Din septembrie 2019 se lucrează, teoretic, la noul campus al Liceului „Nikolaus Lenau”. Atunci a fost semnat ordinul de începere pentru construcția celor patru clădiri care sunt ridicate de la zero în zona Popa Șapcă – Oituz. De lucrări se ocupă asocierea Constructim, Dinu Instal, Ila Vorhaben și Alex-Dia Construct.
Valoarea contractului s-a modificat de mai multe ori
Primăria Timișoara a semnat patru acte adiționale la contractul inițial. În 3 septembrie 2021, PMT a modificat valoarea contractului de la 59,4 milioane de lei cu TVA la 60,4 milioane de lei cu TVA și a prelungit termenul de execuție cu 346 de zile. În 17 septembrie, valoarea contractului a ajuns la 60,5 milioane de lei. În 14 octombrie s-a făcut ultima modificare, pe baza OG 15/2021. Valoarea investiției se ridică acum la 65 de milioane de lei, cu TVA.
Lucrările, gata în proporție de 40%
Cele patru firme trebuie să ridice, pe o suprafață construită desfășurată de aproximativ 12.000 mp, patru clădiri noi: Corpul A (D+P+3E+4E retras), Corpul B (D+P+3E), Corpul C (P+3E) și Corpul D (D+P înalt), în care vor învăța elevii de la clasa pregătitoare până în clasa a VIII-a inclusiv. Noul campus a fost gândit cu 48 de săli de clasă, laboratoare de fizică, biologie, chimie și informatică, sală de sport, bibliotecă în limba germană și bibliotecă digitală, cu un cabinet medical și multe alte spații administrative. Clădirea, compusă din patru corpuri, va avea 4 etaje și un demisol, iar între corpuri va exista o curte interioară.
Dacă la începutul lunii decembrie 2021, lucrările erau gata în proporție de cca. 30%, acum au ajuns la 40%. În acest an se va lucra la finalizarea structurii, apoi la finisajele exterioare. Problema este că, inițial, lucrările ar fi trebuit să fie gata în 24 de luni, dar au trecut deja 29.
„Lucrările au fost sistate la puțin timp după ce a început execuția pentru că în contractul inițial nu au fost trecute descărcările arheologice. Șantierul pentru infrastructura școlară a fost astfel sistat un an și jumătate. Vestigiile arheologice vor fi puse în valoare. Am primit și aviz de la Comisia de Monumente”, a spus viceprimarul Ruben Lațcău, aflat în vizită pe șantier.
Dacă lucrurile vor merge conform planului, ceea ce nu s-a întâmplat până acum, toți elevii de la Nikolaus Lenau ar putea începe școala în 2023 în noul campus. Totuși, din cauza ultimelor evenimente din regiune, nu se știe dacă acest termen va putea fi respectat întru totul.
Vom avea încălzire în pardoseală. În partea de jos, aceasta a fost deja finalizată. A început și partea de compartimentări interioare. Anul acesta vrem să fie finalizată izolarea clădirii. Ne-am propus și noi, și antreprenorii ca vara viitoare clădirea să fie finalizată și să putem începe în septembrie 2023 școala aici. Nu știu dacă acest target fix va putea fi respectat în întregime din cauza crizei în domeniul construcțiilor și a evenimentelor care au loc în euroregiune. În mare, cred că vom putea reuși să finalizăm clădirea anul acesta și în 2023 să terminăm partea de compartimentare”, a mai spus viceprimarul.
În vară, în zonă ar urma să fie deschis un șantier care să lege strada Popa Șapcă de Calea Alexandru Ioan Cuza, conform unui nou PUZ.
„Acest campus școlar este una din investițiile majore ale orașului Timișoara și se află într-o zonă care va vedea schimbări majore în următorii ani. Din această vară, vom începe un șantier pentru a lega strada Popa Șapcă de Calea Alexandru Ioan Cuza, avem în lucru un Plan Urbanistic Zonal care să permită construirea unei parcări de mari dimensiuni, multi-etajate. De asemenea, Universitatea de Vest are un șantier în zonă și, tot aici, va fi realizată și o haltă pentru viitoarea rețea metropolitană de trenuri, pe unde va trece un culoar pietonal care să lege Iulius Town de cartierul Cetate”, mai spune viceprimarul Lațcău.
foto: Tion
Trimite articolul
XAr fi o minune ca sa se poata identifica o lucrare efectuata de Constructim care se realizeaza in termen si fara costuri suplimentare, asta ca sa nu mai vorbim de calitatea lucrarilor.
-
Sigur Constructimul se va mai opri de cate ori e nevoie pentru a dubla pretul initial. Asta e modul lor de operare.
“Campus” este denumirea în limba engleza. In româneste se zice “camin”. Propun sa vorbim româneste.
-
Parc universitar