Lucrările de construire au început în anul 1936, sub grija protopopului dr. Patrichie Țiucra și au fost continuate sub grija episcopului/mitropolitului Vasile Lazarescu.
„Fondurile necesare construcției au provenit din colecte, la care au contribuit credincioșii, preoții, mitropolitul Vasile, toate autoritățile locale, personalitățile de seamă ale orașului, profesorii și elevii școlilor bănățene.
La slujba de târnosire a acestui sanctuar al românismului bănățean au participat mii de credincioși și sute de preoți din Timișoara și Banat, cu toții având convingerea că, prin acest altar al credinței strămoșești, începe o etapă nouă în viața Bisericii și a poporului dreptcredincios din părțile Banatului”, spun reprezentanții Centrului eparhial.
La impresionanta slujbă de târnosire a participat și regele Mihai I al României, în calitate de ctitor al acestei emblematice catedrale.
Foto: mitropolia-banatului.ro
Trimite articolul
XPana in 1932 calea ferata Timisoara-Buzias trecea prin locul unde e acum Catedrala, si traversand Bega pe un pod care nu mai exista, cam prin dreptul strazii Brasov.. Tramvaiele care mergeau intre Opera si Piata Maria trebuiau sa opreasca la bariera, ceea ce producea intarzieri in grafic.
Constructia Catedralei a inceput in 1936, consolidandu-se fundatia cu 1000 de piloni de beton armat infipti la 20m adancime, solul fiind mlastinos. Cladire propriu-zisa a fost terminata in 1940, urmand finisajele interioare, timp de 6 ani. Finalizarea a venit insa la 10 ani de la sfintire, in 1956, cand au fost terminate picturile. Planurile initiale, facute prin anii 1920 prevedeau o constructie in stil bizantin, cu cupola, asemenatoare cu Hagia Sofia din Istanbul, ulterior insa arhitectura a fost inspirata din bisericile din Moldova. Cerinta a fost sa adaposteasca 500 de credinciosi.
Si atunci, la fel ca in zilele nostre, constructia Catedralei a iscat nenumarate lupte politice intre diverse partide, unii contestand utilitatea si oportunitatea unei asemenea intreprinderi, mai ales dupa intrarea Romaniei in razboi. Contrar “traditiilor” contemporane, se pare ca, la final, Catedrala a costat mai putin decat estimarea initiala.
-
* corect: capacitatea proiectata = 5000 credinciosi (nu 500)
„Fondurile necesare construcției au provenit din colecte, la care au contribuit credincioșii, preoții, mitropolitul Vasile, toate autoritățile locale, personalitățile de seamă ale orașului, profesorii și elevii școlilor bănățene’
‘La impresionanta slujbă de târnosire a participat și regele Mihai I al României, în calitate de ctitor al acestei emblematice catedrale.’
nu vede nimeni ?
nu mai dati bai atata limbi!
Am auzit pe surse ca gradul de sfintenie al catedralei in ultimii ani a primit destul de mult damage de la Biserica Pastafariana si are nevoie de 250 gold pentru reimprospatare.