Plantând plante perene și nu anuale, se vor face economii serioase, consideră specialiștii în horticultură.
„Politica actualei conduceri a Primăriei Timișoara este să facă niște economii din banii contribuabililor, în sensul că să tot pui așa-zisele panseluțe, sunt niște costuri inutile, pentru că sunt plante anuale pe care primăvara le pui și toamna trebuie să le îndepărtezi că se usucă. Achiziția lor costă contribuabilul și noi le decontăm.
În plus de asta, ei merg pe o politică împotriva căreia există opoziție în Consiliul Local, dar sunt convins că lucrurile se vor rezolva prin explicarea mai corectă de a trece pe plante perene. Sunt genul de plante pe care le găsiți la Iulius Mall, la aranjamentele florale, deci mini-arbuști, arbuști de dimensiuni mici. Aceste aranjamente florale sunt lăudate de toată lumea și arată foarte frumos. Trec peste iarna, adică nu se mai scot toamna”, a explicat Dan Lucian Rusu, directorul Horticultura.
Angajații societății aflate în subordinea municipalității nu se vor atinge de cele trei covoare florale din Piața Victoriei, considerate clasice.
„Covorul floral din Piața Victoriei, care conține 160.000 de plante anuale la Operă, Fântâna cu Pești și Catedrală, și a fost proiectat în urmă cu 100 de ani, acolo nu vom interveni și nici primăria nu intenționează să pună plante perene. Este un loc clasic al Timișoarei și pentru el se cresc flori în serele noastre și se achiziționează. Pentru că e tradiția orașului, acel model floral se respectă, cu mici schimbări de la an la an. Avem și specialiști în Horticultura care știu și au preluat tradiția de a planta unii de la alții.
Măsurarea suprafețelor și plantarea este o treabă migăloasă care necesită cunoștințe specifice. Acolo nu intervenim, dar mai sunt zone în care facem plantări: zona de la Prefectură, la Ceasul floral etc”, ne-a mai spus Rusu.
Silviu Hălmăgean, director tehnic Horticultura, a declarat că societatea are planuri de cosire mecanică în toată zona centrală și ultracentrală.
„Avem 16 motocoase și zece mașini de tuns iarba. Operațiunile sunt tunderea gazonului și cosirea vegetației spontane, două operațiuni diferite. Mai avem trei tractorașe care operează pe zonele mai întinse, respectiv parcuri, scuaruri: Parcul Central, Alpinet, Justiției”, a spus Hălmăgean.
Prioritare primăriei rămân zonele pe care le comandă Direcția de Mediu.
„Tractorașele sunt în Parcul Central, unde gazonul este tuns la timp și niciodată nu au fost plângeri, Parcul Justiției, Alpinet și zonele întinse se poate intra cu tractorașul și mașinile de tuns iarba. În restul zonelor denivelate, cum este Parcul Botanic sau Poporului pe anumite porțiuni, cosirea se face cu motocoasa. Parcul Civic nu ne-a fost predat, dar am tuns iarba pro bono la fel și în pacul de la Casa Căsătoriilor.
Dar prioritatea noastră sunt zonele pentru care ni se dă comanda de către Direcția de Mediu a primăriei”, a completat Rusu.
Foto: Tion
Pe aceeași temă:
Horticultura vrea să vândă palmierii cumpărați de fosta administrație
Horticultura: stejarul regal din Piața Libertății dă semne că își revine
Trimite articolul
XBine ca tocmai de panselute ne legam… Panselutele au fost prezente in Timisoara din totdeauna, cei de la Horticultura si de la Primarie ar trebui sa se uite putin prin vechile fotografii cu Timisoara, ca sa inteleaga istoria plantelor din acest oras. N-am nimic cu Fritz, sa faca economii – dar totusi Timisoara este orasul FLORILOR, nu al plantelor perene seci, pe care le gasesti oriunde in marile orase…
Primarul Fritz in sine e “planta”. Jalnic a ajuns orasul nostru incepand cu al doilea mandat al lui Robu si continuand cu acest nou primar care ne-a mintit in campanie!