ANL construiește patru sau cinci blocuri pentru locuințe în zona Ion Ionescu de la Brad. Primul, terminat la începutul anului 2021, este destinat specialiștilor care lucrează în sănătate.
„Primăria Municipiului Timișoara urmează să preia în administrare locuințele din blocul construit de Agenția Națională de Locuințe și să le repartizeze celor îndreptățiți. În baza criteriilor-cadru stabilite prin hotărâre de guvern, la finalul lunii octombrie, au fost elaborate două proiecte de hotărâre care vor fi supuse la vot în consiliul local. Un proiect prevede aprobarea criteriilor pentru alocarea locuințelor pentru tineri în general, iar celălalt prevede criteriile pentru specialiștii în sănătate”, transmiteau reprezentanții PMT în noiembrie 2021.
Ne aflăm la începutul anului 2022, iar oficialii PMT ne anunță că a venit momentul ca locuințele să fie distribuite. Se actualizează însă și criteriile de repartizare, conform noilor modificări legislative. Marți, 22 februarie, consilierii locali vor supune la vot aceste criterii de eligibilitate.
Persoanele care aplică pentru locuințele destinate tinerilor trebuie să fie majore și să nu depășească vârsta de 35 de ani. Sunt excluse persoanele care dețin o locuință sau a căror familie deține/a deținut o locuință în Timișoara.
Pentru specialiștii din învățământ și sănătate se elimină baremul legat de vârstă. Aceștia pot depune cereri pentru repartizarea unei locuințe pentru tineri, destinate închirierii, și după împlinirea vârstei de 35 de ani.
Cu cât depuneți mai repede cererea, cu atât veți avea șanse mai mari să câștigați.
Criterii
Criteriile cu punctaj ridicat pentru a stabili ordinea pe listă sunt: situația locativă actuală (chiriaș, tolerat în spațiu), suprafața locuibilă deținută, starea civilă, vechimea solicitantului, nivelul de studii, situații locative sau sociale deosebite, venitul mediu.
Situația locativă actuală
- chiriaş în spaţiu din fond locativ privat – 10 puncte
- tolerat în spaţiu – 7 puncte
Suprafaţa locuibilă deţinută (cu chirie, tolerat în spaţiu): – mp/locatar
- mai mare de 15 mp şi până la 18 mp inclusiv – 5 puncte
- mai mare de 12 mp şi până la 15 mp inclusiv – 7 puncte
- 8 mp şi până la 12 mp inclusiv – 9 puncte
- mai mică de 8 mp – 10 puncte
Starea civilă (actuală)
- căsătorit – 10 puncte
- necăsătorit – 8 puncte
Vechimea cererii solicitantului
- până la 1 an – 1 punct
- între 1 şi 2 ani – 3 puncte
- între 2 şi 3 ani – 6 puncte
- între 3 şi 4 ani – 9 puncte
- pentru fiecare an peste 4 ani – 4 puncte
Nivelul de studii şi/sau pregătire profesională
- fără studii şi fără pregătire profesională – 5 puncte
- cu şcoală generală, fără pregătire profesională şi/sau cu specializare la locul de muncă – 8 puncte
- cu studii medii, fără pregătire profesională şi/sau cu specializare la locul de muncă – 10 puncte
- cu pregătire profesională, prin studii medii sau profesionale de specialitate şi/sau prin studii superioare de scurtă durată – 13 puncte
- cu studii superioare – 15 puncte
Situaţie locativă sau socială deosebită
- tineri proveniţi din case de ocrotire socială şi care au împlinit 18 ani – 15 puncte
- tineri care au adoptat sau adoptă copii – 10 puncte
- tineri evacuaţi din case naţionalizate – 5 puncte
Venitul mediu net lunar/membru de familie
- mai mic decât salariul minim pe economie – 15 puncte
- între salariul minim pe economie şi salariul mediu net pe economie – 10 puncte
Criteriile cu punctaj scăzut sunt: numărul de persoane în întreținere și starea de sănătate actuală.
La categoria criterii specifice, se alocă 18 puncte medicilor rezidenți prin concurs și 16 puncte pentru rezidenții confirmați prin ordinul ministrului sănătății. Medicii rezidenți sau specialiștii care activează în domenii deficitare în județul nostru vor beneficia în barem de 20 de puncte. Alți tineri specialiști vor primi 15 puncte.
Se aplică aceleași criterii de stabilire a ordinii pe liste, iar punctaj suplimentar se acordă în funcție de nivelul de specializare.
În blocul cu șase etaje destinat medicilor se află 30 de apartamente, 16 cu două camere și 14 cu o cameră. În următorii ani urmează să fie construite în zonă și alte blocuri, pentru tineri.
Trimite articolul
XSi sa fie USR-isti …asta at-i uitat sa specificati
-
Tu ai uitat sa treci pe la scoala. Na, nu suntem toti perfecti. Nu sunt fan usr, don’t get me wrong.
-
A ha haaaa !!!!da da …
-
tibi analfabetu’, iar te-ai materializat
Cea mai mare tampenie si nesimtire asta cu blocurile anl, plus o mare discriminare. Deja oricum bugetarii au salarii mult mai mari decat sectorul privat. Nu mai zicem de medici carora le-au crescut salariile de numai judecatorii mai au asemenea sume. Exact lor le mai dam un plocon cu blocurile anl. Ce mai urmeaza? Sa aiba prioritate si la rand. Daca e undeva o coada, bugetarii sa fie lasati in fata.
In loc sa se investeasca in spitale, ca arata ca niste lagare de concentrare…bagam fara numar bani in medici pe obositul pretext ca pleaca. E plin de ei si an de an ies altii. Nu e nici un pericol. Castiga deja cat in orice alta tara cu care sa ne putem, totusi, compara.
-
Da, discriminatoriu si inutil!!! Poate doar o sursa de coruptie in plus…
da clar cu carnet de partid
numai cu primaria Timisoara sa nu ai de-a face…trec ani buni pana ei sa se gandeasca sa aplice Legea…vezi situatia terenurilor pt tineri, care din 2016 inceputa procedura, abia la inceput de 2022 s-au atribuit terenurile, iar in tot acest timo primaria nici macar drumurile nu le-a amanejat, ce sa mai vorbim de utilitati…vai de administratia Timisoarei
Exact ai dreptate Tibi majoritate celor din lista au legaturi cu USR sau se invart in cercurile lor .
Trebuie dezinfectată bine primăria de când cu covidul. Propun napalm și fosfor alb – și la o adică poate fi făcută dezinfecția cu personalul care a contribuit la furtul a 700 de zile din viața noastră și transformarea populației în cobai.
Pe ca
Medicii cu salarii de mii de euro , fara sa aiba limita de varsta , au dreptul sa ceara apartamente cu chirie subventionata ??? Mai suportam mult asa ceva ? Mizeria asta cat va mai continua ???
Trebuie o mica schimbare.
Locuintele sa NU poata fi cumparate candva de catre cine sta in ele. Si s-a rezolövat chestia cu locuinte ANL. Sa fie eliminata aceasta facilitate. Si in alte tari sunt locuinte ANL Se da locuinta ANL la cine e nevoias, criteriile sunt cam la fel dar locuinta nu o poti cumpara. Plus ca trebuie sa dai raportul anual daca indeplinesti conditiile. Are familia venituri peste limmita, se mareste chiria ca ajungi sa platesti mai mult ca la privat. Ai familie mai mica, ca ti-au plecatcopii dincasa, iar ajugi sa platesti mai mult ca ai prea multi metrii patrati pe persoana.
Si s-a rezolvat automat. Ca acuma toti se baga la ANL ca dupa cativa ani o cumpara la pret de nimica. Daca ar taia acest privilegiu sau acest drept s-ar rezolva din start inghesuiala la acestelocuinte.