Momente dureroase pentru familia lui Peter Jecza, sculptorul care a încetat din viață în 24 martie 2009.
Sâmbătă seara, Sorina Jecza, soția sa, a fost sesizată telefonic de o cunoștință care trece des pe acolo despre dispariția lucrării de sculptură pusă ca semn memorial funerar pe mormânt. Alături de fiul său, Andrei, și logodnica acestuia, Sorina Jecza s-a deplasat imediat în cimitir.
„Am făcut plângere aseară (n.r. – sâmbătă seara). A văzut postarea domnul viceprimar Ruben Lațcău și a sunat la Administrația cimitirului, după care a sunat și administratorul. Furtul s-a petrecut, după spusele acestuia, în noaptea dintre 28 februarie și 1 martie, dar nimeni din administrație nu a anunțat poliția până aseară, când am anunțat noi. Fiul meu a sesizat Poliția și s-a făcut dosar de urmărire”, a declarat, duminică, pentru Tion, Sorina Jecza.
Aceasta a postat un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook.
„MEMORIE PÂNGĂRITĂ. MEMORIE FURATĂ. Ar fi trebuit ca lucrarea de sculptură pusă ca semn memorial funerar pe mormântul lui Peter Jecza acum 14 ani să amintească faptul că atunci, în acel martie din 2009, el a plecat departe, în senin. Astăzi, găurile oribile ale vandalizării și furtului arată doar că noi, cei de aici, am rămas într-o lume tristă, care și-a pierdut respectul, omenia… Găurile astea – răni dureroase în inima credinței”, a scris Sorina Jecza pe pagina sa de socializare.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș au declarat pentru Tion că deocamdată autorul furtului este necunoscut.
„În cursul zilei de 4 martie a.c., polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați de un bărbat în vârstă de 36 de ani cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi sustras un monument din bronz, de pe cripta tatălui său din Cimitirul Eroilor, cauzând un prejudiciu de aproximativ 15.000 de euro. A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, cercetările fiind continuate în vederea identificării autorilor, stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale care se impun”, ne-au declarat cei de la IPJ Timiș.
Peter Jecza s-a născut în 16 octombrie 1939 la Sfântu Gheorghe. A fost sculptor și sculptor, profesor de sculptură la Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara și profesor de diferite discipline artistice, respectiv profesor de sculptură la Institutul Politehnic Timișoara.
Specializat în sculptură, a excelat în cea de interior și monumentală, în busturi și portrete, în sculpturi din domeniile artei religioasă și a monumentelor funerare, realizând, de asemenea, medalii și plachete, respectiv monade, diade și triade.
Printre numeroase premii, distincții și decorații, în anul 2000 Peter Jecza a primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Ofițer „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.
Foto: Sorina Jecza
Trimite articolul
Xin romania e riscant sa folosesti materiale cautate de ”magneti”.
De la vladica la opinca o lume de hoti lipsiti de credinta respect si bun simt!
Sper sa fie prins autorul
In cimitir nu misca nimic fara stirea lucratorilor de acolo (gropari etc.) Politia poate gasi informatii, dar numai daca vrea.
Camerele de supraveghere si paznicii ce spun? Ahhh, nu exista asa ceva!!! Aia e taietura cu flexul sau alte aparaturi care fac zgomot. Nu s-ar risca la asa ceva nimeni in afara de mafia cimitirului, administratorul si groparii talhari
Fiecare face ce vrea in cimitirul acela. Se fura flori, suporti lumanari, cruci, tot ce poate fi valorificat! Cel mai probabil hotii sunt din interior
Administratorul cimitirului sa faca plata materiala si in daune morale. Asa ceva e de neconceput. Trebuie apartinatorii sa facem paza in schimburi sa nu ne fure nemernicii aia mormantul? Exact ca in spitale unde mergi cu bolnavul sa nu ti-l dea acasa in saci negri eroii in halate albe
La cat sunt de corodate suruburile din poza, principalii suspecti sunt sudurile proaste, coroziunea si vantul.
Sfat pentru familie:
Cand reparati monumentul, bronati ancorele si suruburile, si instalati in fundatie un anod de magneziu cat mai mare pentru boilere (legati-l de unul dintre suruburi cu un cablu de cupru strans cu o piulita si lasati-l jos pe beton). Puneti niste vaselina, dar sa nu vopsiti metalul care va sta in umezeala/apa! Astfel nu veti mai avea probleme cu coroziunea cat timp tine electrodul.