Primăria Timișoara a informat luni că centrala de tratare a aerului, echipament specializat pentru purificarea aerului, a sosit și urmează să fie montată. Per total, suntem la „trei sferturi”, potrivit primarului. Astfel, ar mai fi de finalizat o parte a lucrărilor și de cumpărat și dotările – asta doar după aprobarea bugetului local pe 2024 – până să fie gata în totalitate.
„Suntem pregătiți ca, după aprobarea bugetului pe 2024, să lansăm achizițiile pentru dotări atât aici, la Balneologie, cât și la Clinica de ORL. Am gândit procedurile în așa fel încât, atunci când sunt gata clădirile, să fie livrate și echipamentele noi. Pe aceste investiții încercăm să mai atragem fonduri europene în noul program de finanțare, tocmai pentru ca să acoperim cheltuielile pentru echipamente. Investiția la Balneologie e trei sferturi gata și dacă lucrurile merg conform așteptărilor, primii pacienți timișoreni ar beneficia de tratamente moderne din această toamnă”, a anunțat primarul Dominic Fritz, în urma unei vizite pe șantier.
Noua centrală are rolul de a gestiona nivelul ridicat de umiditate care rezultă în urma tratamentelor oferite. Aceasta va recircula aerul din cele două clădiri, va păstra un nivel de umiditate redus în special în zona bazinului și a băilor galvanice și va purifica și steriliza aerul. La intrarea/ieșirea din clinică vor exista perdele de aer pentru a menține temperatura interioară la un nivel confortabil de 20°C-24°C.
Ce lucrări presupune șantierul
Practic, lucrările presupun construirea de la zero a unei clădiri noi și reabilitarea uneia existente, cea cu bazinul. Astfel, la finalizarea șantierului, Clinica de Balneologie va avea un bazin mare cu apă termală, patru băi galvanice, 14 săli cu tratamente diverse și cinci cabinete de consultații. Valoarea totală a investiției – atât construcția, cât și dotările – este de 23,7 milioane de lei cu TVA inclus (aproximativ 4,8 milioane de euro). Execuția este realizată de firma Alex-Dia Construct SRL.
Până la acest moment, potrivit primăriei, constructorul a finalizat finisajele exterioare în proporție de 90%, a terminat lucrările de montare a hidranților și este aproape gata cu instalațiile interioare. Urmează să efectueze probele pentru instalații, să monteze tavanul fals și pardoseala și să instaleze centrala de tratare a aerului pe acoperișul clădirii reabilitate.
Nou termen de finalizare: „vara anului 2024”
Proiectul Clinicii de Balneologie a primit finanțare europeană în timpul fostei administrații. Astfel, dintre cei 23,7 milioane de lei din valoarea totală, 10,5 milioane ar fi urmat să provină din finanțarea europeană nerambursabilă. În octombrie se părea că primăria va pierde peste 4 milioane de lei pentru că nu a finalizat proiectul în termenul limită al programului prin care a primit finanțare, POR 2014 – 2020, 31 decembrie 2023. Între timp, însă, municipalitatea a reușit să „etapizeze” proiectul și, astfel, să beneficieze de finanțare și în exercițiul financiar viitor.
În ceea ce privește termenul de finalizare, la demararea lucrărilor, în iulie 2021, se vorbea de 21 de luni. Deci, undeva prin mai 2023. Cam în aceeași perioadă, însă, primăria anunța doar că este gata fațada și că „până la finalul acestui an vom finaliza investiția”. S-a încheiat anul și a venit doar informarea privind noua centrală de tratare a aerului. Și un nou termen: „vara anului 2024, incluzând dotările medicale și procedurile de achiziție publică aferente”. Ar exista motive obiective pentru aceste întârzieri.
„Lucrările au fost sistate din motive obiective – 2 luni pentru a fi asigurată calea de acces la șantier, prin curtea vecinilor și câte 2 luni pentru perioadele de iarnă. Proiectul este fazat pe noul Program Operațional. Etapizarea a fost gândită în așa fel încât Primăria să realizeze lucrările și să achiziționeze dotările medicale până la finalul acestei veri”, au explicat, pentru Tion, reprezentanții Primăriei Timișoara.
Detalii de pe șantier
Am solicitat primăriei și o vizită pe șantier, iar la fața locului, vineri, 26 ianuarie, ne-a dat mai multe detalii managerul de proiect, Cosmin Capriș. Pe scurt, șantierul este la aproximativ 70%, lucrându-se în special la bazin în această perioadă. Centrala de tratare a aerului, cea cu care se lăuda primăria, este în prezent în curtea noii clinici, dar va fi montată pe acoperișul bazinului.
„Clădirea este realizată undeva la 70%. Urmează a se finaliza curând partea de tavane, interioare, de a fi zugrăvite în totalitate, finalizarea bazinului care este cel mai important pentru Clinica de Balneologie și instalațiile care sunt aferente acestui bazin, cu pompe de recirculare și tot ce este nevoie ca totul să fie funcțional. Mai departe, se va ieși în curtea exterioară, care va fi complet amenajată, după care noi sperăm, ca UAT, să fie dat în folosință cât mai curând pentru cetățeni”, a explicat managerul de proiect.
O parte a importantă a lucrărilor o reprezintă puntea de legătură cu vechea clădire a clinicii, funcțională și în prezent, dar care va fi, la un moment dat, la rândul ei renovată de primărie. Legătura între cele două corpuri se va face de la parter și de la etajul 1. Culoarul a fost deja construit, iar odată cu avansarea lucrărilor urmează și să fie „decupată” o porțiune de acces din vechea clădire. După finalizarea lucrărilor, noua clădire va fi dedicată tratamentelor, iar vechea va rămâne pentru internări. Clinica va avea, astfel, o capacitate de 40 – 50 de pacienți.
În ceea ce privește problemele ivite de-a lungul lucrărilor și discuțiile legate de finanțarea europeană, managerul de proiect ne-a dat asigurări că nu se pierde vreun ban.
„La momentul ăsta, probleme mari nu sunt, pe parcurs s-au întâlnit probleme – probabil cum a fost cam peste tot în cadrul implementării proiectelor – cu furnizarea materialelor. Sperăm ca undeva în vară să închidem cu totul proiectul. (…) Normal, termenul de finalizare era 31 decembrie 2023, ca toate proiectele prin POR. Este etapizat prin Programul (Operațional – n.r.) Sănătate, iar noi, ca UAT, avem termen 31 decembrie, dar anul acesta (2024 – n.r.). Pentru constructor, este 31 iulie. Nu s-a pierdut nicio finanțare, pentru că toți banii din cadrul proiectului – eligibili sau neeligibili – s-au transferat în programul Sănătate. Tot ce nu s-a făcut în momentul ăla și se va face în continuare, în 2024, leu pe leu, va fi preluat în Programul Sănătate”, a mai spus Cosmin Capriș.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!