A fost emis cod roșu de inundații, miercuri, pe râul Bârzava. Astfel, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Laszlo Barabas, directorul general adjunct al Administrației Naționale Apele Române, alături de reprezentanți ai Administrației Bazinale Apele Banat s-au deplasat, joi, în zona Gătaia.
Aceștia au evaluat la fața locului situația zonei celei mai vulnerabile la inundații din județul Timiș.
Viitura a trecut, dar riscul unei posibile inundații care să afecteze locuitorii localității Gătaia există de fiecare dată când cantități consistente de precipitații cad în amonte, în bazinul hidrografic Bârzava.
Pentru evitarea unor asemenea situații, cum au fost cele din perioada 2011-2020 sunt necesare o serie de investiții. Este vorba despre diguri noi, supraînălțarea celor existente, consolidarea malurilor, recalibrarea secțiunii de scurgere ale albiilor râului Bârzava şi Fizeş, precum și măsuri de punere în siguranţă a construcţiilor hidrotehnice de la polderul Gherteniş.
„Ministerul Mediului poate oferi încă din acest an finanțare pentru reamenajarea albiei şi întărirea infrastructurii de apărare. Analizăm posibilitatea de etapizare a proiectului existent de reamenajare a albiei Bârzavei, să putem începe cât mai repede lucrările pe tronsoanele critice. Până atunci, specialiştii de la Apele Române Banat acționează conform planurilor de acțiune pentru prevenirea inundațiilor şi intervenția în cazul situațiilor de urgență”, a precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Este vorba despre proiectul „Amenajare complexă râu Bârzava și afluenţi pe sector Bocșa-Gătaia-Denta, judeţul Caraș-Severin și județ Timiș”, care poate reduce semnificativ pagubele provocate de inundații. De asemenea, investiția va putea diminua impactul măsurilor de gestionare a riscului asupra sistemelor ecologice.
Trimite articolul
XTot ministrul mediului a fost și cel care l-a dat afară, fără nici un motiv, pe Amar Ienea, de la sefia Gărzii Forestiere Timiș.
Asta după ce a depistat furturile și escrocheriile ce se făceau cu lemnul în zonă.
Hal de ministru !
Nu mai ies acum timișorenii să îi ceară demisia ?
Ar fi cazul sa înceapă, după ani de lălăit
-
La Herculane s-a betonat albia raului, cu zero impact asupra inundatiilor si 100% impact pe mediu.
E vorba de astfel de lucrări?
Digul va fi gata, în aproximativ 50 ani !!!