Sâmbătă, 9 aprilie, echipa Acasă în Banat a început reparațiile la două mori de apă din Ilidia (Caraș-Severin). S-a amenajat și un traseu turistic în jurul lor. Au participat peste 60 de voluntari.
„Încă de la primele ore ale dimineții, ne-am apucat serios de treabă. Primăria Ciclova Română ne-a susținut cu un buldo-excavator, o camionetă și o echipă faină de oameni muncitori, care au tras tare pentru a amenaja drumul de acces spre mori. Cu ajutorul utilajului greu, în câteva ore au fost extrasă de pe malul râului o cantitate impresionantă de moloz și gunoaie adunate în zeci de ani, pentru a readuce zona din jurul apei la frumusețea ei naturală.
Tot perimetrul din jurul morilor a necesitat o curățare amplă a vegetației, desființarea unui fost staul de capre năpădit de buruieni, toaletarea copacilor și strângerea gunoaielor. Cu multă muncă am curățat și reparat un zid de piatră de peste 100 metri, care dă un farmec deosebit locației”, transmit reprezentanții Acasă în Banat.
O echipă de voluntari s-a ocupat de canalul de aducțiune a apei, care a trebuit decolmatat, pe alocuri lățit sau reparat. Debitul de apă a crescut considerabil, suficient pentru ca morile să macine din nou.
„Bineînțeles, ne-am ocupat în minime detalii de cele două mori: le-am curățat, am tratat lemnul, am făcut numeroase lucrări de reparații și amenajare care să le pună în valoare. La final, ne-am bucurat să vedem cât de mult s-a schimbat zona celor două mori de la Ilidia după numai o zi de muncă!”, au mai spus cei de la Acasă în Banat.
În 2019, Asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat. Voluntarii au inventariat 243 de mori. În 2020, 160 de voluntari au amenajat trei trasee turistice și au pus în funcțiune 12 mori la Gârnic, Șopotu Vechi și Pârvova, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”. În 2021, Asociația „Acasă în Banat” a transformat Rudăria (Eftimie Murgu) într-o destinație turistică, care oferă o experiență complexă tuturor turiștilor care ajung în această zonă. Cele 22 de mori de apă au fost puse în circuit. Și Moara Ponorenilor din Feneș a fost salvată de voluntarii „Acasă în Banat”.
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean. Este membră a International Molinological Society (IMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume.
Foto: Facebook / Acasă în Banat
Citiți principiile noastre de moderare aici!