Încă de dimineață, elevii de la școli din Timișoara și din împreujurimi, au făcut coadă, luni, la Memorialul Revoluției, pentru a vizita expozițiile și pentru a afla despre evenimentele petrecute cu mult înainte să se nască ei. Tinerii află azi mai mult din poveștile părinților și ale bunicilor despre cele întâmplate pe străzile Timișoarei, când poporul a ieșit în stradă să ceară dreptate.
„Informațiile le iau de la părinți, de la bunici, din experiențele lor. Școala ar putea să facă mult mai mult dar este suficient și atât”, a spun un elev care se pregătea să ducă o coroană de flori la un monument din Timișoara, dedicat Revoluției.
„Simt că societatea actuală nu informează destul de mult despre Revoluție cum ar trebui, nu se axează destul. Mulți copii care sunt cu mine în clasă nu își dau seama de sacrificiile pe care le-au făcut acești oameni, la Revoluție”, a mai punctat un elev de liceu.
Este un efort și pentru dascălii de istorie să aducă în atenția elevilor evenimente care s-au petrecut la Revoluția de la Timișoara. Luni, profesorii au decis să scoată elevii din sălile de clasă și să îi aducă la Memorialul Revoluției, unde li s-a explicat cronologia acelor vremuri. Este important ca aceste evenimente să fie povestite și celor tineri, pentru a nu fi uitate.
„Evenimentele din decembrie 1989 sunt, consider eu, cele mai importante evenimente și, probabil, lecția de istorie pe care ar trebui să marșăm cel mai mult. Fiecare profesor de istorie și fiecare dintre noi trebuie să aducă o îmbogățire a evenimentelor de atunci, să aducă elevilor și tinerilor de astăzi în memorie ceea ce s-a întâmplat atunci, pentru că trebuie să conștientizăm foarte mult ceea ce s-a întâmplat atunci și schimbarea de 180 de grade care a fost atunci”, a spus Aurelian Ovidiu Roib, profesor de istorie la Liceul Auto din Timișoara.
Pentru cei care au fost martori ai evenimentelor de acum 34 de ani, fiecare amintire este vie și plină de încărcătură emoțională. În 18 decembrie, își aduce aminte președintele de la Memorialul Revoluției, a fost vărsare de sânge în rândul celor mai inocenți dintre cetățeni.
„Poate cel mai greu moment din 18 decembrie este, poate bine știți, după-masa, de pe treptele Catedralei, unde un grup de tineri cu lumânări în mâini cântau colinde, strigau și lozinci împotriva lui Ceaușescu, și din păcate, împotriva lor s-a deschis focul. Din nou, au murit oameni tineri, nevinovați, singura lor vină fiind aceea că doreau să termine cu dictatura, că doreau să aibă o viață mai ușoară, libertate, democrație”, și-a adus aminte Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției.
Programul dedicat comemorării evenimentelor de la Revoluția Română din 1989 continuă și în zilele următoare, cu manifestări în spațiul public. Memorialul Revoluției este deschis publicului, însă, și în afara perioadei de comemorare, din decembrie. Vizitatorii sunt așteptați să calce pragul instituției pe tot parcursul anului, mai precizează cei de la memorial.
Pe aceeași temă:
PROGRAM. Evenimentele care marchează 34 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989
Citiți principiile noastre de moderare aici!