UPDATE. Mii de oameni s-au adunat în fața Catedralei pentru defilare
Spre deosebire de anii trecuți, când fie parada nu a fost ținută, fie au putut participa maxim 200 de persoane din cauza restricțiilor impuse în pandemie, în 2022, organizarea evenimentului a revenit la normal.
Joi, mii de oameni s-au adunat în centrul Timișoarei pentru a asista la defilare. Anul acesta, traseul va fi Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu.
„Ce a făcut generația de atunci, această Mare Unire, este o misiune pe care fiecare generație de români trebuie să o îndeplinească din nou și din nou: să fim mai uniți și să dezvoltăm o viziune comună pentru viitorul acestei țări. […] Exista și atunci o diversitate mare în România, și totuși au găsit elemente comune. Au descoperit împreună un curaj și o viziune pentru un viitor comun. Aceste două lucruri – respectul pentru diversitate și conștiința pentru ceea ce avem în comun – sunt motorul dezvoltării României. Nicăieri acest lucru nu se știe mai bine decât la Timișoara. România unită din ziua de astăzi face parte dintr-o uniune și mai mare, Uniunea Europeană. În fiecare zi descoperim că avem mult mai multe lucruri în comun, decât lucruri care ne despart. Și noi ca timișoreni avem un rol în această Europă, un rol aparte mai ales că anul viitor vom fi Capitală Culturală Europeană, noi vom fi motorul de dezvoltare culturală a Europei și vom duce mai departe acest mesaj care în 1918 a răsunat în România și Europa. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor! La mulți ani, timișorenilor”, a spus joi primarul Dominic Fritz.
Prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu a spus că se bucură că astăzi a avut loc o paradă atât de reușită.
„Este ziua de care trebuie să fim cei mai mândri. Trebuie să ținem cont de pilda înaintașilor noștri: să fim mai buni și să știm să punem țara pe primul loc, înainte de orice altceva, pentru că doar pe ea o avem”, a declarat acesta pentru Tion.
UPDATE 2. Unii cetățeni, nemulțumiți că parada a început mai devreme
Deși Instituția Prefectului Timiș a transmis un program potrivit căruia defilarea ar fi trebuit să înceapă la ora 11:50, după un moment artistic susținut de Brigada 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL”, aceasta a început mai devreme, ceea ce i-a nemulțumit pe cei care nu au reușit să ajungă la timp.
Prefectul Mihai Ritivoiu a transmis că, din punctul său de vedere, programul a început la timp.
„Eu consider că a fost un program bine organizat, care a început la timp, nu comentez mai mult”, a declarat pentru Tion Mihai Ritivoiu.
1 Decembrie, Ziua Națională a României
1 Decembrie, Ziua Națională a României, marchează unul dintre cele mai importante evenimente istorice. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a fost convocată Adunarea Națională a Românilor, iar întâlnirea s-a finalizat cu hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.
„Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 decembrie 1918.
I. Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre”, se arată în Rezoluția adoptată de Marea Adunare Națională.
Cu toate acestea, este important de menționat că la data de 1 decembrie doar Transilvania s-a unit cu România. Bucovina și Basarabia, celelalte provincii istorice, au fost unite la date diferite.
Imediat după Revoluția din ’89, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, a fost stabilită Ziua Națională a României pe data de 1 Decembrie. Tot de atunci, fiind vorba de o sărbătoare oficială, pentru angajații din România aceasta este o zi liberă.
Deși legea, promulgată de fostul președinte Ion Iliescu, nu precizează de ce a fost aleasă ziua de 1 decembrie drept zi națională a României, aceasta face referire la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România – prin Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
***
Datele transmise de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor arată că 9.274 dintre românii născuți pe 1 decembrie au vârstele cuprinse între 0 și 17 ani, 3.837 au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, 35.507 între 25 și 65 de ani și 11.742 au peste 65 de ani.
Programul evenimentelor din Timișoara
ora 8:30 – 9:00 – Ceremonial depunere coroane
- În Cimitirul Eroilor va avea loc o ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori (inițial, ceremonia ar fi trebuit să aibă loc în Parcul Scudier).
ora 9:30 – 10:55 – Slujba De Te Deum
- La Catedrala Mitropolitană Ortodoxă are loc oficierea serviciului religios.
ora 11:00 – 12:30 – Ceremonie militară și religioasă dedicată aniversării Zilei Naționale a României
- În fața Catedralei Mitropolitane, de la ora 11 are loc întâmpinarea oficialităților:
- prezentarea onorului;
- salutarea Drapelului de Luptă;
- ocuparea locului în dispozitiv;
- intonarea Imnului Național al ROMÂNIEI.
- Urmează rugăciunea de binecuvântare a poporului român, alocuțiuni, realizarea dispozitivului de defilare, un moment artistic susținut de Muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL”.
- De la 11:50 începe defilarea detașamentelor și a tehnicii pe următorul itinerar: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu.
ora 17:30 – 19:00 – Retragerea cu torțe
- De la ora 17:30 începe o ceremonie militară de retragere cu torțe, pe traseul: Monument Virgil Economu, (Piața Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piața Unirii – Piața Libertății
ora 18 – Concert în Piața Libertății
- De la ora 18, pe scena din Piața Libertății vor urca Ansamblul Timișul, trupa Voltaj și cântăreața Amalia Gaiță.
Restricții de circulație
Astăzi, 1 decembrie, între orele 8 și 13, accesul autoturismelor va fi restricționat pe următoarele trasee, fiind permis doar accesul pietonilor:
- Bulevardul IC Brătianu de la intersecția cu strada Michelangelo;
- Strada 20 Decembrie 1989;
- Bulevardul Regele Ferdinand I pana la intersecția cu bulevardul Vasile Pârvan;
- Bulevardul 16 Decembrie 1989 până la intersecția cu strada Splaiul Tudor Vladimirescu;
- Bulevardul Republicii, de la Calea Circumvalațiunii până la strada Paris;
- Străzile Doctor Iosif Nemoianu și Paris de la intersecția cu strada Coriolan Brediceanu;
- Strada Splaiul Nicolae Titulescu de la intersecția cu strada Jiul pana la intersecția cu buletinul 16 Decembrie 1989.
Mijloace de transport în comun
Reprezentanții STPT anunță că, între orele 8:30 și 14, mijloacele de transport în comun vor circula pe următoarele trasee:
- tramvaiele liniilor 1 şi 2 vor circula deviat, tur-retur, prin Piața Bălcescu – Sala Olimpia – Piața Traian – Gara de Est,
- linia 6 tramvaie va fi suspendată,
- între Piața Traian şi Gara de Est, via Pădurea Verde, vor circula două minibuze pe următorul traseu dus-întors: Gara de Est – strada Avram Imbroane – strada Gh. Adam – Piaţa V. Economu – Calea Dorobanților – strada Andrei Şaguna – Prinţul Turcesc – strada Ion Mihalache – bulevardul 3 August 1919 – Podul Decebal – sensul giratoriu de la Prefectură,
- troleibuzele liniei 16 vor circula deviat, tur-retur, între Poşta Mare şi Complexul Studențesc, pe traseul liniei 15,
- autobuzele liniilor 33 și 33 barat vor întoarce în Piața Mocioni,
- autobuzele liniei Expres 3 vor circula deviat, tur-retur, între Complexul Studenţesc şi Gara de Nord, pe traseul: bulevardul Vasile Pârvan – splaiul Tudor Vladimirescu – Piaţa Sf. Maria – bulevardul 16 Decembrie 1989 – bulevardul General Ion Dragalina – Str. Gării,
- autobuzul liniei Expres 4 barat va circula pe traseul tur – retur, între Gara de Nord şi Aeroportul Internațional „Traian Vuia”, după cum urmează: strada Gării – bulevardul Regele Mihai I (bulevardul Republicii) – Calea Circumvalațiunii – strada Gh. Lazăr – strada Gh. Dima – Piaţa Mărăşti şi, în continuare, pe traseul existent.
- troleibuzele liniilor 11, M11, 14, M14, 13 şi 18 vor întoarce de pe strada Paris pe bulevardul Regele Mihai I (bulevardul Republicii) – Str. Sfântul Ioan – Spitalul Militar.
Pe aceeași temă:
PROGRAM. Repetiții pentru parada de 1 Decembrie, la Timișoara. Circulația, dată peste cap
Trimite articolul
XLa multi ani in special tuturor soferilor ce au parcat pe unde au reusit, pe trotuare, prin boscheti sau pe unde au gasit ei un loc cat de mic, porti de garaj si toate cele….pai da, romani adevarati, veniti la parada, la multi ani si militiei ce vegheaza….pensile speciale
-
si la multi ani si celor care au avut rabdare 3 ore la vamile SPRE ungaria
-
Cu regret nu suntem în stare sa ne ținem de un program stabilit și anuntat
La multi ani Bugetarii ! Traiasca pensiile speciale ! Hai cu salarii marite, hai cu prime, hai cu Miami. Plebeii care au ridicat tara lasatii sa moara de foame si frig. La Multi Ani Romania !
-
Bine punctat!
Din pacate salarii acordate nu pe performanta ca la privat, ci pt a sustine marea masa a votantilor pentru partidele aflate la putere!
Ce e cu maneaua aia?
Dezamagire totala pentru copii. Parada militara a inceput mult mai devreme decat a fost anuntata in program, la 11:50, atunci era deja terminata defilarea.
-
De ce chinuiti copiii?
Spalare pe creier e toata “sarbatoarea” asta era mult mai bine de ramanea Transilvania fara unire
Traiasca Rromania
Spalare pe creier e toata “sarbatoarea” asta era mult mai bine de ramanea Transilvania fara unire
Veneam anual pentru a vedea mascatii Politiei cu copii. Mari fani. Dun pacate…nici anul trecut,nici anul asta nu au mai fost….
Se vede schimbul de generatii…trist…
La Alba… comentariul Digi: pirahna 5 au un design deosebit… Să ne apere Domnul, atunci….
Cum „de ce a fost aleasă ziua de 1 decembrie”? Ca să nu-i vină cuiva ideea să propună data de 10 mai. În 1990 Golaniada era în toi și mulți sperau în revenirea monarhiei.
Dezamăgirea copiilor a fost mare deoarece parada a început mai repede. Nu știu unde s au grăbit, mai ales ca nu era un eveniment de 30/60 minute și vremea era bună. Prefectul ar trebui sa își schimbe ceasul. Dacă nici acum nu e punctualitate, mai ales ca au văzut ce mulțime sa adunat, atunci când?
Fritz, nu vrei sa fii presedinte ? La tine in tara, acolo unde cica ai domiciliul ?
La ce ora o sa fie focul de artificii de revelion?
Intreb si eu, nu vreau sa il ratez din cauza unor politicieni.
in stil pur mioritic nici programul anuntat nu a fost respectat! In schimb Ritivoiu a transmis că, din punctul său de vedere, programul a început la timp.. Probabil avea altceva de facut si nu avea chef sa piarda vremea cu ceva pentru care e platit din banul public
Traiasca Rromania! Traiasca centrul orasului nostru unde a fost sarbatorita ziua nationala! Traiasca unirea! Minunata tara! Traisca rromanii!
La multi ani Romania!
Nu va iasă pe gatlejuri metehnele astea comuniste ? Obiceiul asta proletar de defilare comunista. Pe cine vreți sa impresionați lichelele? Ce mai are tara asta de aparat? Suntem deja coșul de gunoi a Europei, Vestul Sălbatic al Europei.
Capul sec a lui ritivoiu spune ca au respectat programul.