Șantierul de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” a fost deschis în prima jumătate a anului 2014, în timpul fostei administrații. Primarul Nicolae Robu susținea atunci că dacă totul decurge conform planului, lucrările ar trebui finalizate în doi ani. Investiția se ridica la peste 40 de milioane de lei.
Vineri, 18 februarie, la mai bine de opt ani de când s-a dat startul extinderii Corpului B al spitalului, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a vizitat șantierul de pe strada Doctor Iosif Nemoianu nr. 2.
Acesta a explicat că unul dintre motivele pentru care execuția proiectului a stagnat în ultimii doi ani este licitația în desfășurare a unor lucrări adiționale, în valoare de 7 milioane de lei. Odată rezolvată lista de lucrări suplimentare, investiția va putea fi închisă.
„Și noi, și constructorul ne propunem ca anul acesta, pe undeva prin vară-toamnă, să închidem toate lucrările acestea suplimentare și să pregătim cererea de finanțare pentru dotări”, a declarat viceprimarul.
Exteriorul clădirii este finalizat, de la fundație și până la acoperiș. În momentul de față se lucrează la etajele superioare, urmând ca tavanele să fie închise și pereții zugrăviți.
Cum va arăta noua clădire
- La demisol: spatiile pentru prosectură, spațiile farmaciei, spaţii de depozitare, spaţiu pentru postul trafo.
- La parter: Unitate de Primire Urgenţe, acces principal în spital, secţie de Radiologie, Serviciului (laboratorul) de roentgendiagnostic.
- La etajul 1 se amplasează policlinica şi laboratoarele de analize. Tot la acest nivel se creează legătura cu saloanele din corpul de clădire existent, printr-o pasarelă pe structură ușoară, vitrata pe ambele părți.
- La etajul 2: blocul operator şi spațiile de terapie intensivă ATI.
- La etajul 3: saloanele de ortopedie cu toate spațiile adiacente acestora.
- La etajul 4: saloanele de chirurgie cu toate spaţiile adiacente acestora.
- La etajul 5: saloanele de prematuri cu toate spaţiile adiacente acestora.
- La etajul 6: saloane pentru mame, vestiare pentru personal, săli de cursuri.
Urmează ca Primăria Timișoara să depună cererea de finanțare pentru dotările necesare spitalului. Finanțarea se va face prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde construcția se află pe lista scurtă, alături de dotările pentru noua maternitate. Dotarea Corpului B ar putea dura până în 2023-2024.
„În acest moment suntem pe o poziție bună pe lista de finanțare pentru dotări (13 din 25). Acestea vor putea începe odată cu finalizarea corpului de clădire și vor avea un cost destul ridicat. Anul trecut, când a fost în vizită fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, ne-a asigurat că ne va sprijini și a obținut includerea acestor dotări în PNRR”, transmite Ruben Lațcău.
În propunerea de buget făcută pentru 2022, aflată în consultare publică, ar urma să fie alocați 12 milioane de lei pentru extinderea noului corp al Spitalului pentru Copii „Louis Țurcanu”.
O problemă care va îngreuna finalizarea structurală a construcției este dată de șantierul deschis pentru cantina spitalului. Reprezentanții primăriei și ai spitalului spun că au realizat o nou expertiză, în urma căreia s-a ajuns la concluzia că lucrările de reabilitare prevăzute în obiectul inițial de investiții sunt ineficiente. Lipsește fundația pentru corpul de clădire.
Propunerea instituției administrative este demolarea clădirii și construirea uneia noi. Aceștia își argumentează propunerea făcută către Consiliul Local ca fiind una de dorit din punct de vedere financiar, spunând că noul proiect ar avea costuri mai mici decât continuarea actualei proceduri.
„Din păcate, proiectul nu a fost foarte bine întocmit, nici expertiza. Sunt niște probleme structurale pe corpul acesta de clădire. Există o tasare în spatele cantinei, unde pământul s-a lăsat aproape jumătate de metru. Sunt niște crăpături uriașe în perete. Propunerea pe care noi o să o avem pentru Consiliul Local, bazată pe expertiză, este să renunțăm la acest proiect, să demolăm bucata aceasta de cantină în întregime și să regândim toată această curte interioară”, a explicat Lațcău.
Această revizuire de plan ar însemna încă 3 ani de șantier în curtea spitalului.
foto: Tion
Trimite articolul
Xdin poza arata a lucrare ieftina care deja rugineste …si pare a mai fi mult de lucru. Multi bani sifonati as tinde sa cred.La preturile de azi nu mai pare asa mult dar la vremea licitatiei au fost multi!
Parcarile pentru parintii veniti cu copii, pentru medici, asistente, unde sunt? Ati inghesuit cladiri in centru fara nici o logica. Nici salvarile nu pot patrunde. Stau dupa tramvaiele oprite in statie.