Despre reabilitarea și transformarea spațiului din Cetate – care datează din anii 1700 – se discută de mai mult timp. Acesta urmează să servească drept galerie de artă și să găzduiască lunar câteva evenimente, inclusiv ateliere. Ultima utilizare a clădirii a fost aceea de spațiu comercial. Ea se află în administrarea Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Timișoara, însă cum nu a mai fost folosită, a ajuns în paragină.
2020
În vara anului 2020, reprezentanții primăriei și-au amintit că spațiul în care pe vremuri se vindeau pânze, pensule și vopsele este al municipalității, așa că au decis să îl transforme în galerie de artă. Încă de atunci, clădirea care a mai rămas din zidul vechii cetăți era invadată de gunoaie și buruieni, servind totodată drept adăpost pentru oamenii străzii.
Sanda Greblă, aflată la conducerea Serviciul Unitate de Implementare Proiecte de Infrastructură pentru Cultură (SUIPIC), a venit cu ideea transformării ruinei într-un spațiu cultural – transformare gândită inițial pentru a face parte din „aprobarea candidaturii Municipiului Timișoara la acțiunea Uniunii Europene «Capitală Europeană a Culturii»”.
Consilierii locali au votat atunci proiectul privind „aprobarea funcționalității de galerie de artă a imobilului situat în Timișoara, Calea Aradului, identificat prin CF 434255-C1”, iar în octombrie 2020 a fost demarată licitația pentru „servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție DALI+PT Reabilitare galerie de artă”. Doar proiectarea ar fi fost cca. 23.000 de euro, condiții în care Dominic Fritz a spus că la momentul respectiv transformarea nu este o prioritate, așa că licitația a fost anulată.
2021
La începutul anului 2021, spațiul a revenit în atenția publică. Reprezentanții primăriei au transmis că vor să ia bani de la Institutul Național al Patrimoniului pentru proiect, contribuția primăriei urmând să fie de 10%.
„Imobilul, cu o suprafață construită la sol de 213 mp, a fost solicitat de către comunitate să fie reabilitat și astfel redat circuitului socio-cultural. (…) Se propun lucrări de reparații și consolidare, pentru punerea în siguranță a imobilului”, se arăta în caietul de sarcini.
În 5 februarie, administrația Fritz a publicat anunțul de încredințare directă în SEAP, suma pusă la bătaie pentru serviciile de proiectare fiind de 113.778 lei cu tot cu TVA. În 13 februarie, reprezentanții PMT au anunțat că procedura a fost finalizată, iar lucrarea a fost atribuită către SC Novartis SRL, la puțin peste 88.000 de lei (cca. 18.000 de euro).
Contractul de atribuire a fost semnat cu biroul de arhitectură Novartis din Oradea în luna mai. Documentația trebuia să ajungă la primărie în 150 de zile, iar expertiza tehnică a clădirii în primele 30 de zile de la semnarea ordinului de începere.
Planurile erau ca finanțarea să se realizeze cu ajutorul Institutului Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice – Subprogramul 2, Proiectare (elaborarea documentațiilor tehnice pentru intervenții asupra monumentelor istorice). S-ar fi putut obține cel mult 140.000 de lei, însă proiectul – pentru „Reabilitare Galerie de Artă – Fragment Fortificație Timișoara – Faze DALI, DTAC, PTE, DDE” – a fost respins. A obținut doar 64,6 puncte din totalul de 100 posibile (ultimul proiect intrat la finanțare a avut 75 de puncte).
2022
În iulie 2022, consilierii locali au votat „aprobarea documentației tehnico-economice-faza D.A.L.I., pentru obiectivul «DALI+PT Reabilitare Galeria de Artă», Calea Alexandru Ioan Cuza, nr. 2, Timișoara, Timiș”.
Investiția constă în reabilitarea spațiului și redarea lui în circuitul galeriilor de artă din oraș. După reabilitare, reprezentanții Primăriei Timișoara preconizează că acolo vor avea loc patru evenimente lunare și că aproximativ 2.400 de persoane vor trece anual pragul galeriei. Lucrările nu vor fi însă gata pentru TM2023.
Galeria de artă, care se întinde pe o suprafață de 213 mp, va fi reparată și consolidată. Pereții de cărămidă vor fi păstrați, iar pentru reabilitare se vor folosi lemn și piatră. Spațiul va beneficia de iluminat ambiental și artistic, dar și de dotări interioare pentru funcțiunea muzeală. Va avea sistem de supraveghere video și va fi accesibil inclusiv persoanelor cu dizabilități. Instalația sanitară și cea termică vor fi refăcute. Zona verde va fi reamenajată.
Urmează ca, în viitorul apropiat, primăria să emită autorizația de construire, după depunerea documentației tehnice solicitate în certificatul de urbanism. După aceea, municipalitatea va lansa o licitație pentru găsirea unei firme interesate de aceste lucrări.
Valoarea totală estimată a reabilitării și punerii în valoare a galeriei este de 1,6 milioane de lei, cu TVA inclus.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
A treia licitație anulată de primarul Fritz: galeria de artă dorită de Sanda Greblă
Bucata de bastion din Mărăști va fi totuși galerie de artă. Primăria vrea bani de la București
FOTO. Timișoara va avea o nouă galerie de artă, dar nu va fi gata pentru TM2023
Citiți principiile noastre de moderare aici!