Se vorbește de mulți ani despre reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin. Șantierul a fost deschis încă din toamna anului trecut.
Joi, 10 februarie, a avut loc prima vizită pe șantier, la care au fost invitați studenții. Acțiunea face parte din proiectul „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”. Din punct de vedere structural, este într-o condiție foarte bună și vor fi realizate lucrări de reabilitare a finisajelor.
„Încă se prezintă într-o stare foarte bună. Cei care l-au construit în 1912-1914, împreună cu Castelul de Apă din estul orașului – Fabric, l-au construit foarte atent, precis. Cele două sunt aproape identice și asigurau același lucru – presiunea de apă în rețeaua de apă potabilă a orașului și parțial, în rețeaua de apă industrială. Adăpostesc câte două rezervoare – unul pentru apă potabilă și unul pentru apă industrială. (…) A fost util orașului până prin anii 1970 și puțin, când a fost abandonat. (…) Țigla a mai cedat, apa a mai intrat prin beton și a început să se degradeze. O să vedeți singuri că nu este însă în stare așa de gravă”, le-a spus Cornel Farcaș, inginer proiectant, implicat în proiectul de consolidare a structurii Castelului de Apă și coordonatorul turului.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri s-a făcut după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel, contrasemnate de Stan Vidrighin, care era inginer-șef al Timișoarei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Construcția, „puțin dezbrăcată de unele finisaje sau cu săpături în jurul ei”
Pentru Cornel Farcaș, dacă „a numărat corect”, este a 95 oară când urcă cu astfel de grupuri.
„O oră, cât am stat împreună, au putut afla cam ce fel de construcție avem și după au putut s-o și vadă în faza în care este acum, puțin dezbrăcată de unele finisaje sau cu săpături în jurul ei. Au putut mai ales, să se acomodeze cu o construcție specială. (…) Cu siguranță, exercițiul de a veni în vizită de șantier, pe care eu îl practic foarte mult la școală, acomodează, împrietenește studentul, viitorul inginer sau arhitect cu șantierul. În general, profesioniștii se duc spre proiectare, spre cercetare și nu spre execuție. Cei care merg în execuție din facultate, sigur se lovesc de toată problema. Cei care rămân doar proiectanți, rămân cumva în exterior. Nu e în regulă, trebuie să te implici, să fii împreună cu cei care construiesc, să participi la facerea casei”, a spus pentru Tion coordonatorul turului.
Cornel Farcaș spune că, pe interiorul construcției, se vor face doar mici amenajări și „păstrăm originalul, în marea lui parte”. În interior vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere.
„Doar amenajăm două platforme orizontale pentru expo sau alte activități în cele două rezervoare și montăm acest ascensor panoramic care va urca de la cota 0, până la primul planșeu. Se repară finisaje, se fac consolidări. Pe exterior, se amenajează toată curtea, se face un acces mai facil, se amenajează în spate un cort micuț pe partea de birou și grup sanitar și se deschide spre stradă incinta”, ne-a mai spus Cornel Farcaș.
Cum li s-a părut studenților?
Studenții au fost încântați de vizită. Au putut examina de aproape detaliile, iar scările și priveliștea au fost în topul preferințelor.
„Mi-a plăcut foarte mult. Scările în principal. Și structura, că-i tot din beton armat”, ne-a spus Iulia Bolbotină, studentă în anul I la Arhitectură.
„Turul mi s-a părut foarte frumos, am putut să examinăm foarte de aproape fiecare detaliu al turnului, finisajele, etajele și starea în care se află construcția. Priveliștea de la ultimul etaj m-a impresionat. Și scara este foarte frumoasă și impresionantă”, a spus pentru Tion, Răzvan Iliescu, student în anul III la Arhitectură.
„Acest tur mi s-a părut foarte important pentru profesia pe care dorim s-o urmăm, deoarece am putut afla istoria acestui obiectiv, cât și lucrările care trebuie să fie realizate pentru a reuși să facă un spațiu funcțional. Cu siguranță, ar deveni un punct de atracție în Iosefin, mai ales că doresc să realizeze și o cafenea, iar acest lucru atrage foarte multă lume. Și peisajul de sus este un plus, se poate vedea o mare parte din Timișoara”, ne-a povestit Anisia Balaban, studentă în anul I la Arhitectură.
Proiectul are finanțare prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024. Valoarea contractului de execuție este de 7,59 milioane de lei, iar durata lucrărilor este de 15 luni.
Asociația Prin Banat se va ocupa de viitorul centru cultural, care va reanima întregul cartier. Sunt pregătite și alte tururi și vizite de șantier pentru a observa procedurile și tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Se va face și un eveniment de proiecții 3D pe monumentul istoric. Vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere.
Foto: Tion
Pe aceeași temă:
FOTO. Pot începe lucrările la Turnul de Apă din Iosefin. Va fi centru cultural din 2023
FOTO. Stadiul lucrărilor la Turnul de Apă din Iosefin se apropie de 10%
Trimite articolul
XTururi ghidate pentru studenți pe șantierul de la Turnul de Apă din Iosefin.Dragi studenti va invitam sa vizionati in sistem panoramic de sus cum arata orasul Timisoara Și peisajul de sus este un plus, se poate vedea o mare parte din Timișoara”, ne-a povestit Anisia Balaban, studentă în anul I la Arhitectură.in numai 1,5 ani de cand am reusit sa “”FRAIERIM”” locuitori sa ne voteze.In aceasta scurta perioada am reusit sa transformam orasul in halda de gunoi,se poate vedea or unde va uitati,am transformat orasul in frigider de mare capacitate sa nu se strice locuitori,am lasat santiere in paragina cu termene de finalizare cand vor fi gata,am mostenit de la greaua mostenire tramvaiele astea BOZANCAIA pe care nu le putem pune in circulatie ca nu avem stati pentru ele.Am facut numai si numai proiecte magnifice dar nu le prezentam ca ne fura alti ideile noastre sclipitoare.Mai imi trebuie 2 mandate si imi cumpar castelul PELES ca in anul asta am reusit sa imi cumpar numai o VILA MODESTA de 320000 de euro
Cui ii trebuie asa ceva?
Nu-i mi bine sa fie vandut unui investitor, daca chiar merita facut ceva cu el?
Cati angajati si directori vor fi platiti in plus pentru acest “obiectiv”?
Deja la Filarmonica, daca stau toti artistii in sala nu mai sunt locuri pentru spectatori.
Nu se poate ca aparatul; primariei sa creasca in nestire cu angajari pe pile!
-
Se cheama obiectiv turistic. Mare paranoia in multi romani, tot trebuie privatizat, eventual si Piata Unirii o vindem la Cistesti, facem cu intrare.
Doar pt ca pe TINE nu te intereseaza, nu inseamna ca nici pe restul.
La postacul de sus ce da copy paste la acelasi text expirat nici nu ma obosesc sa ii raspund.-
Nu primiti voi banii pentru studii de fezabilitate de la privati cum sunteti abonati la Primaria Timisoara!
De aia si apareti cu postari pentru buzunarul vostru.
-
Pe Bega parca curge Nutella, nu apa… horror!
-
Candva curgea apa cristalina, vedeai fundul raului, pesti… dar daca taiem padurile in amonte… neam de ghiocei… iar tineretul asta amazonian…
Ar trebui facut sa aiba apa calda si caldura : ceva ce Timisoara nu prea are ! Si ar trebui redenumit Turnul cu Apa Calda.
logica de viitor arhitect ”mai ales că doresc să realizeze și o cafenea, iar acest lucru atrage foarte multă lume” zise domnisoara Anisia. Prin asta se caracterizezeaza societatea mioritica de consum a manelistilor si a pitipoancelor. Ce expozitii, evenimente culturale, artistice, sportive asa cum se intampla in cele mai cautate destinatii turistice, la noi cat mai multe birturi in care unii sa taie frunza la caini cateva ore cu o cafeluta ca restul este prea scump :))
Unii se documenteaza in somn altfel nu ar debita asemenea aberatii ”A fost util orașului până prin anii 1970 și puțin” Aloo dna Erika care utilizare a turnului de apa până prin anii 70?! In 1942 era deja scos din exploatare din simplul motiv ca nu mai facea fata consumului de apa a orasului.
In anii 70 consumul era de peste 10 ori mai mare decat la momentul construirii celor doua turnuri dar dupa mintea ingusta a unora incă mai erau utili ”până prin anii 1970 și puțin”. Cand tehnica este cosmetizata si inflorita de ziaristi rezulta doar abureli!
D e ce sa fie dat unor nvestitori? sa il cumpere aia la un pret derizoriu? hai ma ca aasta e piesa originala ce oras mai are asa ceva ? si amenajat cu cafenea si sala de expozitie ? Eu zic ca e primul proiect original concret de calibrul Timisoara CAPTITALA Culturala Europeana!
SUCCES! asa da ! super a puneti in valoare piese dinastea UNICE!
Nu Stiu De Ce se arunca o Multzime de Bani pe tot felul de Studii Aberante de Fezeabilitate Inutile , cind Timisoara Sufera de Lipsa Calduri si sunt o gramada de Santiere neterminate .