Laboratorul digital, inaugurat astăzi la Liceul „Grigore Moisil” se numără printre proiectele care anul trecut au fost votate de locuitorii orașului pentru a fi implementate prin programul de bugetare participativă.
Ideea i-a aparținut Mariei Gurzun, care a propus ca laboratorul de la Moisil, dotat cu tehnologie de ultimă generație, să le fie accesibil în mod gratuit tuturor elevilor de la școlile și liceele din Timișoara. Astfel, în timpul petrecut în laborator, aceștia urmează să fie ghidați de membri ai echipei liceului Moisil, care îi vor ajuta să folosească echipamentele și alături de care vor experimenta învățarea creativă și transdisciplinară.
Investiția se ridică la 398.992 de lei, echivalentul a peste 80.000 de euro. Laboratorul digital a fost dotat cu calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboți educaționali multifuncționali, imprimante 3D și ochelari VR.
În acest laborator, elevii și profesorii de la Liceul „Grigore Moisil” îi vor învăța pe cât mai mulți copii din Timișoara programare, design grafic, robotică și data science, prin lucrul în echipă. Lor le va fi stimulată creativitatea și gândirea critică, precum și abilitatea de a analiza situații și de a rezolva probleme. Laboratorul digital va putea deservi cel puțin 1.200 de copii anual, în cicluri de învățare de câte trei luni.
„Acest proiect a plecat de la nevoia de a crește interesul elevilor pentru învățătură, ținând cont de cum putem concura cu device-urile pe care ei le folosesc. La nevoia noastră a venit imediat răspunsul din partea Primăriei Timișoara, prin campania Timișoara Decide. Un alt factor important în acest proiect este comunitatea. Timișorenii au votat. Aici, la Moisil, suntem o mare familie. Părinții ne-au susținut în toate evenimentele și toate dorințele noastre de realizare. Iată că la rândul ei, comunitatea ne-a acordat votul de încredere. Împreună am reușit. Am muncit mult, dar iată rezultatul! În spatele tuturor a fost o echipă formată din doar patru oameni, cărora le mulțumesc enorm”, a declarat Cerasela Bociu, directoarea instituției.
La inaugurare a fost prezent și primarul Timișoarei Dominic Fritz.
„Aici se construiește viitorul, al învățământului si al Timișoarei și chiar al României. Trebuie să avem o nouă abordare față de tehnologie. Le mulțumesc tuturor profesorilor din domeniul IT pentru că nu e întotdeauna ușor să menținem viteza. Avem nevoie de profesori care fac puțin mai mult decât ceea ce oferă sistemul de învățământ. Noi am avut încredere că comunitatea se va coagula în jurul proiectelor care merită”, a transmis Dominic Fritz.
Un proiect asemănător s-a materializat și la Școala Gimnazială 30, unde elevii din Timișoara au la dispoziție un cabinet de robotică amenajat de primărie. Și aceasta a fost una dintre inițiativele votate anul trecut de cetățeni prin programul de bugetare participativă. Hub-ul de la Gimnazială 30 include o serie de investiții în echipamente și materiale educaționale, o cameră pentru stimulare senzorială, amenajarea unei săli multimedia, echipamente sportive, materiale didactice pentru arte și educație muzicală etc.
Timișoara Decide 2023
Bugetul participativ este un instrument care le permite cetățenilor să participe la guvernarea orașului. Ei pot decide în mod direct cum se va cheltui o sumă clar definită din bugetul local. Tot ceea ce trebuie să facă este să trimită propuneri de proiecte și să decidă prin vot proiectele care vor fi implementate în urma campaniei „Timișoara Decide!”.
Vă reamintim, anul acesta, pentru bugetarea participativă, Primăria Timișoara a propus creșterea sumei alocate de la 3 milioane de lei, cât a fost anul trecut, la 4,2 milioane de lei. Cetățenii sunt așteptați să vină cu idei pentru îmbunătățirea zonei în care locuiesc, urmând ca proiectele câștigătoare să fie implementate de municipalitate. O altă noutate în 2023 este acordarea de fonduri pentru zonele marginalizate – Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz – cu un buget maxim pe proiect de 300.000 de lei.
Propunerea Primăriei Timișoara se află în consultare publică. Marți, 7 martie, de la ora 17, timișorenii sunt invitați la o dezbatere publică privind regulamentul Bugetului Participativ.
Pentru Timișoara, implementarea proiectelor prin bugetare participativă poate fi urmărită online.
Pe aceeași temă:
Timișoara, în topul orașelor din țară la capitolul bugetare participativă. Stadiul proiectelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!