La ultima ședință a Consiliului Local, s-a dat undă verde pentru realizarea unei păduri urbane miniaturale la Timișoara. Astfel, Primăria Municipiului Timișoara a disponibilizat, pentru împădurire/plantare, un teren de 1.300 mp aflat în Piața Petru Maior.
Marți, 29 martie, primarul Dominic Fritz a participat la plantarea primilor arbori.
„Zilele astea amenajăm la Timișoara prima micro-pădure urbană cu ajutorul comunității. Este situată în Piața Petru Maior, din zona Dorobanților, unde exista o amenajare modestă a spațiului verde. Verile următoare vor fi mult mai respirabile pentru cei care locuiesc în zonă, pentru că acum sunt plantați aici 2.000 de puieți și plante din specii autohtone, neinvazive, care vor contribui masiv la îmbunătățirea aerului în zonă și la reducerea prafului și a noxelor”, a transmis edilul.
Terenul împădurit este înregistrat ca spațiu verde în Cadastrul Verde al Municipiului Timișoara, existând 7 arbori, 5 bănci și 3 coșuri de gunoi.
Suprafața în cauză va fi împădurită cu specii de arbori autohtoni, care au o creștere rapidă și densitate mare. Utilitatea unei astfel de micro-păduri, pe lângă valoarea estetică, este contribuția semnificativă la îmbunătățirea condițiilor climatice ale orașului de pe Bega.
Beneficiile ecologice și sociale ale unei păduri urbane miniaturale sunt numeroase: retenția prafului și noxelor din aer; aport de oxigen; fixarea carbonului din atmosferă într-un ritm rapid; amprenta de carbon zero pentru îngrijire; reducerea poluării fonice; valoare estetică.
Terenul din Piața Petru Maior este mărginit de o arteră de circulație foarte solicitantă, care generează poluare atmosferică și fonică, fiind binevenit un astfel de spațiu verde.
„Prin împădurirea terenului se va realiza o barieră fonică, o perdea, ce va reține poluarea atmosferică, crescând confortul locatarilor din zonă”, informează reprezentanții primăriei.
Pădurea urbană miniaturală este un concept dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki și necesită costuri reduse de întreținere.
„Datorită tehnicilor speciale folosite la înființarea ei, suprafața de pădure se va dezvolta autonom. Singurele lucrări de întreținere necesare vor fi 2-3 udări pe timpul verii, care pot fi suplimentate până la 10 udări în cazul unei veri secetoase. Activitățile de întreținere (udare, cosirea ierbii dintre arborii plantați etc.) vor fi asigurate de Primăria Municipiului Timișoara, prin societatea prestatoare de servicii de întreținere spații verzi SC Rogera Prest Com SRL”, informează reprezentanții PMT.
De asemenea, pentru amenajarea unui astfel de spațiu verde sunt folosite materiale recuperate de pe alte șantiere: aleea care traversează parcul este construită din traverse de lemn recuperate de la liniile vechi de tramvai.
„La Timișoara, această amenajare a fost posibilă în urma unui parteneriat între Primărie, Propark – Fundația pentru Arii Protejate, Banca Transilvania și câțiva zeci de voluntari. Le mulțumesc că împreună facem Timișoara verde”, mai spune Fritz.
Trimite articolul
XNiste puieti mai mici nu au gasit? umbra vor face peste 15 ani… daca, speram, ca se vor prinde toti… ceva arbori de vreo 5-7 ani nu putem planta? doamne…numai exercitii de imagine la Fritz
-
Pai daca erau mai mari,si groapa sapata trebuia sa fie mai mare.Si atunci,frit……..trebuia sa munceasca mai mult(sper ca nu a sapat doua gropi).O groapa era suficienta ca deja a ingropat orasul.
-
Silvicultorule, vreai sa vezi niste platani ornamentali, plantati pe vremea lui Ciuhandu, pe calea Aradului? Arata exact ca asti, dupa 15 ani. Daca sunt tei, salcii, platani (dar nu ornamentali) sau alte specii, cresc repede, in 6 ani fac umbra, deja.
Parca mai bine mergeau niste palmieri.
-
Hahaha, best comment level 5000!
Se planteaza 2000 de puieti pe o suprafata de 1300mp? Adica 1 pom are diponibil mai putin de 1mp? Si aici vorbim de o padure, nu de un gard viu.
Un porumbel tot i-a scapat primarului legat de noxe. Denumiti si oxizii de azot, aceste substante se neutralizeaza cu ajutorul radiatiei ultraviolete rezultand ozon sau a picaturilor de apa ducand la formarea acidului nitric, care se infiltreaza in sol. Asta nu are nicio legatura cu vegetatia care nu va duce la reducerea noxelor, in cea mai mare parte datorate traficului din zona respectiva.
-
Oare in cit timp au plantat cei 2000(2 mii,DOUA MII-pe intelesul tuturor)?Incercati sa numarati pina la 2000 sa vedeti cit timp va ia,dar sa mai faceti si gropi !
Nu vine si in Steaua ?
Partidul lui Fritz este in cadere libera.Referirea este la partidul lui Merkel si al Ursulei
La cat mai multe paduri dinastea ca ploua cu nisip din Sahara, peste 100 de ani o sa fim desert si savana(ceea ce deja cred ca santem-o savana africana prin Europa)
Ma uit la comentarii si constat cat sunt de romani antecomentatorii. Daca nu se face, de ce nu se face, daca se face, de ce se face. Toti au idei, toti au solutii, dar unul nu a pus mana pana acum sa faca, doar stau pe margine si chibiteaza
-
E vorba sa faci bine ce faci! Dar tu ești român 100% că te mulțumești cu minciuni și praf in ochi!
-
Dupa cum spuneam; tu ce ai facut, in afara de a latra ca nimic nu e bine? Ai pus vreodata mana sa plantezi un copac, sa strangi gunoaie, sa faci ceva? E usor sa comentezi ca nimic nu e bine, atunci cand nu faci niciodata nimic pentru a schimba lucrurile.
-
-
Daca ai plantat tu macar 50 de arbori, atunci poate ar avea rost comentariul tau.
Nu trebuie udați? Serios?
Botanica de clasa 6, pentru fotosinteza e nevoie de lumina, CO2 și… APA. Fără apa o planta nu crește.
Cine e femeia aia in verde ? Cum o pot cunoaste?
Fritz, vii sa plantezi copaci incaltat in pantofi ??? Ca in Germania, nu alta. Cred ca orice om normal venea incaltat adecvat.
a iesit pacaliciul asta din birou…un incapabil fara pereche care il face pe Robu un top performer prin comparatie…
Sunt aici in zona copacii sunt prea mici si multi deja au disparut, poate unii au fost furati, unii s-au uscat… Plus toata zona trebuia inconjurata cel putin cu niste pietre sau ceva. Prost s-a plantat oricum. In Primul Rand trebuie copaci mult mai mari sa fie mai inalti decat un om. Era bine si daca se planta gard viu in jurul minipaduricii. prost plantat si oricine din zona se price mai bine problema e ca oamenii sunt puturosi si nu vin ei cu copaci mai mari sa ii puna acolo in minipadurice. pacat. poate se trezesc lenesii din zona