Munca la negru, un fenomen ce afectează atât angajații cât și bugetul statului, continuă să fie practicat în diverse domenii de activitate.
Controalele desfășurate miercuri de către Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Timiș au vizat șantierele întrucât construcțiile reprezintă un domeniu vizat adesea de munca la negru.
În urma acestor verificări, au fost depistate 17 persoane prestând activitate fără contracte individuale de muncă. Angajatorii lor au fost amendați cu suma de 340.000 de lei.
Ileana Mogoșanu, inspector-șef al ITM Timiș, le atrage atenția atât angajatorilor cât și lucrătorilor asupra riscurilor care derivă din prestarea activității la negru.
„Lucrătorii nu beneficiază de vechime în muncă, concediu de odihnă, concediu medical, indemnizație de șomaj, indemnizație pentru creșterea copilului, deduceri personale. Angajații fără contract nu sunt asigurați la sistemul public de sănătate. De asemenea, atât angajatorul cât și cei care prestează activitatea la negru aduc mari prejudicii bugetului de stat”, a transmis, joi, Ileana Mogoșanu, inspector-șef al ITM Timiș.
Trimite articolul
XAsa este dar impozitarea munci în tara asta este cea mai mare din UE e sa scadă impozitarea munci sa vedeți salari nete mărire și nimeni nu sar mai risca sa dacă impozitarea munci max 30%
-
Mai informează -te puțin.
Impozitarea muncii în Romania este cea mai scăzută din UE, la noi și la bulgari.-
Nici gând. Am muncit în Slovacia câțiva ani. Odată ce am revenit în țară și am rămas la același angajator cu brutul primit în străinătate, netul a fost mai coborât cu 15%.
-
Când spun IMPOZITAREA MINCII înseamnă câți bani cheltuie un angajator cu un om, adică taxele din partea angajatului și a angajatorului care merg la stat. Ce spui tu acolo e doar partea angajarului.
Ca și exemplu în Franța e aproape 60%, in Romania e 42,5%.
Și repet: nu vorbesc de salariul brut și net, ci vorbesc de salariul brut PLUS taxele angajatorului către stat
-
-
-
dap, e fals ce zici, nu mai crede toate prostiile care ti se spun si nu le mai repeta fara sa verifici, ca sunt date publice. e cea mai mare taxare pe salariul minim iar asta se poate rezolva printr-o taxare progresiva, ceea ce tot felul de gunoaie nu doresc nicicum sa avem si noi.
oamenii aia MUNCEAU , nu furau ! da-ti amenzi imense pt ca munceau ca sa traiasca iar hotii sunt lasati liberi si nu le face nimeni nimic! cat despre vechime si adigursri lasati-o balta ca nici 5% din cei pe care i-ati prins nu vor apuca pensia iar daca vor ajunge in spital va trebui sa plateasca tot ! adevaratul jaf la bugetse face cu pensiile speciale si cu furtul peblinie politica dar despre aia nu spune-ti nimic ! ….
-
oamenii trebuie sa munceasca legal si punct
-
Ca de obicei, Johnny ai dreptate! Insa aici esti paralel cu subiectul! ITM-ul este o institutie de stat care nu se ocupa cu verificarea pensiilor speciale, cu investigarea jafului la bugetul de stat, iar cat priveste faptul ca “munceau”, ei bine munceau pe bani, ca doar nu gratis insa fara a avea vreo asigurare de sanatate. Asta le spun multor angajati. Oamenii aceea erau/sunt privati de drepturile lor prevazute in Lege. Imi pare rau sa spun ca de data asta doar te-ai bagat in seama, in fata laptopului, la o cafea, inainte de a incepe sa-ti scrii aplicatia…
-
angajatorii furau, de la oamenii aia care munceau, si angajatorii au fost amendati.
-
Sunt amendați și lucrătorii cu 5000 lei de pers. Unii din lucrători primesc indemnizație pt copil și prestează munca la negru. Necivilizați.
-
Amenzile merg la Bugetul Consolidat al Pensiilor Speciale de 25.000 lei /luna Nu este vina angajatului ca patronul nu-i face forme legale si umane de munca
DE Costel in schimb ce se mai aude ? A facut ilegalități mari se pare … pa ala a lor cum II zice ca e ceva technic.
Haideti la Giroc, aici 90% nu au contracte, multi dezvoltatori sunt milionari
Munca la negru e sfanta. E ca si cum ai castiga dublu pentru ca statul iti ia jumate din ce castigi.
Mwie ANAF, mwie Statul Roman Pradator si mwie ofticosilor ce nu pot munci la negru si li se ia jumate de salariu cu japca de catre Satutul Roman Pradator. Inca o data, mwie ANAF.
Itm il sa faca verificari dupa orele de program (la stat se lucreaza pana la 16), baietii care lucreaza la negru stiu asta si isi desfasoara activitatea fara niciun deranj.