Pasajul din Piața Victoriei are un istoric pe care timișorenii îl cunosc. Pe scurt, pasajul, cu o suprafață utilă de peste 700 de metri pătrați, a fost vândut în anul 2008 de administrația Ciuhandu unei firme pentru 195.000 de euro (la cursul valutar de atunci), plus TVA.
La finele anului 2012, fostul primar Nicolae Robu a răscumpărat acest pasaj, peste care între timp apăruse și faimosul acvariu, dând la schimb terenuri aflate în proprietatea publică a orașului în valoare de aproape 950.000 de euro, plus TVA.
Ulterior, timp de șapte ani, însă, fosta administrație nu a demarat nicio lucrare de întreținere a acestuia sau de modernizare.
Fostul edil își dorea ca pasajul existent în Piața Victoriei să devină un pasaj auto ca la Barcelona. Proiectul nu s-a concretizat în lipsa acordului Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu a județului Timiș deoarece ar fi afectat structura de rezistență a unui imobil emblematic pentru oraș, și anume Opera Națională Română.
În timp, Pasajul din Piața Victoriei s-a deteriorat tot mai mult ajungând în starea pe care o puteți vedea în fotografiile trimise de un cititor.
Foto: cititor Tion
Reprezentanții municipalității spun că situația va fi remediată.
„Încă de anul trecut, actuala administrație a lucrat pentru includerea reabilitării și transformării acestui pasaj în PNRR, în cadrul unui proiect mai amplu de punere în valoare a istoriei Timișoarei: „Traseul Revoluției”. Cu bucurie am aflat anul acesta că Traseul Revoluției este printre puținele proiecte ale României acceptate încă din start în Planul Național de Rezistență și Reziliență (PNRR). Cu sursa de finanțare asigurată, am demarat licitația pentru documentația cerută prin lege, iar la începutul lunii august a fost semnat contractul de proiectare. Cel mai probabil, lucrările la Traseul Revoluției vor începe anul viitor, iar prioritară va fi punerea în valoare a acestui pasaj, la zece ani de când a revenit în patrimoniul public.
Până atunci, chiar anul acesta vom efectua lucrări punctuale de reparații, așa cum am făcut de altfel peste vară în Piața Victoriei, lucrările continuând acum și pe strada Piatra Craiului. Am comandat deja materialele necesare și imediat ce acestea sosesc ne vom pune pe treabă. Ne dorim ca centrul Timișoarei să arate cât mai bine pentru 2023. Însă vă reamintim că împreună cu Ordinul Arhitecților din România, am demarat deja un concurs de proiecte pentru reabilitarea zonei zero a Timișoarei, împreună cu câteva străzi din vecinătate”, au declarat pentru Tion reprezentanții municipalității.
Vă reamintim că la începutul lunii august Primăria Timișoara a semnat contractul cu firma Q-GROUP PROIECT SRL din București pentru întocmirea documentației necesară obiectivului de investiție „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989”. Documentația va include și traseul Revoluției din 1989 în Timișoara.
Pe aceeași temă:
Locurile „fierbinți” din decembrie 1989, reabilitate și incluse în Traseul Revoluției
Afacerea Acvariul nu s-a incheiat: Primaria Timisoara ofera despagubiri pentru pasaj!
Trimite articolul
Xar trebui acoperit si pastrata doar toaleta publica, refacuta, evident
“pasajul”, adica “veceul care pute a pisu”?
Aveti un dar, ce e facut bine sa stricam, sa nu intretinem, ori sa face altceva. Mai stai putin sa vina iarna.
Si mai ziceti ca Robu nu a fost mafiot, deci a acumprata pasajul la 4 ani distanta cu aproape de 5 ori suma la vanzare. Un pasaj care nu facea nimic…
Dar arata bine asa.Asa arata si acum o saptamina,si acum o luna si acum un an si,,,,si,,,,Ne-am obisnuit cu el asa.Asa a ramas pe retina copiilor cind mergeau la gradinita.Aceeasi copii sunt astazi studenti si pasajul arata la fel.Dar daca “reabilitarea” va arata cum arata acum piata din Lipovei modernizata nu mai am emotii.
Am auzit ca este fantana cu pesti? Nu? Aa scuze tot la anu este gata si aceia, in fiecare an exista un an viitor!