Vineri, 25 octombrie, s-a deschis expoziția „La revedere, El Monumental!”, aflată în tribuna oficială a stadionului „Dan Păltinişanu”. Proiectul a fost pus la cale de Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria.
Astfel, tribuna oficială a stadionului a fost transformată într-un punct muzeal temporar, oferind o incursiune în istoria și cultura sportivă a Timișoarei, înainte de demolarea arenei. Aici, vizitatorii pot vedea moștenirea clubului Politehnica Timișoara și istoria stadionului „Dan Păltinișanu”, dar și legătura specială pe care echipa de fotbal a avut-o mereu cu orașul.
„Iniţiativa face parte dintr-un proiect mai amplu denumit «Polistoria», care-şi propune crearea unui muzeu permanent dedicat clubului fanion al Banatului. Printr-un efort comun, în ultimele luni, am reuşit să descoperim noi fotografii, obiecte de preţ şi amintiri din bogata istorie alb-violetă, unele dintre ele urmând să fie prezentate în premieră în spaţiul public”, au transmis reprezentanții Druckeria.
Sebastian Novovici, președintele Druckeria, a spus cu ocazia deschiderii expoziției care ar fi cele mai valoroase exponate. Printre acestea se numără un fanion de la meciul cu Celtic Glasgow și o medalie primită pentru câștigarea Cupei României din 1958.
„Avem o expoziție despre istoria lui Poli. Am încercat să prezentăm într-un mod cât mai frumos materiale de colecție, fotografii, obiecte pe care le aveam sau pe care le-am găsit cu această ocazie. Nu a fost greu să le găsim pentru că oamenii au răspuns pozitiv apelului nostru. Din punctul meu de vedere, cel mai valoros obiect este fanionul de la meciul cu Celtic Glasgow, pe care l-am primit de la Dănuț Păltinișanu, care l-a păstrat de la tatăl său. Mai avem și un tricou purtat de Dan Păltinișanu. Un alt obiect valoros este medalia primită pentru câștigarea Cupei României din 1958. Cavalerul de la meciul cu Juventus, care a fost pe cal, este și el expus. Fotografiile sunt din colecția noastră, avem peste 100.000 de fotografii și articole din ziare. Ne dorim un muzeu permanent, iar aceasta este o expoziție pilot”, a specificat Sebastian Novovici.
Prezent la expoziție a fost și Alfred Simonis, președintele ales al Consiliului Județean Timiș, care a prezentat un update referitor la viitorul stadionului „Dan Păltinișanu”.
„Am pășit cu foarte mare emoție pe Stadionul Dan Păltinișanu. Ne apropiem de un moment istoric, despărțirea de vechea arenă, pregătindu-ne să o construim pe cea nouă. Undeva, în următoarele săptămâni se va stabili câștigătorul licitației pentru demolarea stadionului, iar apoi, în vreo două luni, vom ști și câștigătorul pentru construcția noii arene. Ne leagă de acest stadion extrem de multe momente emoționante. […] Avem obligația, ca autorități locale, să sprijinim construirea unei noi echipe de fotbal. Degeaba facem stadionul dacă nu găsim resursele să găsim și o echipă care să joace pe el. Totodată, trebuie să găsim resursele pentru a face, preferabil în zona locală, un muzeu permanent”, a declarat Simonis.
Expoziția poate fi vizitată până în 15 decembrie conform următorului program: miercuri: 10-14; joi: 14-18; vineri: 14-18 și duminică: 14-18.
Accesul e gratuit și nu necesită rezervare prealabilă. Intrarea se efectuează pe poarta din dreptul Tribunei 1 (poarta I).
Pe aceeași temă:
FOTO. „La revedere, El Monumental!”. Timișorenii își iau adio de la Stadionul „Dan Păltinișanu”
Trimite articolul
XAmintiri frumoase pe Paltinisanu
-
Amintiri ca amintiri, dar de 2 ani tot își iau la revedere în continuu dar stadionul tot în picioare e
-
Dar daramati naibii odata stadionul ala mizerabil ca n are nimeni nevoie de amintitile si expozitiile voastre
-
Dar ce naiba ia așa de mult demolarea? Trebuie sacrificii umane către Moloch sau ce naiba?