BNR este a 16-a cea mai veche bancă centrală din lume și a fost înființată în anul 1880, avându-l ca fondator de Eugeniu Carada. În prezent, banca face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale, chiar dacă România este una dintre cele șapte țări din Uniunea Europeană care au monedă proprie.
Monede și bancnote rare, expuse la BNR Timișoara
Tururile au fost ghidate de angajații BNR, care au oferit mai multe detalii despre istoria și activitatea băncii. Publicul a putut vedea monede și bancnote rare sau scoase din circulație, dar care sunt reprezentative pentru istoria monetară a României.
Au fost expuse diverse monede din aur și argint, din țări precum Austria, Franța și Regatul Țărilor de Jos. În cadrul Țărilor Române, între secolele XIV-XIX, aceste monede străine făceau parte din circulația monetară.
Alexandru Ioan Cuza a fost primul care a dorit realizarea unei monede proprii a țării, fiind inspirat de franc, dar din cauza ocupării otomane, acesta nu și-a dus planul la bun sfârșit.
Carol I a fost cel care a bătut primele monede în 1870, după ce în 1867 a instituit etalonul monetar românesc, după denumirea cunoscută și azi, leul. Leul românesc a fost numit după talerul-leu olandez, înființat în 1676, care a circulat în secolele XVI-XVII, care a fost expus în cadrul expoziției alături de mai multe monede străine.
Alte monede importante care au putut fi văzute au fost moneda aniversară lansată în 2009 cu ocazia celebrării orașului Timișoara care a fost primul oraș european iluminat electric în 1884, o monedă rară de 20 de lei, bătută în doar 500 de exemplare și leul de argint din 1974.
Pe lângă monede, au mai fost prezentate și câteva bancnote vechi. Bancnota de 20 de lei, adusă de curând în circulația monetară a României, pe care se află Ecaterina Teodoroiu, nu este de fapt prima bancnota care conține o femeie. Într-adevăr, curenta bancnotă de 20 de lei este prima care are în prim plan o personalitate importantă de sex feminin, dar în trecut existau mai multe bancnote pe care se aflau simple femei din popor.
Au mai fost menționate câteva repere în activitatea BNR în legătură cu cele două războaie mondiale. În Primul Război Mondial, banca a depozitat peste 90 de tone de aur la Moscova pentru siguranță, dar ulterior tezaurul României nu a mai fost returnat în întregime. Pentru nu a repeta aceeași greșeală, în al Doilea Război Mondial, cele 190 de tone de aur deținute de România nu au mai fost adăpostite în alte țări, ci au fost duse la mănăstirea Tismana din județul Gorj.
Ca o ultimă parte a turului, pe pereții primului etaj al clădirii au fost expuse mai multe documente importante, precum extrase, procese verbale și hotărâri. Au mai apărut reprezentări cu aspectul clădirii din Timișoara de la înființarea sa în 1927, pe când era doar agenție, acum fiind ridicată la rangul de sucursală. Scurta expoziție a fost prima dată vernisată în 2018 și a fost realizată cu ajutorul materialelor primite de la Arhivele Naționale Timiș.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
FOTO. O bucățică din Zidul Berlinului sau naiul lui Gheorghe Zamfir, expuse la BNR Timișoara
Trimite articolul
Xasa o sa mai vedem cash-ul, la expozitii.
La Muzeu cam bate vantul.De la ultimul inventar nu a ramas mare lucru.Muzeele au fost predate din interior asa cum au disparut si timbrele valoroase din sediul Postei Romane