Ziua Minorităților, un eveniment ajuns la ediția cu numărul XI, a adus împreună germani, maghiari, sârbi, ucraineni bulgari și evrei, demonstrând că Timișoara este un model de coexistență armonioasă.
Parada costumelor populare a pornit din Piața Unirii, unde fiecare comunitate și-a etalat cu mândrie portul tradițional.
„Această paradă reprezintă mai mult decât o simplă festivitate – este un omagiu adus multiculturalității care face Timișoara un loc unic în România. Tradițiile fiecărei comunități sunt parte din moștenirea noastră comună și trebuie să le prețuim”, au transmis organizatorii, cei de la Casa de Cultură Timișoara.
De la 17:30, pe scena mare din Parcul Rozelor a început și un spectacol folcloric. La acesta iau parte Ansamblul „Kruna” din Sânmartinul Sârbesc, grupul „Die Lustigen Lenauschüler“, al Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” Timișoara, Ansamblul „Vergissmeinnicht” din Buziaș, grupul „Banater Kranz”, al Forumului Democrat al Germanilor din Timișoara, Ansamblul bulgăresc „Slavjak”, ansamblul „Zoloti Druzii” din Știuca și grupul vocal-instrumental „Trio Hrin”, ale Filialei Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, Ansamblul „Eszterlánc”, Ansamblul „Kèkibolya” din Sânnicolau Mare, Ansamblul „Lulughi Shukar” și Corul „Shalom”.
Invitații speciali sunt tenorul Ștefan von Korch și acordeonistul Elvis Buruiană.
Cei care nu au reușit să participe sâmbătă mai au ocazia să se bucure de evenimentele dedicate multiculturalității și tradițiilor duminică, 6 octombrie, când Ruga Timișoarei va continua sărbătoarea în Parcul Rozelor, începând cu ora 12:30.
Tot duminică, între orele 12 și 16, se vor putea face „plimbări muzicale” cu vaporetto, cu plecare din stația de la Catedrală.
Vă reamintim, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, Ziua Minorităților, programată inițial pentru luna septembrie, a avut loc abia acum.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!