Mai multe imagini cu dezastrul din Parcul Rozelor au fost făcute publice de deputatul de Timiș Marian Cucșa, pe Facebook. Fotografiile publicate marți nu au nevoie de prea multe comentarii, iar reprezentanții primăriei au venit miercuri cu explicații.
„Conducerea Primăriei Municipiului Timișoara a solicitat S.C. Horticultura să remedieze de urgență mai multe probleme constatate în Parcul Rozelor, parcul aflându-se în administrarea acestei societăți. Parcul Rozelor trebuie să fie, din nou, un motiv de mândrie și bucurie pentru timișoreni. În baza rapoartelor redactate în urma vizitelor în teren efectuate de inspectorii Primăriei Timișoara, conducerea instituției a purtat, miercuri, mai multe discuții atât cu reprezentanții Direcției de Mediu, cât și cu cei ai S.C. Horticultura S.A. În urma acestora, a fost dispusă remedierea de urgență a problemelor constatate, cauzate de o varietate de factori”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Timișoara.
De ce e uscat gardul viu
Reprezentanții instituției de pe C.D. Loga spun că cei de Horticultura „au informat conducerea primăriei că gardul viu a fost atacat recent de dăunători și că, în urma tratamentelor efectuate în ultimele zile, acesta este acum în refacere”.
„De asemenea, având în vedere temperaturile ridicate anunțate în perioada următoare, reprezentanții Horticultura s-au angajat să ude mai des plantele din Parcul Rozelor. În următoarele două zile se vor efectua în parc și acțiuni de plivire a buruienilor care au apărut în ultimele zile”, mai informează PMT.
Despre Parcul Rozelor se pot spune multe, iar în ultimii ani a fost folosit în special pentru festivaluri de gastronomie sau de muzică. A fost înființat în anul 1891, cu aranjamente florale gândite de grădinarii celebri ai orașului: Wilhelm Muhle, Beno Agatsy și Franz Niemetz. A fost redesenat 30 de ani mai târziu în stil englezesc, cu rondouri de trandafiri și baldachine, de către Arpad Muhle, fiul lui Wilhelm Muhle, și Mihai Demetrovici, șef al serviciului de horticultură la acea vreme.
Avea peste 1.200 de soiuri de trandafiri și a purtat și numele de Rosarium, între cele două războaie mondiale, atunci când a fost construit și teatrul de vară. Distrus în război, a fost refăcut din nou, iar în perioada 2011-2012 a trecut printr-o altă amenajare, cea mai recentă. Primăria a investit atunci peste 5 milioane de lei, majoritatea bani europeni. A fost redeschis înainte de alegerile locale de 2012, iar mai-marii din primărie se lăudau cu 9.000 de trandafiri plantați și aproape 500 de arbori, mobilier urban nou și alei pietonale refăcute.
Controale și pentru ambrozie
Totodată, Direcția Relaționare-Comunicare din cadrul PMT ne anunță că s-au luat deja măsuri pentru combaterea ambroziei și a altor plante alergene.
„Pe terenurile care sunt în domeniul public se face cosire în mod periodic, iar pentru terenurile proprietate privată, Direcția Poliția Locală a identificat și transmis primăriei o listă cu 330 de terenuri care ar putea fi infestate cu ambrozie. Primăria a trimis somații proprietarilor, iar în perioada 1-15 iulie se vor face verificări de către Direcția Poliția Locală la fața locului pentru fiecare teren, pentru a se constata dacă s-au luat măsurile necesare de către proprietari. Proprietarii care nu s-au conformat, vor primi un avertisment, urmat de sancționarea cu amendă. Cuantumul amenzii este între 1000-5000 de lei pentru persoane fizice și între 10.000-20.000 de lei pentru persoane juridice”, transmit cei din primărie.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Parcul Rozelor, o junglă urbană cu trandafiri. Imaginile nepăsării, la doi pași de primărie
Trimite articolul
Xs-a inspirat de la omologul dansului userist camuflat de la bucuresti
-
Voi care doar va băgați în seama deși NU ați trecut în ultimele luni prin zonă: ia MERGEȚI PRIN PARCUL COPIILOR, sa vedeți IARBA Uscata, chiar DISTRUSĂ în mare parte. De ce? Cică le este instalația de udare stricată. De anul trecut!! 🤣 Eficiență șefilor de la Horticultură!! DEMISIA BĂĂÂ NENOROCIȚILOR!!
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) mai zi ceva acuma, aici nu iti trebuie 7 mandate ca sa te ocupi de spatiile verzi din oras. Se vede incompetenta administratiei Fritz, sau asteptam sa faca robotii dup ce digitalizam tot ,usr?
Prea stimati Timisoreni
Primaria Timisoara a facut deja “STRATEGIA”pentru parcul rozelor dar se asteapta angajarea “GRADINARULUI SEF”din partea USR ului si situatia va fii remediata pina la toamna cand vegetatia se va usca.Ca afurisitul asta de parc era o placere pe scena a urcat si LEPA dar Herr Fritz Donimic nu a cunoscut aceste timpuri de glorie a acestui parc.Sau teorirea “GREAUA MOSTENIRE”sau Primaria nu are bani
-
Respect vointa timisorenilor.Ei nu au nevoie de primar timisorean care sa cunoasca orasul.
Daca parcul este in grija Horticultura, de ce a trebuit sa se sesizez primaria? de ce nu s-a autosesizat Horticultura? nu lucreaza decat daca sunt trasi de maneca? tare revoltat era directorul ca vor sa il scoata pe tusa, la “valoarea” lui.
Da, de gasit scuze suntem buni. “În următoarele două zile se vor efectua în parc și acțiuni de plivire a buruienilor”… Dar pana acum ce pastele mamii voastre ati facut? Ati asteptat sa creasca pt a avea ce sa pliviti?!
-
Nu exista bunavointa, oamenii sau impartit in tabere si sunt mai preocupati sa sio traga unii altora decat binele orasului, orasul se va bloca din ce in ce mai mult din cauza luptelor interne dintre diverse partide
-
De pe vremea cind banditul de Ciuhandu era la Primaria Tm s-au aciuit tiganii in toata zona Parcului Rozelor. Atunci a facut avere mare Ciuhadu si a facut burta mare. Totul se naruie. De cind a fost nemernicul ala de Ciuhab tiganii s-au reprodus enorm si au invadat zona centrala. Daca acum arata oribil Parcul Rozelor este din cauza unui Ciuhab.
-
Mergeți și filmati în PARCUL COPIILOR. SA VEZI DEZASTRU ACOLO… IARBA NEUDATA DE PESTE UN AN DE ZILE. CU BEGA LA NICI 10metri distanță. NEPĂSARE TOTALA pe banii nostri
Stati linistitti…ma ocup la iarna
Este dureros sa vezi cum se degradeaza orasul de la o zi la alta.
-
Lucrurile sunt amestecate, uratul sta alaturi de frumos, bunul de rau, lucruri bune alaturi de lucruri rele,bulibaseala romaneasca ,fara otara de organizare germana o sa fie greu cand trebuie sa administrezi un oras si nu un satuc cu cateva case 🙂
-
asta e planu. studiaza miscarea bauhaus
nu sunt bani..cum ar zice Dl Samuel doNIMIC
-
Sunt dar pentru betoane, asfalt, borduri de juma de metru, nu ne duce capul mai mult, spatiu verde unde sa se joace copiii, copaci pentru racoare, aer curat, umbra, astea nu costa multi bani, plimbatul de hartii, studiile, … costa mai mult
si celebrele ghivece de pe pod sunt…goale. Ar trebui aruncate in Bega si terminata tigania de pe podul respectiv.
-
Atat a putut Robu, chivece de flori, palmieri, in loc de o padure, producem astfel de ciudatenii si apoi: NU VA ATINGETI DE FLORI ;), or sa fie 50 de grade la umbra, ne-ar fi prins bine o padure in mijlocul orasului
-
Se spune “ghivece”. Chiveci imi pare rau sa iti spun, nu exista in dex. In rest sunt de acord :))
-
Am folosit smartphoneul si am tastat gresit, ideea e importanta, nu ghiveciul in sine. Ne pierdem in amanunte in loc sa ne concentram pe lucrurile importante pentru ca atat putem deocamdata
-
-
Ar trebuii atribuit tot parcul unui investitor strategic care sa construiasca P+12 iar comisionul impartit dupa algoritm…Cine nu e de acord e comunist sau nostalgic
Nu e clar de ce faceti istoricul gradinarilor celebri, toti cu nume respectabile si straine, desigur, precum si stilul copiat candva de catre designul parcului?! E deja stabilit ca local nu se poate face nimic, inventa nimic, acum am ajuns la “nu se poate nici macar pastra ceva copiat altadata” pe vremea unuia sau altuia dintre imperii. Totusi, primarul actual este de import, adica se aseaza in lista celebrilor din alte vremuri, din acest punct de vedere… atunci ce incurca, inca, buna desfasurare a intretinerii urbei, la care cand te gandesti cum era pe vremea imparatesei, mai ca auzi si muzica clasica in fundal?! Poate aceste animale locale pe doua picioare, oamenii? Sa plecam? Vin altii, de import, pentru muncile de jos? Ca, desi multi nu sunt interesati de istoria de acum sute de ani, ii obligati sa se raporteze la ea, frecand-o incontinuu ori direct, ori prin apropouri. Parca au fost revolutii si evolutii pentru ca omenirea sa depaseasca alte epoci, care aveau din plin relele lor. Acuma se ofteaza nostalgic dupa acele vremuri, romantat, ca la pension… asta in timp ce se induce ideea rusinii de identitate, ca de ce nu ne tragem din os nobil sau mai stiu eu ce. Niste aiureli, complet non moderne. Insa cu nostalgiile astea ii faceti pe atatia ori infatuati, ori scarbiti, ori ajung nationalisti feroce. Chiar nu putem gasi o identitate actuala, moderna si inclusiva, sa lasam istoria cu toate dezastrele si greselile ei in urma? Si sa se dezica de furtisaguri si coruptie lumea, si sa redescopere cum sa faca o treaba buna, de la plivit buruieni la inventat ceva?
-
Asa zic si io, un mol ar da bine acolo, cu vedere spre begheu
Orasul asta nu mai este ca inainte.
Unii zic ca directorul de la Horticultura a fost”un profesionist care si-a facut treaba serios timp de 38 de ani”.
Altii (sau tot aceiasi) zic ca nu ne trebuie Gradinarul Orasului.
Altii zic ca ar trebui udate florile de sub Pasajul Jiul, ca sa aiba soferii la ce se uita in loc sa fie atenti la benzile prea inguste.
Intre timp buruienile cresc iar florile se usuca. Nu sunt specialist, dar ma indoiesc ca ambrozia s-a cuibarit in Parcul Rozelor de cand a venit Fritz la Primarie.
-
Cui ii mai arde de flori, de parcuri…cand se simte amenintat, cand altii vor sai ia postul, altii care nu sunt mai capabili, se incearca inlocuirea oamenilor unei gasti cu altii, cui ii mai sta mintea la Parcul Rozelor, Fritz a gresit, trebuia sai lase pe oameni pe posturile lor si la treaba, asa a starnit un viespar o sa fie greu sa faca treaba pentru cetateni
-
De aia a fost votat, sa dea afara gunoaiele instalate. Rahatul ala uman de la Horticultura a facut doar treaba de mantuiala si escrocherii.
Horticultura acuma neglijeaza intentionat obiectivele de care trebuie sa aibe grija pentru a distruge imaginea lui Fritz.
Afara cu gunoaiele de la Horticultura, de ani de zile doar papa bani de la buget si nu fac nimic.
-
Cine face treaba trebuie sa ramana pe pozitie pentru ca nu avem cu cine sa ii inlocuim, Fritz nu are echipa, nu are oameni capabili, profesionistii costa, iau luat Germania, Franta, Spania, Marea Britanie, numai in Marea Britanie sunt 1 milion de romani, majoritatea profesionisti, prin urmare trebuie sa ne facem treaba cu ce avem, face omul treaba lasal pe pozitie pentru ca nu ai altul mai bun, specialistii costa si majoritatea sau mutat cu vreo 2000 de km mai la vest, satui de bulibaseala de aici
-
-
Eu nu mai intaleg de ce ne trebuie primarie si primar? In viziunea USR istilor. Daca ai zapada suna la firma de dezapezire, daca nu se ridica gunoiu suna la RETIM, daca nu ai caldura suna la colterm. Daca nu se ingrijesc parcurile suna la horticultura…. Da daca primarul este incompetent unde sun? LA USR!? Orasul este intr-o mizerie si intr-un haos total. Trageti o fuga prin Botanic, este la fel de junga, iarba netaiata, copacii netualetati, cosuri de gunoaie distruse. Dar primarul se ocupa cu powerpointuri, studii de fezabilitate si cu angazari pe concurs ale usr istilor cu carnet de membru sau simpatizanti.
-
Primaria ar trebui sa ii coordoneze pe toti astia, ar trebui sa fie interfata dintre cetatenii si cei care presteaza serviciile, cred ca trebuie sa ne bazam din ce in ce mai mult pe noi si sa asteptam din ce in ce mai putin de la primarie, guvern … pur si simplu sunt din ce in ce mai neputinciosi
-
-
Toti niste incompetenti, de la muncitori la primar.
Intrbarea este cine primeste amenda pentru Ambrozia, Primaria sau Horticultura, sau pe astia nimeni nu-i amendeaza?
Gardul viu se reface prin smulgerea a dat omizi în ea
e suficient sa va uitati cat de in bataie de joc is taiati pomii ca sa va lamuriti cu horticola.
Parcul rozelor e asa de 5 ani!!!! E o rusine pe obrazul vechii administratii. Din pacate horticultura e capusata la fel ca toate institutiile primariei. Numai specialisti unul si unul. O sa urle imediat directorul de la horticultura ca da in judecata primaria.
Prin anii ’70,faceau elevii liceelor din zona “munca patriotica” in
” Parcul Rozelor” .Poate e o metoda buna de a invata pe cei tineri ca daca vrei sa fie frumos in jurul tau,trebuie sa faci si tu ceva.