Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este sărbătorită anual în data de 3 decembrie. La fel ca în fiecare an, ziua a fost marcată de Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilități și Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități „Podul Lung”, care au organizat o campanie de sensibilizare a membrilor comunității cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități. Ambele instituții fac parte din Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara
Evenimentul desfășurat luni la Casa Tineretului s-a numit „Aripile nevăzute ale creației – dualismul persoanelor cu dizabilități: autor versus spectator” și a adus laolaltă zeci de beneficiari ai serviciilor sociale, însoțiți de familiile lor, colegi, colaboratori, precum alți membri din comunitate.
„Toți cei prezenți au fost uniți de aceleași gânduri: să ne înțelegem mai bine semenii, să îi respectăm, să punem accent pe susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Într-o atmosferă caldă, familială și încărcată de emoții frumoase, persoanele cu dizabilități prezente au participat la acțiuni și ateliere special pregătite pentru ei. Este vorba despre ateliere de creație (modelare lut, pictură), expoziție artă plastică (tablouri, sculpturi, creații materiale), mesaje „Dincolo de bariere” ale copiilor cu dizabilități, însoțiți/susținuți de către personalul Centrului Podul Lung, prezentare de carte despre egalitatea de șanse, „Nu (de-aia) sunt o inspirație” – autor Alex Szöllö. Ne-am bucurat de momente de muzică la pian, chitară și voce”, au transmis reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Unul dintre atelierele de pictură a avut ca temă pictarea unei inimi. Pentru că noi toți, întreaga comunitate, trebuie să îi „vedem” pe semenii noștri și cu inima.
„Ne dorim ca Timișoara să fie un oraș incluziv, în care să celebrăm modurile noastre diferite de a fi. Urmărim poveştile de viață ale semenilor noştri, modul în care își depăşesc limitele şi nu se lasă înfrânţi de dizabilităţile care le marchează viaţa. Împreună putem descoperi abilitățile fiecăruia dintre noi și dezvolta ceea ce avem fiecare mai bun, nu ceea ce ne lipsește. Împreună putem construi un viitor mai accesibil pentru toți”, au mai precizat reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!