Se spune că viața este ca o pânză care se țese necontenit. Poate că aceasta este una dintre cele mai potrivite legături pe care o putem face cu tradiționalele haine românești, cele populare, a căror poveste, cu cât timpul trece mai indiferent, cu atât își sporesc valoarea. Iar cei care înțeleg acest lucru, înțeleg și spiritul românilor pe cât de personal, pe atât de universal. În această cheie ar putea fi descrisă povestea Luminiței.
Luminița Safta cântă de la vârsta de 16 ani. A fost eleva Anei Pacatiuș la Școala Populară de Arte din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, la clasa de canto popular. A urmat apoi cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest și un master în cadrul aceleiași instituții de învățământ.
Apoi, a fost vreme de trei ani profesoară de muzică, după care a ales un post în industria transporturilor, unde dirijează transporturile pentru marfa ce ajunge pe rafturi la magazinele foarte cunoscute.
Chiar dacă este solistă de muzică populară, vocea îi permite Luminiței Safta să iasă din zona de confort și să abordeze și alte genuri muzicale ceea ce, spune artista, face spectacolul să fie mult mai dinamic și mult mai complex; și nu mai limitează interpretul de orice gen muzical ar fi, din punct de vedere al repertoriului.
La evenimente cântă și muzică de petrecere, iar pentru spectacolul de final de an al Ansamblului „Banatul”, ce va avea loc luna viitoare, repetă deja melodii din folclorul italian.
Luminița Safta are o adevărată colecție de costume populare.
„Am avut bucuria să primesc costume de la o prietenă de familie, ea fiind din Banatul de munte, țesute de ea împreună cu bunica și străbunica. Era o armată de costume frumoase. Le-a uitat acolo într-un dulap. Din păcate, s-au și deteriorat foarte multe. Când mi le-a înmânat, eram atâta de uimită. Pur și simplu era un dulap întreg și m-a durut sufletul când am văzut că din multe nu am mai avut ce să salvez. Am luat petice, petice și am reușit să reconstruiesc câteva costume. Din multe am rămas, să zicem, cu un sfert. Dar un sfert din acela, din care pur și simplu acum le țin cu mare drag, le iau la spectacole mari, pe scenă, unde, pur și simplu fiind luminile de la scenă, se văd atât de frumos culorile adevărate care erau odată, nu culorile false și vopsite de acum. Petele de rugină, marea majoritate, a reușit mama să le scoată și asta m-a ajutat tare mult. Dar acum, prietena noastră de familie, retrăiește bucuria prin faptul că vede că le întrețin, le-am readus la viață și le țin pe scenă. Și e în văzul lumii, munca ei, a bunicii și a străbunicii”, a spus pentru Tion Luminița Safta.
Solista are zeci de costume populare și cel mai mult ține la cele din Banatul montan. Ea îi sfătuiește pe cei care mai au prin dulapuri, moștenite de la bunici, adevărate piese de patrimoniu, să le doneze artiștilor de muzică populară pentru a fi puse în valoare și a evita distrugerea lor.
„Am fost atât de dezamăgită că erau așa de multe poale, ciupage, laibere și cotrânțe… Foarte puține au mai rămas pentru că erau deja roase de șoareci. Timpul și-a spus cuvântul. La unele, gălbeneala n-a mai ieșit. Ar fi o mare bucurie dacă cei care au costume le-ar putea dona artiștilor. Am câțiva colegi care se bucură de faptul că sunt persoane care au un astfel de dulap întreținut. Le scot frecvent la aer, le întrețin, le spală, le calcă. Și atunci sunt oameni care oferă spre închiriere, pentru că sunt oameni care se atașează foarte mult de astfel de costume, nu vor să destrame darul familiei din moși strămoși și atunci pur și simplu le închiriază. Și mulți colegi nu înțelegeau asta, spuneau: de ce nu mi-l dă? Dacă tu ai fi muncit zi și noapte în război, ai fi înțeles pe vremea respectivă cât de greu se procura ața, țesătura, foarte greu era. Acum totul e la îndemână, la fiecare colț găsim câte o mercerie, reușim din doi timp și trei mișcări să facem un costum din încropeli, din bucăți. Dar nu mai sunt la război, nu mai sunt cusute la lumina lămpii. Și atunci ei n-au cum să se despartă de ele. Noi niciodată nu o să putem să înțelegem greutățile prin care au trecut ei pentru fiecare costum. Și atunci te doare când vezi că unii le primesc, să zicem, nepoți, nepoate, fini și nu le apreciază”, a mai spus Luminița Safta.
foto: Luminița Safta
Artista are un ajutor de nădejde în mama sa, în ceea ce privește întreținerea costumelor populare.
„Dulapul de costume populare arată impecabil datorită mamei. Se curăță cu foarte mare grijă pentru că tot ceea ce avem noi acum, toți detergenții, toate soluțiile pe care le folosim la hainele de zi cu zi, oricum suntem foarte predispuși la alergii și suntem mai sensibilizați oricum. Pentru că au foarte multe chimicale. Chimicalele respective afectează tot ceea ce este lână adevărat, ațele pe care le făceau ei din bumbac, le afectează în ideea că le iau foarte mult din strălucire, din culoare, din tăria materialului. Dacă le speli foarte mult cu soluțiile respective pur și simplu se crapă materialul”, a mai precizat Luminița Safta.
Modestă din fire, Luminița Safta spune că abia după 20 de ani de carieră un solist se poate numi artist, cum este cazul celor pe care îi ascultă și îi admiră: Nicoleta Voica, Zorica Savu, Liliana Laichici, Andreea Voica și Mihaela Petrovici.
Cea mai recent piesă lansată de interpreta de muzică populară este din zona Sibiului.
Trimite articolul
Xsi botoxul e traditional?
-
Chiar e necesar acest comentariu rautacios?
Toata muzica e intr-o continua schimbare! Noi ca oameni suntem in continua schimbare. Este cea mai frumoasa solista din Banat, sau printre cele mai frumoase! Si asta nu poate schimba nimeni.