelor perioade, dar acum el este plin tot timpul.
Din punctul meu de vedere, acele campanii ofereau tuturor o metoda facila de a scapa de lucrurile de care nu mai aveau nevoie in apartament sau gospodarie. Acum ni se cere sa le transportam singuri catre punctele Retim, fara a lua in calcul faptul ca nu toata lumea are masina (si ar fi cel putin complicat sa facem asta cu transportul in comun). Ca sa nu mai zic ca un covor sau o saltea veche ar putea incapea intr-o masina obisnuita, dar pentru o canapea sau un dulap ar trebui inchiriata o masina de transport, ceea ce este mai complicat decat sa le scoti langa bloc sau in fata casei. In plus, acele campanii erau mai ieftine pentru fiecare, fiind incluse in pretul lunar platit catre Retim, pe cand transportul cu masina personala sau una inchiriata se adauga la acesta.
Astfel, de cativa ani, primaria “vine in ajutorul cetateanului” cu o procedura mai complicata si mai scumpa decat cea existenta in trecut si se mira ca noi nu o adoptam cu bratele deschise.
-
In orice tara civilizata din lume exista acest procedeu. Eu stau in Germania si de 2 ori pe an se organizau puncte de colectare sau puteai scoate in fata casei in anumite intervale de timp.
A venit neamtul si a stricat si asta.
Sa ceri de la Fritz sa faca ceva inteligent… e ca si cum ai cere de la Catu sa faca ceva inteligent.
Cand il auzi si pe Catu cum vorbeste stai si te miri cum are omul ala facultate, cand el nu stie sa vorbeasca precum un om normal. Asa si Fritz.. cu diplome “sponzorizate” de altii, dar el e zero barat.
Trebuie mai multa curatenie sa fie in Timisoara si si drumurile reparate pe centura Liviu Rebreanu. Noi poporul platim taxe si impozite. Ar trebui sa se vada, iar cine fura sa fie inlocuit cu oameni competenti.
Problema este a copiilor care se numesc ADULTI. Aruncă cutii de bere, sticle de sifon, căni de cafea, ambalaje pentru mâncare de luat masa peste tot. Au nevoie de educație sau amenzi masive
De Creiveanu nu am auzit nimic pana acum. Oare care e rolul lui la primarie , face ceva de care chiar e nevoie si primarul nu poate sa faca .
Se face curatenie dar nu se pastreaza, azi se face curat maine e din nou mizerie, astia suntem noii cetateni ai orasului, trebuie educatie si amenzi aspre.
Debandaba maxima in orasul si administratia asta. Trimit sesizare la primarie si primesc un raspuns la misto… mai lipseau celebrele: ”urmarim cu atentie si ingrijorare mizeria din oras”. Niste concluzii personale:
1. Cine a facut si cine urmareste contractele de salubrizare isi bate joc de cetatenii orasului.
2. Serviciul de salubrizare din Primaria Timisoara – cred ca aici sunt numai vinituri obisnuite cu mizeria de prin Petrosani, Lupeni, Drompeta Tr. Sever, Vanju mare, etc, altfel nu pot sa imi explic indiferenta
3. Vad masina de Bratner si ii fac semn soferul sa coboara matura ca altfel ii fac poza. Asa trebuie sa mearga in Timisoara 2021 lucrurile? Pe vremea lui Ciuhandu mergeau exceptional comparativ cu astia.
Fara suparare, majoritatea din USR PLUS daca va uitati pe CV-urile lor nu au pregatire politica. Am mai spus asta, niste ingineri nu cunosc nimic despre administratie.
-
Partea proasta e ca nu cunosc nimic despre oras. Ei stiu doar drumul de la multinationala la malluri, Dumbarvita, Giroc, Mosnita, etc.
Bunele intentii nu sunt de ajuns.
Murdaria si mizeria nu este strict legata de educatia oamenilor. In Bucuresti sectorul 5 este printre cele mai curate sectoare, mult peste sectorul 1. Asta inseamna ca oamenii sunt mai educati? Clar nu, dar administratia face lucrurile sa functioneze cum trebuie indiferent de ce specimene traiesc in oras. Asta e scopul ei impreuna cu informarea oamenilor despre posibilitile de a scapa de gunoi.
-
Daca oamenii ar fi educati , si traiul nostru ar fi mai ieftin si mai bun , banii destinati unei eventuale curatenii intensive (unde ea exista) urmare a comportamentului subuman ar putea fi folositi in alte scopuri
-
Da, in scopul sa isi dea bonusuri functionarii si sa faca sefimea teambuilding in destinatii faine – naivitati dinastea ca o sa ajunga banii la un bine public masurabil si identificabil chiar incep sa fie amuzante, mai putin cand vin la pachet cu agresivitate fata de alti cetateni si vise marete de amenzi, ciomege pe spinare si rusinare in piata publica pentru cei care sunt fie mai putin naivi ca dumneata, fie mai indiferenti la toate in general sau la ipocrizia functionareasca cu ifose, in particular
-
Sa completez cele spuse, in locul batalioanelor de oameni de curatenie , banii ar putea fi folositi la amenajarea parcurilor … de ex.: parcul de pe Str Macilor acum este si murdar si neingrijit , daca oamenii ar fi responsabili si bine educati , normal ca nu l-ar murdarii iar primaria cu “excedentul bugetar” de pe ar putea repara / amenaja mobilierul din parc , nu-i asa ?
Si inca o idee , daca nu am murdari orasul si am fi mai buni gospodari, nu-i asa ca ar ramane mai putine contracte de salubritate de inchieiat cu mai putine semne de intrebare ref. la corectitudinea lor, mai putine nemultumiri si mai putine discutii pe acest subiect ?
Nu-i asa ca problema este la noi ?
-
-
-
Asta mi-as dori si pentru Timisoara.
Bestial. Deci prima grija a competentilor de la USE este : “am întărit acest nou serviciu de salubrizare din primărie. Vor lucra mult mai mulți oameni acolo, misiunea lor principală, a celor mai multor dintre ei, va fi să facă teren, să facă constatări în teren și să urmărească salubrizarea.” Exact asta ne lipsea! Cat mai multi bagatori de seama platiti din impozitele pe care le platim. Regret pe zi ce trece, din ce in ce mai mult faptul ca le-am acordat credit acestor nou veniti. Nu vad decat un oras din ce in ce mai murdar si aflu din ce in ce mai multe porcarii, scuze, motivatii puerile. Nu vad nimic concret pt binele nostru, al celor care locuiesc aici. Cata rabdare trebuie sa mai avem? Oare?
Hai sa amendam santierele dar nu spalam mai ales in lunile de vara NIMIC! de ce oare? care e rationamentul ? tocmai ce s -au semnalat depasiri ale limitelor maxime admise la statiile de masurare PM10 de care toata lume stie , in loca sa spalam pentru sanatatea populatiei ….ne asumam o amenda . Adevarul este ca strazile sunt jegoase rau de-a dreptul . Amendativa pe voi ma prima data! nu mai trimiteti sa fie amendate firmele ! Amendativa si pentru ambrozie ca nu ati luat nici o masura pe terenurile primariei si domeniul public.
Articolul este prost scris, chiar foarte prost. Eu nu am mai vazut un peisaj deprimat,dar na. Multe din presupuneri, raspunsuri nu au fost transformate in intrebari directe catre city manager. Au fost trase concluzii de cineva, fara sa se cunoasca toate detaliile. Ce sa zic da e nasol, dar problemele astea au fost de pe vremea raposatului, nu va face nimic fritz nici o problema, o sa fie alt primar, dar mi-e teama ca nu primarul e singurul.vinovat ci intreaga institutie infecta, cat timp nu se va urmari bunastarea orasului respectiv a cetatenilor, ci interesele proprii asa va fi cu oricare primar. PS in japonia nu exista cosuri de gunoi pe.strada, doar cele din curtea blocurilor, platite, pe principiul daca ai cumparat un ambalaj, nu poti sa-l lasi oriunde sa te scapi de el, il duci acasa un se recicleaza si unde platesti sa fie luat.
Sa numere city-managerul sau chiar domnul primar cate cosuri de gunoi publice sunt pe strada Mures (de la intersectia cu C Martirilor pana la C. Urseni. Numarul lor reprezinta procentul de incredere pe care il mai are electoratul in Fritz
-
Si in dreptul cimitirului de pe Aradului, chiar un prieten le-a trimis sesizare… sa vedem daca reactioneaza cumva
Mai cenzurati mult comentariile anti USR site de 2 lei ce santeti?
Orice ce zice de rau de prost educatul neamtz stergeti.
Si ne miram de ce trebuie sa ia imprumuturi si sa angajeze zeci de slujitori ca voi, sa il tineti in brate!
-
La ce invective aruncati si la ce nivel de discurs ati ajuns, va mirati ca sunteti cenzurati? Nu cred ca e cineva multumit de curatenie, dar formulati-va civilizat obiectiile, altfel deveniti penibili.
Felicitari pt articol. Murdaria din oras e mult mai grava decat e prezentata in articol
Deci am avut un sistem care a functionat, cu acele campanii periodice de strans mormanele de gunoi scoase de locatari. A functionat si curatenia stradala pentru ca pe vremea lui ciuhandu nu vedeai gunoaie. Acuma e de vina omul ca s-a invatat cu un sistem care functiona si sa il dezvatam sa ii dam un sistem care nu functioneaza, nu???
Adica scopul usristiilor nu este sa intretina orasul, ci sa “dezvete” locuitorul de ceva ce a functionat???
Angajatii Brantner a avut grija ca la preluarea “responsabilitatii curateniei” in oras sa distruga toate (da toate) cosurile de gunoi de la mine de pe strada (erau vreo 30 buc) si acum nici nu se mai sinchisesc sa vina sa adune gunoaiele nici cel putin o data la 2-3 saptamanai.
Daca nu s-a ocupat nimeni sa-i supravegheze ce fac si sa le predea cosurile, asta e rezultatul…
Timișorenii doar critică ar trebui să pună mâna să facă curățenie în oraș.mizerabili timișoreni și bulangii:))