Un eveniment de înaltă spiritualitate, pregătit în detaliu de mai multe luni de Mitropolia Banatului cu sprijinul voluntarilor, a început joi seara în Parcul Rozelor. La deschiderea ITO au participat câteva mii de persoane din țară și străinătate, în special tineri, pentru că lor li se adresează manifestarea care va avea loc în următoarele trei zile.
Miruna Dascălu a venit din Focșani să ia parte la ITO.
„Părintele de la biserica unde merg de obicei mi-a spus despre ITO când am fost să mă rog pentru reușita la BAC și am zis că dacă s-a ivit oportunitatea să primesc această șansă trebuie neapărat să vin și să mă rog, să pun accent pe credință”, a spus tânăra pentru Tion.
Programul pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor a început cu intonarea Imnului României, după care ÎPS Ioan Selejan le-a vorbit tinerilor despre Ziua Limbii Române – sărbătorită în 31 august – despre Timișoara, cu referire la Revoluția din decembrie 1989, dar și despre ateism.
„Limba noastră română a fost botezată în cristelnița Bisericii și nădăjduim să dăinuiască până la sfârșitul veacurilor pentru că de-o vreme și Dumnezeu grăiește cu poporul român în limba noastră dulce română a mamelor noastre. Bine ați venit în țara spicelor de grâu, prieteni ai lui Hristos! Bine ați venit în orașul în care veți vedea încă trandafirii având petalele roșii stropite de sângele tinerilor și muncitorilor din Timișoara în Decembrie 1989.
Este orașul care a spart zidul ateismului din neamul din țara noastră. Noi știm de un zid al Berlinului, dar zidul nostru nu l-a văzut nimeni multă vreme. Am avut și noi un zid pe care scria ateism”, le-a spus Mitropolitul Banatului celor câteva mii de persoane prezente în Parcul Rozelor.
Un prieten mai apropiat decât un frate
A urmat un Te Deum, prezentarea delegațiilor din România și străinătate, după care Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, le-a vorbit miilor de tineri prezenți despre prietenie, tema reuniunii ITO din 2023.
„Desigur, tema aceasta a întâlnirii tinerilor ortodocși de la Timișoara este una profund biblică. De aceea dorim să spunem câteva cuvinte despre semnificațiile prieteniei în Antichitate și în Sfânta Scriptură și mai ales interpretarea cuvintelor Domnului Iisus Hristos adresată ucenicilor săi, și, anume: Voi sunteți prietenii mei. (…) Prietenia este încă din antichitatea greco-romană o virtute mult prețuită și lăudată de Platon, Aristotel, Seneca, Cicero și alții. Aceasta presupune relații între două sau mai multe persoane bazate pe reciprocitate, deschidere și egalitate. În prietenie se exprimă și se cultivă relații de dialog, încredere, recunoașterea valorilor, fidelitate și susținere reciprocă. Cu alte cuvinte, prietenia este o relație de prețuire reciprocă, de ajutorare reciprocă, până la jertfelnicie. Chiar în antichitatea romană se spunea că prietenia cea mai profundă se poate exprima uneori în jertfa pentru a salva pe cineva sau a-l ajuta într-o situație dificilă. În Vechiul Testament, Cartea Înțelepciunea lui Iisus era precizată, citez, «Prietenul credincios este acoperământ tare și cel ce l-a aflat pe el a aflat o comoară. Cu prietenul credincios nimic nu se poate asemăna și nu este măsură a bunătății lui. Prietenul credincios este leacul vieții și cei ce se tem de Domnul îl vor afla pe El». Așadar, textul acesta arată clar că numai cei ce se tem de Dumnezeu sunt capabili de adevărată prietenie și numai aceștia sunt prieteni cu adevărat. Deci prietenul credincios este o comoară. Aceeași carte însă avertizează că sunt prieteni aducători de nenorocire, dar este și câte un prieten mai apropiat decât un frate”, a afirmat Patriarhul Daniel.
Mesajul Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă, Patriarh Ecumenic, a fost transmis prin intermediul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Joachim de Prousa, după care s-au adresat celor prezenți: Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, prefectul Mihai Ritivoiu, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Organizatorii ITO le-au oferit celor prezenți în Parcul Rozelor și telespectatorilor postului Trinitas TV un program artistic susținut de Corul Solaris, Corul Contrast, Fanfara din Coștei, Serbia, poezie în grai bănățean și arii din opere celebre interpretate de Corul Operei Naționale Române din Timișoara alături de soprana Narcisa Brumar și tenorul Bogdan Zahariea.
foto: Tion
Programul ITO
Vineri, 1 septembrie
- 8:00 – Rugăciunea de dimineață
- 8:30 – 9:30 – Micul dejun
- 10:00 – Prelegeri consacrate istoriei, culturii şi spiritualității creștin-ortodoxe, Sala Olimpia
- 12:30 – 14:00 – Prânzul
- 16:00 – Prelegeri despre prietenie din perspectivă biblică şi patristică, Sala Olimpia
- 18:30 – 19:30 – Cina
- 22:00 – 2:00 – Slujba de priveghere şi Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană, la care vor sluji și părinți de la Schitul românesc Prodromu, Muntele Athos
Sâmbătă, 2 septembrie
- 9:00 – Rugăciunea de dimineață
- 9:30 – 10:00 – Micul dejun
- 10:00 – 13:00 – Aspectele fundamentale ale antropologiei creștine. Prelegeri despre traficul de ființe umane și consumul de droguri, Sala Olimpia
- 13:00 – 14:00 – Prânzul
- 14:00 – 16:30 – Procesiunea prieteniei (Bd. Eroilor de la Tisa, Aleea F.C. Ripensia, Pasajul Michelangelo, str. Michelangelo, Bvd. Ion C. Brătianu, Piața Iancu Huniade (Muzeul Banatului), Opera Națională Română, Catedrala Mitropolitană
- 18:30 – Cina
- 19:15 – Participarea tinerilor la slujba de Vecernie în parohiile oraşului și dialoguri cu tinerii acestora
- 20:45 Program la dispoziția participanților
Duminică, 3 septembrie
- 9:30 Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană
- 12:00 – Încheierea evenimentului
- 13:00 – Prânzul, plecarea participanților
Trimite articolul
XFoarte frumos evenimemtul.
Felicitari Mitropoliei si tuturor organizatorilor.
-
mai bine ti-ai cauta o meserie
Multumim, multumim, multumim!
Foarte frumos spus, foarte bun programul! Mi-a placut aia cu “reciprocitatea”, pun si io niste hashtaguri la sfarsit pe tema ei. Da’ ce mi-as mai dori eu in plus ar fi o prelegere despre crestinism si conducerea autoturismului. Ceva ceva am prins io in trafic, ba am mai auzit de niste sfinti, ba de niste sarbatori pascale ale mamei, am vazut si ceva semne facute cu mana, da’ nu pareau semnu’ crucii, crucile erau eventual legate la oglinda retrovizoare. Da’ io inteleg mai bine daca palpaie lumina aia galbena inainte de schimbarea directiei de mers, daca se respecta regula fermoarului(in timisoara cam ar fi buna pe unde se mai lucreaza de dispare brusc cate o banda), daca nu mi se baga in fnd ala din spate, daca nu se merge pe banda 2 mai incet decat pe banda 1 in timp ce se sta pe telefon, chestii d’astea asa, mai de baza. cred. As putea sa zic si de alte categorii de participanti la trafic, ca nici ei nu par toti dusi pe la prelegeri d’astea…
Adica e bine si cu teoria, da’ zic sa mai si aiba efect si in practica toata teoria asta. Io is convins ca si are ceva ceva efect, da’ cam la putini, restul par sa mizeze pe spovedanie mai mult, nu de alta, da’ n-as vrea sa pun hashtagu ala simpatic la asa articol frumos. si zic ca pana sa fim prieteni, sa fim oameni intai, ca pana sa ajungi la biserica te mananca toti participantii la trafic care se grabeac incolo. culmea ca nici la intoarcere nu par foarte schimbati in comportament. sau zic sa asteptam craciunul, ca sa devenim mai buni, pentru vreo 3 zile asa, cat ne tine, ca obosim usor. parca era ceva in biblie si cu oboseala, da’ nu mai stiu exact ce…
#regula de aur
#regula de argint
#✝️
ps: ce voiam sa zic… cica ajunge unu in rai. toate bune si frumoase, se plimba pe-acolo, si vede un morman de urechi. il intreaba pe santu petru ca ce e cu urechile alea? si san petru ii raspunde ca urechile au auzit prelegerile, asa ca ele sunt in rai. posesorii urechilor insa, nu.
#”si asta e tot ce aveam de zis despre aia” forrest gump ’94 cu tom hanks
#👂👂
Adunarea interlopilor și a pupătorilor de mortăciuni. Să nu uitați să îi mai donați bănuții lui danel să-și mai tragă o catedrală și 3 mercedes uri. Ca spitale nu aveți nevoie. Somn ușor națiune.
-
Mercedes e pentru saraci. Zi si tu macar Bentley sau Ferrari.
-
Vrei spital in loc de biserica? sa nu dea bunul Dumnezeu sa ajungi in spital caci cu amar vei striga catre Dumnezeu ca vrei biserica si nu spital
Foarte frumos!
-
Walhala!
-
In perioda comunista Patriarhul Daniel !.Ma întreb? cum a reusit s-a primeasca un pasaport si apoi
cine a platit aceste studii? Partidul nostru comunist ? Oare a fost Ceausescu calugar?s-au ateist?
Eram în pactul de la Varsovia si clandestin în NATO?
Patriarhul Daniel Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveția (în perioada 1986-1988 fiind și director adjunct), fiind și profesor asociat la Geneva și Fribourg (Elveția). A participat la numeroase întruniri pentru promovarea ecumenismului peste hotare: al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens, lângă Paris (1977), Colocviul despre Filioque de la Klingenthal Franța (1978 și 1979), Conferința studenților creștini de la Wellesley – S.U.A. (1979) și la Conferința ecumenică de la Cambridge Boston, S.U.A. (1979)
-
.Despre treptele de la catedrala patate cu sânge la revoluție nu le-au povestit? Dacă tot i-au adus să vadă cum e la oraș.
-
vezi ca la usr mai este loc la lustruit cremvusti, poate poti canta la flautul fermecat pe acolo
-
prin ce difera lojica ta de lojica din urmatoarea afirmatie:
“unii(multi daca vrei) oameni sunt rai, imorali, slabi de inger, prosti etc. deci sa uram oamenii. sa-i interzicem🤪 chiar, de ce nu?”.
#🤪