Împreună cu Rafila, la Timișoara a venit și secretarul de stat timișorean Alexandru Rogobete. Aceștia au fost așteptați în fața șantierului de directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, Dorel Săndesc, de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, de mitropolitul Ioan al Banatului, dar și de reprezentanți alți reprezentanți ai spitalului, ai Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara sau ai constructorului.
„Aceasta este o vizită de lucru pentru a vedea și a prezenta ministerului stadiul de implementare a unui proiect al ministerului, prin Banca Mondială, anume această clădire multifuncțională care va conecta clădirile Spitalului Județean și care are mai multe structuri. (…) Vrem să facem din Spitalul Județean poate primul spital regional de urgență, de facto, într-un complex funcțional, modernizat și care să acopere nevoile de sănătate din această regiune”, a declarat Săndesc.
Rafila: „Centrul de la Timișoara este cel mai avansat”
Ministerul Sănătății are trei investiții în secții de arși în țară: câte unul la București, Târgu Mureș și Timișoara. Proiectul din urmă ar fi în stadiul cel mai avansat.
„După momentul 2016 (incendiul de la Colectiv – n.r.) a existat o mare emoție publică și intenția de a realiza, în România, o infrastructură care să poată să deservească acest domeniu. În luna decembrie a anului 2021, când am venit la Ministerul Sănătății, am găsit cele 3 proiecte prin care trebuiau să se construiască Secțiile de Arși, mă refer la București, Târgu Mureș și la Timișoara, complet blocate, deci erau foarte mici șansele de continuare a acestor proiecte. Erau finanțate de Banca Mondială.
Am hotărât, împreună cu colegii mei, să redeschidem capitolul de negociere cu Banca Mondială și lucrul cel mai important, am reușit să obținem o nouă finanțare care să poată să facă posibilă funcționarea acestor centre.
Centrul de la Timișoara este cel mai avansat, am semnat, de asemenea, contractul la Târgu Mureș și urmează să îl semnăm și pe cel de la București. Deja aici s-a amenajat terenul, se realizează protecția diverselor tipuri de instalații care există aici, pe teren și în cadrul complexului Spitalului Județean de Urgență Timișoara va exista această nouă clădire care să ofere 12 locuri noi pentru pacienți cu arsuri grave sau de nivel intermediar. La fel vor fi la Târgu Mureș și la București, câte 12 unități de tratare a pacienților cu arsuri”, a declarat Rafila.
„Nicio țară din lume…”
Ministrul a vorbit și despre situația la nivel național. Pe scurt, Rafila a spus că, în cazul unei tragedii asemănătoare celei din 2016, cel mai bine ar fi să existe și parteneriate strategice, din moment ce nu este fezabil ca o țară să aibă prea multe paturi de mari arși.
„Vreau să mai înțelegem un lucru care este foarte important. Nicio țară din lume nu poate să amenajeze atât de multe paturi pentru pacienți arși care ar putea să deservească în caz de urgență, de catastrofă astfel de pacienți și trebuie să existe și posibilitatea rezolvării la nivel național, dar și prin parteneriate și în curând vom semna un acord în acest sens cu Guvernul belgian pentru a exista o legiferare și un mecanism pentru acești pacienți”, a adăugat ministrul.
Sunt și alte investiții în infrastructura sanitară din Timișoara
Cu ocazia vizitei la șantierul Centrului de Arși, cei prezenți au ținut să amintească și de alte investiții derulate la Spitalul Județean Timișoara, dar nu numai. De exemplu, noua maternitate a Spitalului Județean, care ar trebui să fie finalizată în acest an. Au mai fost amintite și proiecte trecute, precum cele de al secția de urologie inaugurată anul trecut sau cel de modernizare UPU, puțin mai vechi. S-a vorbit și despre proiecte viitoare, pentru care există finanțare prin PNRR. Pe lângă „Județean”, de investiții vor beneficia și alte unități sanitare din Timișoara.
„După o veste foarte proastă pentru Timișoara, atunci când nu ni s-a acordat spitalul regional, iată că trecem printr-un moment fast pentru orașul, județul și regiunea noastră. Consiliul Județean nu ar fi putut să facă de unul singur investițiile acestea majore care se realizează aici. (…) Chiar eu aveam dubii că acest șantier se va deschide vreodată, după ce începuturile au fost încă din 2016. Contractul cu Banca Mondială atunci a avut bazele. Cei de la Banca Mondială au spus «Cred că opt ani vă e suficient să ridicați acest spital». Ei bine, iată că nu a fost suficient (va fi gata în 2026 – n.r.). (…) Dar strategia noastră, după acea veste proastă, a fost să gândim proiecte mai mici, dar pe care adunate laolaltă să facă din Spitalul Județean Timișoara, de facto, un spital regional”, a explicat Alin Nica, președintele CJT.
Pe de altă parte, conștient că, în contextul apropierii alegerilor, vizita sa poate fi văzută ca una „propagandistică”, Rafila a ținut să spună că nu este cazul.
„Nu este o vizită propagandistică, ci este o vizită care exprimă interesul, preocuparea constantă a Ministerului Sănătății pentru ca aceste obiective de investiții din România să prindă contur și să finalizeze într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a spus, mai exact, ministrul.
Primii pacienți, în 2026
Investiția de la Centrul de Arși se ridică la 66 de milioane de euro. Noua clădire se ridică între actuala clădire principală a unității sanitare, Casa Austria și Ortopedie. Dacă totul merge bine, primii pacienți ar putea fi primiți în anul 2026. În prezent, secția de mari arși, cu cinci paturi, este „tot timpul arhiplină”, potrivit lui Săndesc.
Vă amintim, în noua clădire a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara vor funcționa 58 de paturi pentru UPU-SMURD, șase saloane pentru mari arși, șase rezerve pentru arși intermediari și post-critici, cinci paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, o secție ATI cu 27 de paturi și un bloc operator cu 25 de săli de operație și heliport. Licitația, una internațională, a fost lansată încă din ianuarie 2022, deși discuții despre această unitate medicală există de ani buni, promisiuni fiind făcute încă din 2016. Pe atunci, se credea că noua clădire va include și o nouă maternitate, însă, între timp, aceasta a devenit subiectul unei alte investiții. Lucrările la maternitate se apropie de final, termenul fiind data de 1 septembrie 2023.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
FOTO. Noua maternitate de lângă Spitalul Județean din Timișoara prinde contur
Cladire noua la Spitalul Judetean Timisoara care va adaposti Urgentele si Maternitatea
Trimite articolul
Xe bine si cu spitale pentru arsi, dar ceva rezultate in anchetarea incendiilor(!) din spitale in perioada covid? Asta cu siguranta oacientilor in spitale nu intra in “preocuparea constanta” a ministerului? si dupa isteria cu hexi, gata, s-a rezolvat, stam bine la nosocomiale?
ps cam multi carbonizati pe paturile de spital si nicio indignare in “societate”… te si miri dupa ce criterii se indigneaza “societatea”. intocmai si la timp.ul potrivit.
#🤪
-
ce vrei sa mai anchetezi totusi? sau de ce crezi ca in Romania se ascunde nu stiu ce motiv, care i-ar scapa oricarui electrician? In toate tarile (cu infrastructura proastra desigur) a existat problema incendiilor in spitale in perioada pandemiei. Cum nu, cand ai prize care rezista la 3500w si tu pui 5 aparate a cate 2500. Era vorba doar de timp pana ia foc ceva. Eu unul ma mir ca n-au fost mult, mult, mult mai multe.
-
sa ancheteze pana la cauzele reale, si sa rezolve, aia vreau. o lista de probleme(de infrastructura, de administrare, de finantare), si un plan concret de rezolvare a problemelor. sigur sigur NU vreau capete de moțoc cum isi doresc concetatenii mei cand li se indica “ținta”. si as mai vrea daca se poate ca cetatenii sa nu mai mearga dupa toate fentele si toate vrajelile, sa nu mai “puna botu'” la folosirea mizerabila a dramelor unora de catre niste politicieni in scop electoral(geaca rosie? a trebuit sa moara oameni? azilurile de batrani? diaspora nu e lasata sa voteze? sigur si eficient deci vaxcineaza-te pentru noi toti sa scapam sau macar pentru bunica?). Sunt pretentios, este? cum sa vrei responsabilitate sociala, tre’ sa vrei catuseee, la brutarie, m.ie ailalti!
#🤪
-
am mers bine pana ai luat-o iar pe ulei cu “vaxineaza-te”. Stai asa, om in toate firea, esti dupa 100 de ani de rezultate si mai bine de jumatate de miliard de oameni salvati, impotriva lor??! Pentru ca ce? Nu e perfect totul? Poate nici aspirina nu e perfect… doar nu ajungi antiaspirina.
Daca ti-as zice ca poti fi impotriva politicienilor incompetenti dar pro cercetare cu rezultate clare? Pana la urma e demonstrabil matematic. Poti sa ai cati politieni prosti vrei, zeci de cercetari cu aparatura scumpa, de la multe surse independente din jurul lumii, nu se neaga uite-asa pentru ca nu vrei tu sa fi vrajit. Ete na.
-
tu intelegi ca binele nu se face cu forta? apoi mai discutam si ce e binele, daca binele tau e si al meu, daca exista drepturi si libertati individuale sau corpul individului cumva apartine sicietatii. cat despre cercetari, vezi ca tot apar noutati care arata una alta cu vaxcinu. da’ tu poti sa ramai la placa ta zgariata, disonanta cognitiva isi cere drepturile. vezi sa nu te imbolnavesti de la un nevaxcinat, zic sa-ti mai faci vreo 2 doze🤪
#🤪
-
-
nu ma lasa sa dau reply la ultimul mesaj, asa ca iti dau la pen ultimul.
Te rog sa te informezi inainte sa mai pui vieti in pericol. Cred ca ai cateva suflete pe constiinta deja, macar opreste-te pentru ca s-a arhi-demonstrat deja ca ati gresit cu viziunea antivax. S-a murit in draci. Probabil ca nu poti sa-ti stergi mesajele dar asta e…
“cat despre cercetari, vezi ca tot apar noutati”… stiu. Marea majoritate te contrazice si subliniaza pentru a 15 oara acelasi lucru. Daca tu vrei sa faci cherry picking de la un studiu facut prost, in detrimentul sanatatii tuturor batranilor, fata de celelalte 231 facute bine, bravo. Ai o logica de invidiat.
Intr-un final, secta asta voastra oricum nu accepta adevarul. E doar crede si nu cerceta. Orice, in secta voastra, se poate invalida prin ceva interese mari la mijloc. Mai sa fie, de parca zeci de mii de oameni de stiinta, cu facultati cu care te-ai mandri daca le-ar avea plodul, cu 20-30 de ani la institutii la care te-ai mandri daca era neamul tau, fix astia nu stiu mai sa faca studii independente, cum fac ce 100+ ani. Trebuie sa vina domnu cu vrajeala sa le de-a lectii invatate de la impostorii din domeniul lor. Super.
-
citeste mai incet, poate intelegi ce citesti si apoi raspunzi cu ceva legatura totusi. e bun? sa zicem. vaxcineaza-te. lasa-i pe cei care nu vor in pace si nu le restrange drepturi si libertati scrise si in constitutie si in declaratia universala a drepturilor omului (asa o zis diverse instante, stii? Nu? de ce nu stii?) Daca vrei sa impui vaxcinare cu fortza la altii… pai mai… menghele, poate ai nevoie si de alt tratament🤪, nu doar vaxu pentru covid
(#🤪)^1475
-
-
-
In ce tara din lumea asta mai exista un spital de politrauma si arsi care sa nu fie dotat cu RMN sau TOMOGRAF COMPUTERIZAT,trebuie sa plimbati pacientii la alte spitale cu ambulantele?RUSINE RUSINE RUSINE