Aproximativ 400 de persoane au luat parte, miercuri, la tradiționalul eveniment „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”.
Manifestarea a fost organizată de către redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat și Asociația FunkForum la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timișoara.
Bloggerul culinar Claudia Romana Rista, cunoscută ca Fata care gătește cu flori, consideră că această manifestare culinară poate fi inclusă în avanpremiera Capitalei Culturale.
„În Banat, rețetele de cârnaț se păstrează din generație în generație și este o moștenire care se transmite din familie în familie. Dacă ești gost, adică musafir în Banat, nicăieri nu vei afla rețeta cârnaților de casă. Trebuie să vii aici să deguști din multitudinea de rețete pentru că nicăieri în altă parte a țării nu găsești o asemenea moștenire culinară bine păstrată și transmisă din generație în generație cu secrete care poate se pierd, dar acesta este farmecul Banatului”, a spus pentru Tion Claudia Romana Rista.
În concurs au fost înscrise 24 de tipuri de cârnaț făcut în casă după rețete tradiționale. Juriul nu a ținut cont doar de gust, ci și de aspect.
„Am ținut cont și de constistență și aspect. Sunt foarte mândru că am pus nota 5 plus pentru numărul 22, care a câștigat proba. A fost rotund în toate, dar și puțin picant. A fost ceva bun. Cum am învățat de la bunici, cârnațul trebuie să aibă înăuntru sare, piper, usturoi și carne bună”, a declarat pentru Tion Franz Wissenz, membru al juriului.
În timpul jurizării, participanții au avut parte de un program artistic ce a inclus muzică și dansuri germane.
Câștigătorul de anul acesta la concursul „Degustarea cârnaților bănățeni” este un veteran. Timișoreanul Timotei Țintoi a câștigat pentru a 12-a oară proba, înscrisă de această dată cu numele nepotului său, Mark Țintoi, în vârstă de 15 ani, care trăiește în Austria.
„Când ești bun și știi să faci, ăsta e secretul. Lucru de când m-am născut. O fost bunicu, tata și io măcelar, deci ăsta e secretul”, a spus Timotei Țintoi.
Pe locul 2 s-a situat echipa Die Gefällt Wurst.
Locul 3 în concurs i-a revenit echipei Banater Kranz.
Premiul special al juriului i-a fost acordat lui Groo Harald.
„Worschtkoschtprob” a fost iniţial o manifestare desfăşurată în redacţia ziarului, acolo unde cititorii aduceau, pentru degustare și concurs, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă, juriul fiind reprezentat de redactori. Începând cu anul 1995, publicaţia „Banater Zeitung” a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi.
După ce mulți ani evenimentul a avut loc doar la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, s-au organizat manifestări de acest gen la Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Sântana (2014), Lipova (2016), Bocșa (2017), Șag (2018), Buziaș (2019), Biled (2020) și Lenauheim (2022).
„Banater Zeitung” apare din anul 1993 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană care apare la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.
foto: Tion
Trimite articolul
XBRAVO.
REALIZARI de povestit peste decenii – most likely in grupuri mici gen 🙂 in jurul …
THE only outcome la nivelul actual de … greu de gasit termeni: hay uite o parabolă ” ENTUZIASMUL ” le cocq sportif sa si aleaga presi ca macaron (acum fifty yrs fără few doze de nigars – pe pontaj nu gargarienii nici la paza nu se calificau … o TEMPURA 🙂
La Craiova cine a câștigat?
-
Bobita din Las Fierbinti!
Degustarea carnatilor un eveniment organizat pe usa din dos si facut public doar dupa balci! Aceasta este ”deschiderea’ celor care se bat cu caramida in piept cu multiculturalismul. Ce sa mai zicem de respect cand discutam despre pozitionarea denumirii in germana si romana . Unii se fac ca nu stiu care este amplasarea corecta stanga/dreapta la o inscriptionare bilingva
BASTA 🙂